-0.3 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Käsille tekemistä lomalla

– Tämä haisee aika vahvalle, esitteli kuusivuotias Elli Navis tekemäänsä jalkakylpysuolaa Vimpelin 4H-yhdistyksen järjestämän Kädentaitajat-leiripäivän tuoksinassa.

Jalkakylpysuola tuoksui laventelille ja piparmintulle. Jalkakylpysuolaa ryyditettiin myös esimerkiksi sitruunan ja appelsiinin tuoksuisilla eteerisillä öljyillä.

MAINOS

4H-yhdistyksen esikoululaisille, ekaluokkalaisille ja tokaluokkalaisille tarkoitetussa kaksipäiväisessä tapahtumassa kädentaitoja harjoiteltiin ja harjaannutettiin monipuolisesti. Tyttöjen ikisuosikeista, Hama-helmistä, tehtiin jääkaappimagneetti.

Itse tehty heijastin lisää näkyvyyttä iltahämärässä. Patalappu sai uuden ilmeen koristelulla. Oman taitelijaluonteen sai päästää irti ja loihtia tusseilla maiseman tai vaikkapa jonkin eläimen.

Brenda Branderin käsissä syntyi muiden muassa paperinen pöllö. Askartelun lisäksi koristeltiin patalappu ja tehtiin uusi värimaailma kangaskassiin.

Toiminnanohjaaja Anu Peltokangas kertoo, että kahden päivän tapahtumaa varten katsottiin, millaista materiaalia 4H-lta löytyy ja millaisia ideoita on jemmassa.

– Siitä lähti ohjelman kehittely.

Tärkeät kädentaidot

4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Sänkiaho kertoo, että pystyy järjestämään erilaista kädentaitoihin liittyvää toimintaa Järviseutu Säätiön apurahan turvin. Toukokuussa yhdistys järjestää alakouluikäisille kurssin, jossa rakennetaan linnunpönttöjä.

Itse tehty jalkakylpysuola sopii vaikkapa lahjaksi mummille tai kummille.

– Nuorten kanssa tulemme harjoittelemaan alueen perinneruokiin kuuluvien kropsun ja marjakiisselin tekemistä. Yhdessä tekeminen ja vuorovaikutustaidot ovat osa tätä toimintaa, kertoo toiminnanjohtaja Kirsi Sänkiaho.

Toista luokkaa käyvä Brenda Brander kertoo pitävänsä Hama-helmillä askartelemisesta.

– Teen helmistä jotakin melkein joka päivä.

Brendan vieressä istunut, myös toista luokkaa käyvä Noomi Navis kertoo tykänneensä kangaskassiprojektista.

– Piirsimme valmiisiin kangaskasseihin kuvioita kangastusseilla.

Kädentaitajien ohjaajina toimivat Emmiina Jaakkola ja Vilja Rauhala. He ovat toimineet aikaisemmin käsityökerhon ohjaajina ja heidät pyydettiin Kädentaitajat-ryhmän ohjaajiksi. Ja koskapa välipalalle oli oma aikansa ja paikkansa, sitä tehtiin itse pienen voileipägrillin avulla.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät