-0.3 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Kevät täyttää tilauskirjaa

Vimpeliläinen pitkän linjan rakennusammattilainen ja omaa nimeään kantavaa rakennuspalvelua luotsaava Joni Niemi on nähnyt ja kokenut paljon rakennusalalla.

Hän kertoo, että 19 vuotta kestäneellä yrittäjän urallaan ei työrintamalla ole ollut yhtä hiljaista talvea kuin tänä vuonna on ollut. Jopa koronavuosina tilauksia oli enemmän.

MAINOS

Jouluun asti Niemen tilanne oli hyvä, mutta sitten tuli hiljaista. Hän kertoo tehneensä erilaisia päivän-parin mittaisia asennuskeikkoja. Nyt tilauskirja on kuitenkin alkanut täyttymään. Oman kodin uudistamiseen herätään yleensä keväällä ja valon lisääntyessä. Joni Niemi sanoo, että saneerauksia tehdään myös talvella.

– Ihmiset kyselevät aika paljon. Tulee aika paljon kiirettäkin, jos työt toteutuvat. Tarjouksia lasken koko ajan, alan kilpailu on kova. Itse lasken tilanteen varmaksi työmaaksi siinä vaiheessa kun olen työkalut levittänyt työmaalle.

Paikallisuus kunniassa

Joni Niemi sanoo, että nyt on hyvä aika rakentaa ja rakennuttaa. Tarvikepuolella hinnat ovat alkaneet pudota.

– Puutavarassa hinnat ovat alkaneet tippumaan kohtuulliseen. Samoin pelleissä ovat hinnat tulleet alaspäin.

Niemi käyttää mielellään vimpeliläisiä urakoitsijoita.

– Ostan kaikki rakennustarvikkeet, mitä pystyy, paikallisesta rautakaupasta.

Kokeneen ammattilaisen mukaan yksi näkyvä muutos on ollut se, että asiakkaat tilaavat työt avaimet käteen -periaatteella. Siinä on paljon hyvääkin, mutta yrittäjän kannalta työmäärä on lisääntynyt, kun asiakkaat eivät ole mukana suunnittelussa ja tekemisessä. Samalla työn teettämisen hinta nousee.

– Yhteen aikaan asiakkaat olivat innokkaita suunnittelemaan. Suosittelen, että esimerkiksi purkutöitä – tai mitä muuta pystyy – kannattaa tehdä itse. Siinäkin säästää paljon, kun hankkii tavarat itse. Esimerkiksi kylpyhuoneremontin asiakas pystyy suunnittelemaan virtuaalisesti.

Joni Niemi kertoo, että hänen pisimmät asiakassuhteensa ovat jatkuneet noin 18 vuotta.

– Minä teen aina sen, mitä asiakas haluaa, sillä asiakashan siinä asunnossa asuu ja hän päättää, millainen kohteesta tulee. En tyrkytä mitään. Mutta jos näen, että voin vaikuttaa parempaan lopputulokseen, sitten minä sotkeennun siihen.

Sisustustrendeissä näkyy Joni Niemen mukaan nykyisin se, että tapetit otetaan pois seinästä ja seinä maalataan. Yleissävy on hillitty: asiakkaat haluavat seinistä pastellisävyisiä, katoista ja listoituksista valkoisia. Lattiat ovat laminaattia tai vinyylilankkua.

– Saunoissa ja pesuhuoneissa valkoinen ja harmaa ovat nykyisin muotia. Saunoihin halutaan sävytettyä paneelia. Yhteen aikaan tein paljon mustia saunoja ja lattiat olivat mustaa kaakelia.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät