0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Matkailualan koulutus alkaa Järviseudulla

Järviseudulla voi pian kouluttautua matkailualan ammattilaiseksi, sillä tämän vuoden yhteishaussa on valittavana matkailualan perustutkinto. Opetus alkaa Järviseudun ammatti-instituutissa elokuussa 2024. Matkailualan ammattilaisista on selkeä osaamistarve alueellamme.

Tarkoitus on suunnitella ja toteuttaa koulutusta yhteistyössä paikallisten kuntien ja yritysten kanssa.

MAINOS

– Kartoitamme, mitä kaikkea täällä paikallisesti tarvitaan ja mitä tulevaisuuden tarpeet tulevat olemaan. On tärkeää tehdä tätä yhdessä, jotta matkailualaa saadaan alueella eteenpäin, kertoo Järviseudun ammatti-instituutin liiketalouden opettaja Jenni Hyyppä. Hän tulee olemaan yksi matkailualan opettajista. Hän työskentelee itsekin matkailualalla omistamissaan yrityksissä Lappajärvellä.

Selkeästi alueellisiin tarpeisiin

Uudelle koulutusalalle tulee valittavaksi yksi perustutkinto, jossa voi erikoistua matkailupalvelujen myynnin tai ohjelmapalvelujen toteuttamisen erilaisiin työtehtäviin. Tutkintonimike on matkailun asiakaspalvelija.

– Vaikka tutkinnon suorittanut pystyy työskentelemään monipuolisesti monissa kohteissa tai alueilla, painotamme opinnoissa alueellisiin tarpeisiin kuten Kraatterijärvi Geoparkin osaamistarpeeseen. Tietysti myös alueemme matkailualan yritykset hyötyvät tästä, sillä mahdollisuus oppilaitosyhteistyöhön nyt syvenee merkittävästi omalla toimialalla, Jenni Hyyppä kertoo.

Elokuussa aloittavan ryhmän suuruus on Hyypän mukaan noin 20 opiskelijaa.

Matkailualan perustutkinnon suorittanut matkailun asiakaspalvelija voi työskennellä monissa eri kohteissa: hotelleissa tai muissa majoitusliikkeissä, valtakunnallisissa, alueellisissa tai paikallisissa matkailun myynti- ja neuvontaorganisaatioissa, matka- tai matkailutoimistoissa, myyntipalveluissa, matkailukeskuksissa, myynti- ja neuvontapisteissä, keskusvaraamoissa, liikenneyhtiöissä tai ohjelmapalveluyrityksissä.

– Matkailun työllistymismahdollisuudet ovat monipuoliset. Tästä koulutuksesta saamme todellisia matkailun moniosaajia työelämään.

Odotettu koulutus

Kraatterijärvi Geoparkin toiminnanjohtaja Annie Laitila sanoo, että matkailun ammatillista koulutusta on alueelle kaivattu jo pitkään.

– Koko Etelä-Pohjanmaan alueella ei juurikaan ole alan koulutusta, joten tämä tulee kuin tilauksesta. Geomatkailuun tullaan tarvitsemaan lähivuosina osaajia. Kun geomatkailijoita alkaa alueellamme vierailla, niin esimerkiksi ammattimaiselle opaspalvelulle tulee olemaan tarvetta. Matkailussa toimitaan tiettyjen raamien mukaan, joten kuka tahansa ei voi vaan kohteille lähteä opastamaan, vaan tarvitaan asianmukainen koulutus, hän kertoo.

Unesco Geopark -status on tulossa Kraatterijärvi Geoparkille voimaan näillä näkymin keväällä.

Myös matkailualan yritykset ovat odottaneet koulutusta.

– Alan yrityksissä matkailun kehittämiselle on aito halu ja tarve. Matkailualan koulutuksen alkaminen alueen omassa ammatillisessa oppilaitoksessa kyllä auttaa tässä asiassa valtavasti, toteaa yrityspalvelupäällikkö Maria Ahvenniemi Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelusta.

– Matkailualan koulutus tarjoaa alueemme yrityksille mahdollisuuksia saada harjoittelijoita ja tulevaisuuden osaavia työntekijöitä. Matkailu on toimialana monipuolinen ja vaatii osaajiltaan monialaisia taitoja asiakaspalvelusta tuotteistamiseen ja monikanavaiseen viestintään sekä markkinointiin, hän lisää.

Ahvenniemen mukaan alueen matkailupotentiaali on kasvussa ja se synnyttää myös mahdollisuuksia uudelle ja nykyaikaiselle matkailuyrittäjyydelle ja oheispalvelun tuottajille esimerkiksi aktiviteetti- ja asiakaslogistiikkapalveluiden saralla.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät