-0.1 C
Alajärvi
tiistai 27.2.2024
MAINOS

Älä heitä jouluruokia roskiin: Fiksut hävikkivinkit välipäiville

Joulupöydästä ylijääneet laatikot, kinkku ja herkut kannattaa pelastaa hävikiltä ja hyödyntää välipäivien ruoanlaitossa.

Hävikkiruokaa verkossa myyvä Fiksuruoka.fi kannustaa kuluttajia minimoimaan jouluna syntyvän ruokahävikin. Juhlien jälkeen ruokaa voi pakata vieraille kotiin vietäväksi, antaa naapurille tai lahjoittaa vähävaraisille.

MAINOS

Jos kaikesta huolimatta ruokia jää yli, niitä on helppo hyödyntää myös joulun jälkeen. Kinkun jämistä saa valmistettua maukasta täytettä pizzaan, karamellisoitua possua, pyttipannua tai nyhtöpossua. Laatikoista syntyy helpot rieskat ja sämpylät, kasvispihvit tai suolaiset vohvelit.

Kalaa voi laittaa pasteijoihin tai piirakkaan, ja lohi sopii hyvin kiusaukseen tai pastaan. Rosollista syntyy helppo kasvissosekeitto, jonka kaveriksi voi laittaa kuivuneista limpun tai saaristolaisleivän paloista tehtyjä krutonkeja. 

Riisipuuron jämät voi käyttää pannukakkuun ja piparit mysliin tai Runebergin torttujen taikinaan. Ylijäänyt glögi sopii tuorepuuron nesteeksi ja kahvinpuruja voi hyödyntää kasvojen kuorintaan joulusaunassa.

– Siitä huolimatta, että ihmiset ovat vuosi vuodelta tietoisempia ruokahävikin haitoista, sitä syntyy kotitalouksissa etenkin juhlapyhinä normaalia enemmän. Toivomme, että kaikki miettivät kaksi kertaa ennen kuin heittävät syömäkelpoista ruokaa roskiin, sanoo Fiksuruoan toimitusjohtaja Juhani Järvensivu.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät