-0.1 C
Alajärvi
tiistai 27.2.2024
MAINOS

Vastuullisuus tekee tuloaan yrityksiin

”Vastuullisuutta kannattaa kasvattaa pienin askelin. Muutos on vaikeaa, mutta muuttumattomuus kohtalokasta. Meidän yrityksessämme korostuu sosiaalinen vastuu.”

Edellä mainitun kaltaisia vastauksia saatiin vastuullisuuteen painottuneessa Business on Ice -tilaisuudessa, kun osallistujilta kysyttiin, millaisia oivalluksia he saivat tapahtuman puheenvuoroista ja paneelikeskustelusta.

MAINOS

Business on Ice oli osa helmikuuhun 2026 jatkuvaa yritysten kasvuun ja liiketoiminnan tukemiseen liittyvää Think Big -ryhmähanketta. Noin 50 osallistujaa edustivat etenkin teollisuuden ja palveluiden toimijoita. Mukana oli myös eri sidosryhmien edustajia. Tilaisuudessa oli mahdollisuus verkostoitua eri aloja edustaneiden toimijoiden kanssa.

Sanoja ja tekoja

Business on Icen puhujavieraina olivat futuristit Elina Hiltunen ja Niko Herlin. Vastuullisuutta käsitelleessä paneelissa vastuullisuuteen paneutuivat Hiltusen lisäksi Suomen Lanka Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Angervisto ja Mäkelä Alun EHSQ-päällikkö Päivi Venesoja. Paneelissa pureskeltiin esimerkiksi sitä, miten yritysten vastuullisuus näkyy – tai miten ja onko vastuullisuus vain tekstinpätkä yrityksen nettisivulla.

– Moitin sitä, jos sanotaan, että olemme vastuullinen yritys – ja siitä ei ole dataa, että mitä on tehty. Meidän yrityksessämme on joka sektorilla meneillään vastuullisuuteen liittyviä toimenpiteitä ja voimme näyttää numeroita, painotti Päivi Venesoja.

Hän totesi, että Mäkelä Alun suomalaiset asiakkaat ovat heränneet kysymään myös yrityksen sosiaaliseen vastuuseen liittyvistä asioita. Aikaisemmin suomalaisasiakkaat halusivat enemmänkin tietoa esimerkiksi alumiiniprofiilin päästöistä.

– Ihmisoikeudet ovat koko sosiaalisen vastuun perusta. Sosiaaliseen vastuuseen kuuluvat työhyvinvointi, työkulttuuri, osaamisen kehittäminen, henkilöstön kuuleminen, paikallisten ihmisten hyvinvointi. Perustasolla yrityksemme tukee paikallista kylätaloa, koulua ja paikallisia kauppoja.

Kimmo Angerviston mukaan Suomen Langassa tehdään jatkuvasti töitä sen eteen, että oltaisiin vastuullisia sekä raaka-ainepuolella että sosiaalisella puolella.

– Asiakkaiden kanssa keskustelemme vastuullisuudesta alan messuilla. Sosiaalinen vastuu on yrityksessämme sitä, että me tunnemme työntekijät läpikotaisin ja he meidät. Kuuntelemme työntekijöitämme, jos he haluavat esimerkiksi työskennellä osa-aikaisesti.

Elina Hiltunen kokee, että vastuullisuus on enemmän sanoja kuin tekoja.

– Mutta on yrityksiä, jotka tekevät enemmän. Monet yritykset ovat vastuullisia ja voisivat hehkuttaa sitä enemmänkin.

Digitalisaation hyödyt käyttöön

Vuosi sitten järjestetyssä Business on Ice -tapahtumassa puhuttiin tekoälystä. Tällä saralla on vuoden aikana tehty suuria harppauksia ja aiheeseen palattiin uudelleen tänä vuonna. Tekoäly näkyy ja kuuluu entistä enemmän arkipäiväisessä elämässä.

Vastuullisuutta ja digitalisaatiota omassa alustuksessaan käsitellyt Elina Hiltunen totesi tekoälyn olevan sanana vahva, mutta kaikkivoipaista tekoälyä ei ole olemassa. Vaikka futuristi ei tiedäkään mitä tulevaisuudessa tapahtuu, hän ennakoi monia eri tulevaisuuksia, ottaa faktat haltuun ja käyttää mielikuvitusta. Digitalisaation keskellä kannattaa muistaa myös perinteiset työkalut.

– Menkää digitalisaatiota kohti, mutta pitäkää kynä ja paperi lähellä, kannusti Hiltunen.

Think Big on ryhmähanke, jonka pääpartnerina toimii Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun lisäksi aluetoimijoina ovat Alavuden Kehitys ja Isonkyrön Kehitys. Yritysten kasvun ja kehityksen tukeminen ovat projektikoordinaattori Maria Ahvenniemen mukaan hankkeen keskiössä.

– Painotus on vastuullisuudessa, kestävässä kasvussa ja digitalisaatiossa. Koko hankkeen toimenpiteet rakentuvat näiden teemojen sisälle. Vastuullisuus tulee monelle yritykselle keskeiseksi teemaksi, johon on tartuttava ja mietittävä, mitä se tarkoittaisi omassa yrityksessä. Asiakkaat ja rahoittajat ohjaavat yrityksiä vastuullisuuskysymyksissä esimerkiksi vastuullisuusraportin kautta.

Think big -hankkeessa järjestetään muiden muassa yrityspilotointeja, osallistetaan yrityksiä ja järjestää yritysten kasvua tukevia työpajoja.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät