-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Ketolalle ennätystulos

Pietarsaaressa kilpailtiin klassisen voimanoston kansallinen kilpailu lauantaina 23.3. Kilpailun järjesti Pietarsaaren Voimailijat. Kisoissa mukana ollut alajärveläinen, Lapuan Ponnistusta edustava Niku Ketola oli hyvässä vireessä.

Hän nosti yli 120-kiloisten sarjassa, oman kehonpainon ollessa 121 kiloa. Kisat olivat Suomen Voimanostoliiton alaiset. Voimanostoliiton kattojärjestö on IPF (International Powerlifting Federation) ja se on ainoa Maailman antidopingtoimiston (WADA) dopingtestauksen alainen voimanostoliitto.

MAINOS

Penkkipunnerruksen aloitusrauta 182,5 kiloa nousi helposti. Toinen, 190 kiloa, nousi kevyen näköisesti. Viimeiseen nostoon lastattiin uusi henkilökohtainen ennätysrauta 195 kiloa. Tämä oli jo tiukka nosto, mutta tuli kumminkin ylös asti. Entinen ennätys parani 2,5 kilolla.

Selkeä tavoite

Voimanostokisaan kuuluu jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto. Pelkästä penkkipunnerruksesta järjestetään erikseen kisoja, joka onkin Ketolan päälaji.

– Tammikuun SM-kisat menivät osaltani surkeasti. Halusin mahdollisimman pian käydä seuraavat kisat. Tähän ajankohtaan ei ollut penkkipunnerruskisoja lähialueilla, niin päätin osallistua huvikseen tähän voimanostokilpailuun – kun tässä saa kumminkin omankin lajin tehtyä. Näköjään kannatti, kun ennätys tuli.

– Jalkakyykkyyn ja maastavetoon en ole kummoisesti panostanut ja niiden tulokset ovat sen mukaiset, mutta otin kumpaankin kolme hyväksyttyä nostoa.

Ketolan haaveena on joskus punnertaa kisoissa 200 kiloa. Sen saavuttaakseen pitää tapahtua paljon kehitystä.

– Salilla ilman kisamerkkejä se on jo helppo rauta, 207,5 kiloa on ennätykseni salinostona. Kisoissa tanko pysäytetään rinnalle, kun tanko on tuomarin mielestä pysähtyneenä rinnalla, hän antaa käskyn nostaa tangon ylös. Myös tangon laskeminen rinnalle ja takaisin telineisiin vieminen tapahtuu tuomarin käskystä. Totta kai kisatyyliä harjoitellaan treeneissä, jotta kisanostot onnistuisivat. Kisalavalle noustessa salituloksilla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, siinä hetkessä pitää olla iskussa ja tuomarit päättävät onko nosto puhdas vai hylätty, Ketola kertoo.

Ketolan tukijoita tällä hetkellä ovat OP Alajärvi, Rinteen Putki Oy ja Tilausliikenne Vanhamäki.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät