-0.3 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Paikalliset yrityksen mukaan kuntien kilpailutuksiin

Paikallisilla yrityksillä on tiettyjä mahdollisuuksia päästä osaksi kuntien tekemiä julkisia hankintoja esimerkiksi saamalla urakoita vaikkapa erilaisista sisätilojen pintaremonteista, maalausurakoista tai teiden kunnossapidosta.

Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy järjestää yhdessä kuntien ja yrittäjäyhdistysten kanssa erityisiä yrittäjille suunnattuja hankintainfoja, joissa kerrotaan tulevista hankkeista ja keskustellaan yritysten mahdollisuuksista päästä mukaan kilpailutuksiin.

MAINOS

Vimpelin kunta lähettää teknisenä johtajana työskentelevän Jarno Pulkkisen mukaan alle 60000 hankkeissa ja materiaalikilpailutuksissa kyselyjä 3–6 yritykselle tai toimittajalle. Yli 60000 euron suuruiset hankkeet kilpailutetaan julkisten hankkeiden Hilma-palvelussa, jossa julkisen sektorin ostajat voivat kilpailuttaa hankintojaan, ilmoittaa tulevista hankinnoistaan, käynnissä olevista kilpailutuksistaan ja myös informoida päättyneiden kilpailutusten tuloksista.

Vimpelin kunta investoi tänä vuonna noin kolmella miljoonalla eurolla. Suurin hanke on uusi kirjasto ja nuorisotila. Esimerkiksi kiinteistöjen korjaukseen ja kunnostukseen on budjetoitu noin 685000 euroa.

Tietoa löytyy

Vimpelissä kunnan tulevat investoinnit ja kilpailutukset kerrotaan kunnan nettisivuilla. Jarno Pulkkinen kertoo, että tietoa pyritään lisäämään kuukausittain. Tällä hetkellä tietoa on nähtävillä toukokuulle saakka.

– Sivulla kerrotaan, kuka vastaa kilpailutuksesta. Hankinnasta vastaavalle pystyy lähettämään sähköpostia, kertoi Pulkkinen vastikään yrityksille järjestetyssä hankintainfossa.

Hankintalakia Pulkkinen kuvailee tarkaksi ja monisyiseksi.

Esimerkiksi peruskorjauskohteet, joita kunnan työntekijät eivät itse ehdi toteuttaa, sopivat hyvin paikallisille kirvesmiehille, jotka voivat osallistua kilpailutuksiin.

– Riippuu kohteesta, kysytäänkö niitä kohteita urakkasummalla vai tuntihinnoittelulla. Esimerkiksi kunnantalon julkisivun maalausurakkaan pystyy maalareita kysymään urakkahinnoittelulla tai tekemään töitä tuntihinnoittelulla – samoin vanhan osuuskaupan kiinteistön julkisivukorjaukseen.

Hankintoja läheltä

Isommille rakennusliikkeille Vimpelissäkin menevät isommat projektit, kuten esimerkiksi kunnantalon kattokorjaukset tai yhden kerroksen kattava peruskorjaus Järviseudun sairaalalla. Tämä kohde vaatii pääurakoitsijan saamista ja sitä kohdetta ei pysty välttämättä yksittäiset kirvesmiehet tekemään.

– Tiepuolella kilpailutus palvelee koneyrittäjiä. Teiden leikkauksia voivat tehdä kaivuri- tai traktoriurakoitsijat. Kunnalla on myös sopimussuhteisia kaivinkone- ja koneyrittäjiä, joiden tuntihinnat ovat jo selvillä, mutta erillisissä hankkeissa pyrimme vielä erilliseen kilpailutukseen, valottaa Pulkkinen.

Esimerkiksi kalusteet ovat aina kuuluneet Vimpelissä korjauskohteisiin. Paikallisilta ja naapurikuntien kalustefirmoilta on pystytty kysymään tarjoukset keittiökalusteista tai makuuhuoneisiin tulevista vaatekaapeista.

– Olemme käyttäneet mahdollisuuksien mukaan paikallisia rautakauppoja materiaalien ja maalien suhteen.

Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun projektipäällikkö Elina Rantalahti vinkkaa, että yrittäjien kannattaa osallistua hankintainfoihin ja käydä myös naapurikunnissa järjestettävissä tilaisuuksissa.

– Lappajärvellä järjestetään hankintainfo maaliskuun kuudentena ja Alajärvellä maaliskuun alkupuoliskon aikana.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät