-0.3 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Matkailuyrityksille tarvetta geopark-alueella

Kraatterijärvi Geopark saa Unescon eli Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön komissiolta virallisen Global Geopark -statuksen maaliskuun 27. päivänä. Statuksen odotetaan tuovan neljän kunnan – Alajärven, Evijärven, Lappajärven ja Vimpelin – alueelle geomatkailijoita.

Geomatkailijat tai muut matkailijat tarvitsevat sekä majoitusta että matkailuun liittyviä palveluja. Vimpelissä järjestettiin tilaisuus, jossa kannustettiin perustamaan matkailualan yrityksiä ja laittamaan tyhjät asunnot vuokrakäyttöön.

MAINOS

Kraatterijärvi Geopark ry:n puheenjohtaja, Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli kertoi tilaisuuden aluksi, että Unescon Global Geopark -statuksen omaavia, geologisesti ainutlaatuisia alueita on noin 200.

Euroopan suurimman kraatterijärven eli Lappajärven lähialueilla on tehty viisi vuotta töitä, jotta status saataisiin. Hän kertoi, että toimintaa ammattimaistetaan siirtämällä hallinto Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelulle, joka palkkaa Kraatterijärvi Geoparkille toiminnanjohtajan.

Tyhjät talot hyödyksi

Niin Järviseudulla kuin muuallakin maaseudulla on tyhjäksi jääneitä taloja. Tilaisuudessa jaettiin vinkkejä airbnb:n ja bed and breakfast -tyyppisen majoituksen tarjontaan ja kuultiin Vimpelin Sääksjärvellä Bedhouse Retrosia sisaruksineen pyörittävän Anni Pyrrön terveiset.

Hänen kokemuksensa mukaan airbnb:n perustaminen on helppoa. Sittemmin sisarukset ovat perustaneet avoimen yhtiön pyörittääkseen majoitustoimintaa. Bedhouse Retros on toiminut kymmenen vuoden ajan.

Helsingissä asuvat Antti ja Marjukka Rintamäki kertoivat puolestaan Teamsin välityksellä omasta Vimpelin Pyhäranta -hankkeestaan, jossa he rakensivat Vimpelin Pyhälahdessa omistamalleen tontille itselleen toisen kodin.

Talon yläkerta valmistuu asuttavaan kuntoon kesään mennessä. Heille oli alusta lähtien selvää, että he haluavat hyödyntää kaunista ympäristöä ja järveä vuokraamalla asuntoa myös ulkopuolisille.

Antti Rintamäki totesi, että myös apua tarvitaan esimerkiksi siivoukseen, paljunvuokraukseen tai eräoppaan saamiseksi metsäretkille. Marjukka Rintamäen mukaan ideana on, että joku tuotteistaisi palvelut.

– On myös etu, että tunnetaan ihmiset nimeltä ja tarvittaessa apua saadaan 24/7, korosti Antti Rintamäki.

Leader Aisaparin toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää ja Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun yrityspalvelupäällikkö Maria Ahvenniemi kertoivat, millä tavoin Aisapari ja JPYP voivat olla aloittavien matkailuyrittäjien tukena.

Alajärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja ja kolmen maakunnan alueella toimivan Elinvoimaa 4H-yrittäjyydestä -hankkeen yrityskoordinaattori Mari Kaunisto kertoi puolestaan, mitä mahdollisuuksia 4H-yrittäminen tarjoaa nuorille.

Ideoita ja toteuttajia tarvitaan

Reijo Salmela oli saapunut kuulemaan, missä mennään tällä hetkellä etenkin erä- ja luontomatkailun saralla. Hän itse on toiminut erä- ja luonto-oppaana, harrastanut kalastusta pikkupojasta lähtien ja hurahtanut sittemmin melontaan, retkiluisteluun ja maastopyöräilyyn.

Hän kertoi halunneensa tulla esittäytymään ja tapaamaan toimijoita sekä esittämään kysymyksiä. Hän haluaisi olla mukana sparraamassa erilaisissa matkailuun liittyvissä hankkeissa.

– Ideoita tarvitaan, mutta tarvitaan myös tekijöitä, kymmenisen vuotta Vaasan teknillisessä oppilaitoksessa ja sittemmin Vaasan ammattikorkeakoulussa keksintöasiamiehenä toiminut Salmela miettii.

Vaasalaisella, mutta piakkoin vimpeliläistyvällä Salmelalla on läheinen suhde Savonjokeen. Auttaessaan nuorempana isäänsä verkkokalastuksessa, myös Lappajärvi tuli tutuksi. 1990-luvulla hän harrasti etupäässä veljensä kanssa vetouistelua. Lappajärven mahdollisuudet myös tähän harrastukseen tuli koettua monta kertaa.

Salmela hehkuttaa Vatpakan ja Lakeaharjun tarjoamia maastopyöräilymahdollisuuksia.

– Olemassa olevia latupohjia voidaan käyttää helpoimpina maastopyöräilyreitteinä. Lisäksi löytyy rutkasti eritasoisia metsäteitä ja polkuja, joilla reittejä voidaan laajentaa ja monipuolistaa erilaisille vaativuustasoille. Reitistöt pitäisi saada virallistetuiksi maastopyöräilyreitistöiksi ja tietoon alan harrastajille. Reitistöjen tunnettuuden lisääntyminen tuo tullessaan sitten monenlaisten palvelujen tarpeita ja bisnesmahdollisuuksia.

Merenkurkun Erä- ja luonto-oppaat ry:n perustajajäsen Salmela on esittänyt, että Savonjokeen pitäisi saada virallinen vedenkorkeuden ja virtaaman mittausasema. Silloin myös kauempana asuvat melojat kykenisivät toteamaan joen melontakuntoisuuden.

Salmela on todennut, että nykyiset laskennallisesti simuloidut vedenkorkeuden ja virtaaman tiedot eivät vastaa riittävällä tavalla todellisuutta.

– Savonjoen osuus Kivelästä Saarikentälle on yksi parhaista virtaavan veden reiteistä Pohjanmaalla. Minulla on kanootti, retki- ja koskikajakkeja ja packraft eli reppulautta. Voisin ajatella, että korkealla vedellä myös isolla rafting-lautalla olisi mahtava laskea porukalla jokea Saarikentälle saakka.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät