-12.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Ylijäämät yllätyskäyttöön

Alvar Aallon salainen suunnitelma löytyi vahingossa

Väinön värinöihin verrattava kohahdus koettiin eilen, kun Alajärven kaupungintalon valtuustosalissa esiteltiin kutsuvieraille ja lehdistölle Alajärven kaupungin uutta rakennushanketta: kaupungintalon naapuriin, kaupunkilaisille tutun entisen Touhulan päiväkodin tontille pikavauhtia rakennettavaa kaupunginteatteria.

MAINOS

Kaupunginhallitus ja -valtuusto ovat yksissä tuumin yllätyshankkeen takana.

– Ylijäämät on saatava nopeasti hyötykäyttöön. Pelkillä ylijäämillä teatteria ei kuitenkaan rakenneta. Arkkitehtuuri vaatii myös runsaasti lainarahaa. Lisäksi veroäyriä on tarkoitus korottaa jo kesäkuun alusta prosenttiyksikön verran, kertovat kaupungin johtoa lähellä olevat tahot.

Kaupungin Sivistystoimesta ei vielä osattu vastata siihen tuleeko kaupunginteatterista aito laitosteatteri vai pyöritetäänkö näytelmätoimintaa aluksi vapaaehtoisvoimin. Intendentin virka laitetaan hakuun kuitenkin heti, sivistystoimesta kerrottiin.

Suurempi kuin Seinäjoella

Kaupungin tavoitteena on ensimmäisessä vaiheessa tehdä teatterirakennuksesta ainakin suurempi kuin Seinäjoella. Maanrakennustyöt lähtevät liikkeelle heti pääsiäisen jälkeisellä viikolla.

– Tähän kaivetaan Järviseudun syvin kuoppa, toteaa rakennustöitä Alajärven kaupungin yleisten rakennustöiden johtaja Timo Ollinketo, ja mittailee jaloillaan tulevan teatterirakennuksen kivijalan kulmia.

Kysyimme Ollinkedolta, että miten lupa-asiat järjestyivät näin nopealla aikataululla.

– Lupa-asiat saavat odottaa, pannaan paperit sitten kuntoon myöhemmin. Kaupunkihan tässä rakentaa.

Rakentamisen ammattilaisena Ollinketo tietää peruskallion tulevan vastaan 13 metrissä.

– Sen jälkeen tarvitaan dynamiittia, hän innostuu.

Alajärven keskustan alueella onkin voimassa koko kesän kypärän käyttöpakko.

Aalto-teema näkyy

Alvar Aallon alkuperäispiirustukset löytyivät vahingossa kaupungintalon arkistotilojen peruskorjauksen yhteydessä.

 – Jostakin syystä alkuperäiset piirustukset oli haudattu lattian alle lähes puolentoista metrin syvyyteen, ihmettelee Ollinketo.

Teatterin alkuperäispiirrokset on nykyaikaan sovittanut espanjalaisarkkitehtikaksikko Nudo Marinero ja Mariella Joensuu-Gnomo De Jardin, joka omaa luoma-aholaiset sukujuuret.

– Lukkarinrakkaus Alvar Aallon arkkitehtuuria kohtaan näkyy pienissäkin yksityiskohdissa, lupaa Joensuu-Gnomo De Jardin ja jatkaa:

– Aalto-teema näkyy muun muassa siten, että tulevaan teatterirakennukseen ei tule yhtään suoraa kulmaa.

Myös kestävään kehitykseen on kiinnitetty huomiota. Rakentamisessa käytetään pohjalaisnavetoissa yleisesti käytettyjä punaista tiiltä, jota aiotaan kerätä kansalaiskeräyksenä. Näyttävä, tiilet peittävä valkoinen rappaus on puolestaan tarkoitus tehdä Hallapuron kalkkitehtaan jätekivestä. Aallon paljon käyttämä kupari ja messinki korvataan tietenkin alajärveläisittäin alumiinilla ja puulla.

– Tulossa on, ei vain wau-, vaan myös oho-arkkitehtuuria, toteaa arkkitehtikaksikko.

Ensimmäinen lapionisku tarjoillaan jo tänään maanantaina 1.4. kello 12. Paikalla on kaupungin pystyvää johtoa sekä arkkitehtikaksikko. Ankkurinuoret paistavat makkaraa ja luvassa on myös tietenkin haitarimusiikkia. Kaupunki järjestää teatterirakennuksen nimikilpailun, jonka pääpalkintona on Alajärvi-henkinen kauppakassi.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät