-3.4 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Nettihuijarit jälleen aktiivisena

Poliisi pyytää kansalaisia kiinnittämään huomiota kaupankäyntiin netissä sekä erilaisten viestien liian houkuttelevien linkkien avaamiseen.

Lapin poliisilaitoksella on tällä hetkellä tutkinnassa yli 200 nettipetosta. Uusia rikosilmoituksia tulvii 15–20 ilmoituksen vuorokausitahdilla. Ilmoituksia on tullut muun muassa Tori.fi:n, Facebookin Marketplacen ja Netticaravan -myyntipaikkojen kautta tehdyistä ostoksista, joissa ostaja ei ole saanut ostamaansa tuotetta.

MAINOS

Jos liian hyvä kauppa, mieti!

Monesti huijari myy samaa tuotetta useamman kerran ja halvemmalla kuin muut. Mieti, onko myyjällä varmasti puhtaat jauhot pussissa. Tähän päteekin vanha viisaus: Jos asia vaikuttaa olevan liian hyvä ollakseen totta, ei se todennäköisesti ole totta.

Jos mahdollista, sovi kaupantekohetki kasvotusten.

Suuri osa poliisille ilmoitetuista rikoksista ovat niin sanottuja nettipetoksia, joissa asianomistajia on huijattu maksamaan tuote etukäteen esimerkiksi Tori.fi -palvelussa tai Facebookin kirpputoriryhmissä, ja myyjä on jättänyt toimittamatta tuotteen ostajalle.

Yksi tuoreimmista poliisin tutkimista jutuista koskee asuntoautoa, jonka myyjä oli myynyt useampaan kertaan. Kukin ostajista oli maksanut isohkon varausmaksun pelkän myynti-ilmoituksen perusteella näkemättä myyjää tai autoa koskaan.

Ole valpas, tarkista tausta

Huijaria voi olla vaikea tunnistaa. Yksi tapa on ottaa selville tietoa myyjästä eri lähteistä. Esimerkiksi Facebookin profiilitietojen perusteella voit tehdä oman riskiarvion, kannattaako sinun ostaa tuotetta ja miettiä, paljonko olet valmis menettämään rahaa huonoimmassa tapauksessa.

Kauppa kannattaa tehdä mahdollisuuksien mukaan kasvokkain. Mikäli päädytään lähettämään rahaa myyjälle, rikoksen selvittäminen helpottuu, jos on suorittanut maksun kotimaiselle pankkitilille. Sen sijaan ulkomaisen pankkitilin omaava huijari on mahdollisesti muualla kuin Suomessa. Tässä tapauksessa viranomaiset pohtivat oikeusprosessin ja seuraamusten kannalta, onko tutkintaa syytä jatkaa. Huijarin löytäminen voi olla vaikeaa.

Facebook-kaappari tyhjensi tilin

Lapin poliisi tutkii myös tapausta, jossa henkilön Facebook-tili oli kaapattu. Huijari oli esiintynyt henkilön ystävänä ja lähettänyt hänelle WhatsApp-viestin, jossa kertoo heidän voittaneen useita tuhansia euroja Keskon kampanjasta. Henkilö oli luovuttanut tietoja pyydetyn linkin kautta ja menettänyt tililtään rahaa useita satoja euroja.

Poliisi kehottaa olemaan tarkkana, mihin linkkeihin kirjaudutaan ja päivittämään säännöllisin väliajoin sovellusten salasanat.

Jos epäillään tulleen huijatuksi, kannattaa ottaa nopeasti talteen mahdollisimman paljon tietoa mahdollisesta huijarista. Ota näyttökuvat kaikesta mahdolliseen rikokseen liittyvästä, kuten esimerkiksi hänen Facebook- tai Tori.fi-profiili, yhteystiedot, keskusteluhistoria tuotteen ostosta, tosite paketin lähettämisestä tai maksusuorituksesta. Usein huijarimyyjällä on valeprofiili, joka katoaa pian rahojen saamisen jälkeen, joten dokumentointi on ensiarvoisen tärkeää tehdä nopeasti.

Tee lopuksi rikosilmoitus poliisille. Voit tehdä sen Poliisin verkkosivuilla kello 06 – 22.45 välisenä aikana tai lähimmällä poliisiasemalla. Liitä kaikki asiaan liittyvät kuvakaappaukset ja selvitykset, sekä ilmoita vaatimuksesi. Muista kertoa myös sähköpostiosoitteesi, johon poliisi voi ottaa yhteyttä. Ota halutessasi yhteyttä Rikosuhripäivystykseen, joka antaa tukea rikoksen uhreille.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät