0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Tipaton haastaa itsetutkiskeluun

Tipaton tammikuu on perinne, joka on jatkunut jo vuosikymmeniä. Sen juuret nivoutuvat sotavuosien jälkeiseen aikaan kotiin palaaville sotilaille suunnattuun raittiustyöhön. Nykyisellään Tipaton haastaa aikuisväestön kokeilemaan lyhyttä päihteetöntä jaksoa ja sen vaikutuksia hyvinvointiin sekä tarkastelemaan omaa suhdetta alkoholiin. Tipaton tammikuu on kaikille yhteinen startti vuoden alkuun, joka toimii ponnahduslautana terveellisempään elämään.

Valtakunnallinen Ehkäisevän päihdetyön verkosto kannustaa kokeilemaan lyhyttä päihteetöntä jaksoa ja tarkastelemaan sen vaikutuksia omaan hyvinvointiin. Tipaton tammikuu -kampanjan nettisivuilta löytyy reseptejä ja kampanjasivulla pääsee myös testaamaan omaa tietouttaan. Kampanjan taustalla oleva Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto kokoaa yhteen yli 60 maamme merkittävintä ehkäisevän päihdetyön asiantuntijajärjestöä.

MAINOS

Ole oma itsesi

Nuoret miehet kohtaavat yhteiskunnassamme paljon paineita ja erityisesti some saattaa vääristää kuvaa siitä, minkälainen pitäisi olla. Kampanjassa mukana olevan somevaikuttaja Arttu Ylitalon mukaan nuoret ihailevat usein kovia arvoja ja hakevat ulkoista hyväksyntää materian ja saavutusten avulla. Haavoittuvuudelle ei ole sijaa.

– Jos mietin omaa nuoruuttani, niin silloin oli aika paljon paineita siitä, että ulospäin piti näyttää aika paljon sitä, että kaikki olisi hyvin, vaikka näin ei todellisuudessa olisi. Haavoittuvuuden näyttäminen oli tosi vaikeaa, Ylitalo pohtii.

Mikkeliläinen artisti Lumous on tehnyt Dropless-nimisen kappaleen, joka on osa Tipaton tammikuu -kampanjaa.

– Nuorena on suuri tarve kuulua joukkoon ja olla samanlainen kuin muut. Tässä kohtaa on hyvä miettiä sitä, tekeekö se sinut onnelliseksi. Olemalla rohkeasti oma itsesi löydät helpommin ne omat ihmisesi, sanoo Lumous.

Taustalla negatiivisia tunteita

Sekä Arttu Ylitalo että Lumous kokevat, että ongelmallisen päihdekäytön takana on usein vaikeita tunteita tai esimerkiksi ryhmäpainetta. Ylitalo kuvailee kipuilleensa nuorena oman identiteettinsä kanssa ja olleensa hieman epävarma. Alkoholista ei niinkään saanut hyvää oloa, vaan se turrutti omia negatiivisia tunteita.

– Luulin koko aikuisikäni, että tarvitsen alkoholia siihen, että osaan pitää hauskaa Luulin, että elämä ilman alkoholia olisi todella tylsää ja sisällötöntä.

Lumous puolestaan kertoo havainneensa selvän korrelaation pahan olon ja ongelmallisen päihdekäytön välillä.

– Tiedän paljon ihmisiä, jotka kuittaavat pahan olonsa alkoholilla, mikä on Suomessa varsin tyypillistä. Ongelma onkin ehkä se, että aluksi otetaan vaikka yksi olut helpottamaan pahaa oloa tai huonoa fiilistä ja siitä sitten saa itselleen sellaisen kokemuksen, että juominen pahaan oloon on hyväksyttävää ja oikea tapa toimia, Lumous pohtii. 

Artisti Lumous sanoittaa huolta nuorten kokemasta ryhmäpaineesta sekä erityisesti hiljaisesta ryhmäpaineesta.

– Voi olla ryhmäpainetta tai hiljaista ryhmäpainetta. Esimerkiksi, jos ei juo, kun muut juovat, niin kaveripiiri voi kannustaa tai houkutella juomaan tai sitten saattaa olla, että selvinpäin olevalle henkilölle ei välttämättä esimerkiksi jutella juhlissa, hän pohtii.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät