2.6 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Sähkölaskun nitistämiseen on monia keinoja

Sähkölaskun loppusummaa katsoo kauhulla aina laskun saapuessa, etenkin nyt koettuna paukkupakkasten talvena.

Keinoja vaikuttaa laskun loppusummaan on monia. Yksi laittaa katollaan aurinkopaneeleita ja toinen miettii kulutustaan.

MAINOS

Alajärvelle vuonna 2022 perustetun Sähköpalvelu Lampisen yrittäjä Jarkko Lampinen toteaa, että aurinkopaneelit kiinnostavat kuluttajia tällä hetkellä todella paljon. Kyselyjä niistä tulee tasaisesti, mutta yhtä moni ei päädy ratkaisuun, että ne todella hankittaisiin.

– Monet jäävät miettimään investoinnin kannattavuutta, etenkin nykyisinä taloudellisina aikoina. Vaikka aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet ja niiden hyötysuhde on kasvanut, niin kertainvestointi on edelleen tuntuva, Lampinen sanoo.

Parhaiten aurinkopaneelit kannattavat niissä talouksissa, jotka voivat itse hyödyntää energian sillä hetkellä, kun sitä tulee. Suomen lumisessa ja pimeässä talvessa aurinkopaneelit eivät tuota kunnolla ennen kuin kevätaurinko alkaa paistaa. Silloin energiaa aurinkopaneeleista saadaankin mukavasti, ja se on helppo hyödyntää, koska lämpötilat ovat edelleen alhaiset.

– Aurinkopaneelien kanssa kulutus on järkevää ajoittaa sille ajalle, kun energiaa niistä tulee. Koska paneelit asennetaan yleensä katolle, niin ne on hyvä suunnata vaikkapa iltapäivän ja illan aurinkoa kohti, mikäli mahdollista. Näin pyykinpesuissa, saunomisissa ja muissa energiaa paljon kuluttavissa asioissa voidaan hyödyntää aurinkosähköä parhaiten.

Ylimääräisen aurinkosähkön voi myydä pörssihinnalla valtakunnan verkkoon tekemällä sopimuksen jonkin energiayhtiön kanssa. Saatu tuotto on kuitenkin niin pieni, että sitä varten ylimääräistä kapasiteettia ei kannata rakentaa.

Säästämällä hyötyy paljon

Yksi hyvä keino pienentää sähkölaskuaan on energian säästäminen. – Se on normaalille kuluttajalle tehokkaampi keino, kuin kallis investointi, Lampinen tuumaa, vaikka itsekin aurinkopaneeleita myy ja asentaa.

– Helpointa säästäminen on lämmityksestä ja lämpimän veden kulutuksesta. Niillä saadaan suurin säästö energiankulutukseen.

– Pörssisähköä käyttävien kuluttajien kannattaa myös painottaa paljon energiaa kuluttavien uunien, pesukoneiden ja kuivausrumpujen käyttö halvimpien sähkön hinnan tunteihin.

Määräänsä enempää ei voi säästää, mutta pörssihinnalla kuluttajalla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, paljonko maksaa käyttämästään energiasta.

Pörssihintaista sähköä käyttäville on tarjolla hyvin helppokäyttöisiä puhelinsovelluksia, joilla voi etänä ohjata sähkölaitteitaan ja seurata reaaliajassa sähkönkulutustaan. – Näitä sovelluksia on asennettu paljon. Niiden avulla voi ohjata kulutusta ajoille, jolloin sähkö on edullisempaa. Laite itse voi seurata pörssisähkön hintaa ja sille voi asettaa rajat maksimihinnalle.

– Tällä sovelluksella saa sähkölaskunsa loppusummaa aidosti pienennettyä, Lampinen kertoo.

Yksi asia mitä sähkönkäytöstä tarkkana olevan kannattaa pohtia, on kodin sähkölaitteiden kunto. On selvää, että 20 vuotta palvellut arkkupakastin kuluttaa sähköä aivan eri tavalla, kuin uudet laitteet. Niinpä vanhan uusiminen voi joskus olla järkevää, ennen kuin se lopullisesti hajoaa. Uutta hankkiessa kannattaa kiinnittää huomio laitteen energialuokkaan.

Lampinen on tehnyt sähköalan töitä jo pitkään vieraan palveluksessa ennen yrittäjäksi ryhtymistään. Hän on toiminut myös turvakamerahommissa ja toimii nyt kolmatta vuotta sähköalan opettajana Jami Lappajärvellä.

Viime vuosien sähkönhinnan nousun myötä kuluttajien kiinnostus energiankulutukseen on lisääntynyt selvästi, mikä näkyy niin uudis- kuin remonttikohteissakin.

Lampinen tekee yrittäjänä sähköasennustöitä laidasta laitaan niin omakotitalojen kuin loma-asuntojen ja autotallien rakennuksilla ja korjausrakentamisessa. Pientä huoltokeikkaa riittää myös jatkuvasti ja hän tekee myös jonkin verran sähkösuunnitelmia.

Sen lisäksi, että kuluttajien kiinnostus on lisääntynyt energiaa säästävien ratkaisujen pohtimiseen uutena on tullut myös se, että lähes aina uuteen tai remontoitavaan omakotitaloon tai loma-asuntoon tulee nyt sähköautojen latauspiste tai vähintäänkin valmius siihen.

Sähköpalvelu Lampisen asiakkaina on sekä yrityksiä että yksityisasiakkaita.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät