0.4 C
Alajärvi
tiistai 27.2.2024
MAINOS

Nyt on viimeinen aika pelastaa perusterveydenhuollon palvelut lähellä ihmisiä

Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen toteaa uuden vuoden käynnistyneen mielenkiintoisissa asetelmissa suomalaisten peruspalveluiden saatavuuden ja tulevaisuuden osalta.

– Takana on vuosi uusien hyvinvointialueiden olemassaoloa ja karkea arvio rahoitusvajeesta on noin 1.5 miljardia euroa koko Suomessa. Olemme saaneet lukea eri hyvinvointialueiden kymmenien miljoonien eurojen säästöohjelmista, jotka tarkoittavat kymmenien terveysasemien sulkemista ja monien palveluiden keskittämistä isoihin kaupunkeihin.

MAINOS

– Toteutuessaan nämä muutokset ovat peruuttamattomia ja laittavat sadat tuhannet suomalaiset kumipyörien päälle palveluiden perään. Niillä on suorat vaikutukset kuntien veto- ja pitovoimaan, yritysten toimintaedellytyksiin ja ennen kaikkea ihmisten yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin saada palveluita. Hyvinvointialueiden näennäinen säästö siirtyy muiden tahojen kustannukseksi, Koivunen laskee.

– Nyt on viimeinen hetki pelastaa ihmisten perusterveydenhuollon palvelut lähellä ihmisiä. Palvelut, joita meistä suurin osa käyttää elämänsä aikana. Uudistuksen tarkoitus ei ole ollut näiden palveluiden keskittäminen eikä rapauttaminen. Nyt tarvitaan pieni aikalisä näihin paniikinomaisiin palveluiden lakkauttamis- ja keskittämispäätöksiin.

– Vielä ei ole liian myöhäistä! Tämä keskustelu kuuluu käydä valtakunnan tasolla, että onko tämä meidän suomalaisten tahtotila. Onko hyvinvointialueuudistus valuvikainen?

– Tarvitaanko korjausliikkeitä perusterveydenhuollon pelastamiseksi? Onko säästöt löydettävissä muutoin? Onko erikoissairaanhoito keskitettävissä, onko hyvinvointialueita liikaa ym. ym.? Tämä keskustelu on syytä aloittaa heti ja julkisesti ennen kuin hyvinvointialueet ovat romuttaneet perusterveydenhuollon Suomen maalla.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät