-0.3 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Talvipyöräilyyn lisää reittejä Vimpelissä

Vimpelin vapaa-aikatoimi on vastannut talvipyöräilystä kiinnostuneiden kuntalaisten huutoon ja antanut luvan käyttää tiettyä ulkoilureitistön osuutta talvipyöräilyyn. Ehtona on leveärenkaisten polkupyörien käyttäminen.

Kunta on myös asettanut tiettyjä sääntöjä talvipyöräilijöille. Mikäli kokeilusta saadaan hyviä kokemuksia ja palautetta, saattaa kunta tarjota pysyvämmän mahdollisuuden talvipyöräilyyn ulkoilureitistöllä.

MAINOS

Joukko talvipyöräilyn harrastajia lähestyi tammikuussa vapaa-aikalautakuntaa. Talvipyöräilijät pyysivät lupaa käyttää Vatpakan hiihtomajalta lähtevää, mastoille vievää ja Lakeaharjulle päätyvää ulkoilureitin osuutta talvipyöräilyyn. Kyseinen osuus on vapaa-aikasihteeri Ari Takalan mukaan hiihtäjien vähemmän käyttämää.

– Lisäksi tuolla alueella on yksityishenkilöiden ylläpitämiä lyhyitä lumikenkä- ja pyöräilyreittejä. Talvipyöräilyyn tarkoitetulla reitistöllä voi ajaa läskipyörällä, jonka renkaat ovat yli neljä tuumaa leveät. Pyörien renkaat eivät aiheuta juurikaan minkäänlaisia jälkiä hiihtoladulle, kiteyttää Ari Takala.

Kunta kerää kokemuksia

Vastikään talvipyöräilijöiden käyttöön osoitettu reitistö on Ari Takalan mukaan muita kunnan ylläpitämiä hiihtolatuja vähemmällä käytöllä.

Uusi talvipyöräilymahdollisuus palvelee hiihtokeskus Lakiksen toimintaa ja Lakeaharjulla majoittujia mahdollistamalla turvallisen väylän kunnan keskustaan saakka. Vatpakan hiihtomajalta pääsee kantatie 68:n ylityksellä Rannilanmäeltä kunnan keskustaan vievälle kevyenliikenteen väylälle. Myös mastoilta pääsee kätevästi pyörätien yläpäähän.

Talvipyöräily on mahdollista sille osoitetulla ulkoilureitistöllä huhtikuun loppuun saakka. Vapaa-aikalautakunnan määrittelemien sääntöjen mukaan talvipyöräilijät ovat väistämisvelvollisia pyöräillessään ulkoilureitistöllä, jolla noudatetaan hiihtolatujen tapaan oikeanpuoleista liikennettä. Perinteisen hiihtotavan ladulla pyöräily on kielletty.

Talvipyöräilijät ovat aikaisemmin ajaneet esimerkiksi Lakaniemen suunnan metsissä, moottorikelkkaurilla ja Lappajärven jäällä.

Latuja riittää

Ari Takala kertoo, että muiden muassa Soini, Ylivieska, Kempele, Kajaani, Salla ja Enontekiö ovat sallineet osittaisen talvipyöräilyn latuverkostoillaan. Vimpelissä on aikomuksena kerätä kokeilujakson jälkeen käyttäjien kokemuksia asiakaspalautteita. Vapaa-aikalautakunta tehnee päätöksen pysyvästä talvipyöräilystä ulkoilureiteillä ensi syksynä.

Vimpelissä on hyvät mahdollisuudet hiihdon harrastamiseen. Ari Takala kertoo, että valaistuja latuja on 15 kilometriä. Kunnan ylläpitämiä järvilatuja on ajettu tilanteen mukaan. Lappajärven ja Sääksjärven järvilatujen yhteenlaskettu pituus on noin 30 kilometriä. Jokilatu on myös ajettu, mutta jutunteon aikaan joen jää- ja lumikerroksen päällä oli vettä.

Vimpelin kuluvan talven uutuus on ollut erityinen koiralatu.

– Se lähtee hiihtomajan alalenkiltä ja jatkuu Järviseudun sairaalalle ja siitä Jäykäntuvan lähelle. Latua on ajettu latukoneella. Nyt alkaa lumitilanne näyttää heikolta: loppukevään aikana tätä reittiä ei voida latukoneella hoitaa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät