-0.3 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Alajärven kirjastolla opitaan digitaitoja matalan kynnyksen periaatteella

Onnistuuko nettiselailu, mutta virallisten asioiden hoitaminen puhelimen tai läppärin kautta hirvittää? Vai tuntuuko, että ihan tietokoneen tai älypuhelimen käyttökin on hukassa?

Alajärven kirjastolla on menossa AVI:n rahoittama digihanke, jonka myötä kaikille työelämän ulkopuolella oleville tarjotaan maksutta täsmäoppia niihin osa-alueisiin, joissa neuvot ovat tarpeet. Voit osallistua yhteen osioon tai vaikka kaikkiin, ihan sen mukaan mikä kiinnostaa!

MAINOS

Hyvät jutut eivät lopu edes tähän. Kun lähdet kirjastolle oppimaan digitaitoja, niin sinun ei tarvitse sitoutua mihinkään viikkokausiksi, vaan riittää kun ilmoitat viimeistään edellisenä päivänä, että tulen huomenna mukaan!

Koulutukset pitää kirjaston oma väki, joista kukaan ei kirjastotoimenjohtaja Maria Kanervikkoahon mukaan ole it-kieltä puhuva atk-nörtti, vaan asiat kerrotaan ihan selkosuomeksi!

Koulutukset ovat alkamassa viikolla 10. Koska kyseessä on työelämän ulkopuolella olevalle aikuisväestölle, eli eläkeläisille ja työttömille, suunnattu hanke, niin kohderyhmille tarjotaan varsin samansisältöisiä, mutta hieman kohderyhmälle viilattuja koulutuksia.

Digilaitteiden perusteita pääsee oppimaan tietokoneen osalta tiistaina 5.3. kello 13 työikäiset ja keskiviikkona 6.3. eläkeläiset. Mobiililaitteen peruskäyttöön taas perehdytään 12.3. ja 13.3. ja yleisiin kansalaisten digipalveluihin 19. ja 20.3. Asiakkaana verkkopankissa ollaan 9. ja 10.4. ja medialukutaitoa opitaan 16. ja 17.4.

Tietoturva on aiheena 23. ja 24.4. ja kirjaston digipalveluista, joihin on tulossa paljon uutta kevään aikana, kuullaan 7. ja 8.5. Tämä osio on erityisen kiinnostava kaikille, sillä valtakunnallinen e-kirjasto avataan keväällä.

Tämä e-kirjasto on yhden luukun e-kirjasto. Se tarkoittaa, että yhden verkkosivun tai mobiiliaplikaation kautta on käytettävissä monipuolinen e-kirjastokokoelma helposti ja vaivattomasti mistä päin Suomea tahansa. Uusi e-kirjasto antaa Suomen kirjastojen asiakkaille nykyistä tasa-arvoisemman ja helppokäyttöisemmän pääsyn kirjastojen digitaalisiin sisältöihin.

Kaikki koulutukset alkavat kello 13 ja tiistain koulutukset ovat ensisijaisesti työikäisille ja keskiviikon eläkeläisille. Molemmat ovat sisällöltään lähes samanlaisia, pienin painotuseroin. Oman ryhmänsä voi valita vapaasti, eli jos eläkeikäinen ei vaikkapa keskiviikkona pääse, hän voi tulla tiistainkin ryhmään.

Mukana koulutuksissa on myös mm. Kelan ja pankkien asiantuntijoita, joten tarvittaessa omia asiointeja voidaan testailla suoraan heidän kanssaan!

Tärkeitä taitoja

Digitaidot ovat tärkeitä kansalaistaitoja ja tarve koulutukselle on suurta. Esimerkiksi laskujen maksaminen, reseptien uusiminen, aikojen varaaminen, kirjaston palvelujen käyttö ja ostosten tekeminen onnistuu helposti kotoa käsin.

Monessa tapauksessa asioiden hoitamisesta perinteisesti paperisena tai puhelimitse joutuu maksamaan ylimääräistä, saatikka että asioita voisi hoitaa kasvotusten ihmisen kanssa, ainakaan ilman ajanvarausta.

Digitaalinen syrjäytyminen on ihan oikea ongelma, eikä se rajoitu pelkästään ikäihmisiin. Myös työikäisissä on paljon niitä, jotka osaavat kyllä käyttää digilaitteita esim. viihdetarkoituksiin, mutta joilla on silti isoja aukkoja digitaidoissa.

Koulutuksiin voi tulla nyt mukaan, vaikka tietotekniikan osaamista ei olisi ennestään lainkaan. Koulutukset alkavat aivan perusasioista. Jos taas perusteet ovat jo kunnossa, voi tulla mukaan niihi osiin, joihin kaipaa lisäoppia ja uskallusta.

Kirjastolla koulutusta annetaan AVIn tukeman hankkeen avulla. Hankkeeseen on palkattu työntekijä, joka on suunnitellut koulutuksen ja kouluttanut kirjaston henkilökunnan.

Koulutuksesta on henkilöstölle hyötyä myös jatkossa, sillä usein kirjastolla käy asiakkaita, jotka pyytävät henkilökunnalta apua digitaalisten asioidensa hoitamiseen.

Kanervikkoahon mukaan tällainen toiminta soveltuu erinomaisesti kirjastolle, onhan kirjaston tehtävänä myös tarjota tietopalvelua, ohjausta ja tukea tiedon hankintaan ja käyttöön sekä monipuoliseen lukutaitoon sekä tarjota tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät