3.9 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Järvi-Pohjanmaan Senioreilla 40 aktiivista toiminnan vuotta

Järvi-Pohjanmaan Seniorit ry juhlii 40 toimintavuottaan torstaina yhdessä jäsenien ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Yhdistyksen perustamisasiakirja allekirjoitettiin 22.1.1984 ja nimenä oli tuolloin Alajärven Kansallinen eläkeseura. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Kauto Salomaa ja sihteeriksi Oili Junikka.

MAINOS

Yhdistyksen nimi on tämän jälkeen vaihtunut monta kertaa. Ensin Alajärven Kansalliset seniori ry:ksi ja myöhemmin Järvi-Pohjanmaan Kansalliset seniorit ry:ksi, kun yhdistykseen liittyi jäseniä myös Vimpelistä ja Soinista. Järvi-Pohjanmaan seniorit ry on ollut yhdistyksen nimenä nyt jo useiden vuosein ajan.

Pääsiäisen alla 2002 senioreiden hartaushetkeen kahvipöydän laittoivat koreaksi Laila Sikkilä, Lilja Yli-Sikkilä ja Tyyne Ojala.

Vaikka nimi on vaihtunut, toimintaperiaatteet ovat pysyneet. – Toimintamme ytimessä ovat Senioriliiton arvot, kuten elämänmyönteisyys, suoraselkäisyys, rohkeus ja rehtiys, kertoo senioreiden puheenjohtaja Maire Hämeenniemi.

– Välitämme toisistamme ja arvostamme muita ja itseämme. Kunnioitamme perinteitä sekä henkisiä ja hengellisiä arvoja.

– Näistä lähtökohdista toimintamme on lähtenyt ja näihin asioihin se pohjautuu edelleen. Olemme samoin ajattelevia ja samat elämänarvot jakavia eläkeläisiä ja toivomme yhdistykseltä virkistäviä tilaisuuksia.

Tallinnan matkalaisia 2000-luvun alkupuolella Elli Rantala ja Järvelän pariskunta.

Vaikka senioreiden oma toiminta on varsin vilkasta, se tekee myös laajasti yhteistyötä monien paikkakunnan yritysten kanssa. Kuukausitapaamisia on saatu järjestää näiden yritysten tuella ja myös Alajärven kaupunki on tukenut toimintaa vuosittain avustuksilla, jotka on kohdennettu kulttuuriin, kuten teatterikäynteihin.

– Olemme saaneet käyttää eri liikuntapaikkoja veloituksetta yhdessä Sydänyhdistyksen ja Eläkeliiton kanssa. Kävely palloiluhallissa talvisin ja tuolijumppa liikuntasalissa virkistää mieltä ja kehoa, Hämeenniemi kertoo ja kiittää kaupunkia erityisesti näistä toiminnoista, jotka mahdollistavat eri yhdistyksiin kuuluvien ihmisten välittömän yhdessäolon.

Myös Alajärven seurakunnan kanssa yhteistyötä on ollut pitkään. Kuukausitapaamisiin sekä kokouksiin kokoonnutaan Kirkontuvalle. Seniorit ovat myös kesäisin vuorollaan Tiekirkko-esittelijöinä. Joulun ja pääsiäisen edellä yhteinen hartaushetki on saatu viettää Kirkontuvalla.

Yhteistyö Eläkeliiton ja Sydänyhdistyksen kanssa on ollut hedelmällistä. Yhdessä on järjestetty tilaisuuksia ja yhteistyö myös Diabetesyhdistyksen kanssa jatkuin retkien merkeissä sen toiminnan loppumiseen saakka.

Yhdessäoloa ja vaikuttamista

Vaikka mukava yhdessäolo on varmasti jäsenistölle tärkein syy kuulua Järvi-Pohjanmaan senioreihin, niin toinen puoli on halu ajaa eläkeläisten asioita laajemminkin.

Sisko-Maija Sillanpää, Elli Rantala, Eila Pyhälahti ja tuon aikainen sihteeri Mauno Kataja kesätunnelmissa vuosituhannen alkupuolella.

– Olemme olleet jäseninä oman alueemme vanhusneuvostossa ja nyt uutena asiana osallistumme hyvinvointialueen vanhusneuvostoon.

Hämeenniemi kertoo, että vanhusneuvoston alkuvaiheessa silloinen yhdistyksen puheenjohtaja kirjoitti lehteen Kultakämmenestä, jonka henkilökunnan palkkaukseen ei kaupungin budjetissa oltu varattu rahoja. – Myös vanhuspalvelulain epäkohtiin on otettu kantaa. Samanlaisista asioista joudumme taistelemaan nyt myös hyvinvointialueella.

Trullimyyjäiset Maxin aulassa pidettiin vuonna 2005 aiheeseen paneutuen!

Rahankeruuta toimintaan tehtiin alkuvuosikymmeninä myyjäisten ja arpajaisten kautta. Seniorinaiset valmistivat erilaisia käsitöitä ja Mirja Männikön nuket olivat suosittuja arpajaispalkintoja. Nukkearpajaisilla saatiin kummilapsitoiminnan vuotuinen maksu suoritettua. – Piimävelliä myytiin myyjäisissä isoja määriä. Nykyisten hygieniamääräysten takia tuota velliä ei enää taitaisi saada edes myydä!

Lounastapaamiset eri ruokapaikoissa ovat olleet osa mukavaa yhdessäoloa. Oma lehtikin on tehty 2010-luvun taitteessa yhdistyksen toiminnan tunnetuksi tekemiseksi ja varojen hankkimiseen.

Kylpylämatkalla Haapsalussa. Takana Tyyne Latvala, Anja Hiipakka, Juhani Alanko, Ville ja Hilkka Kangastie, Lilja Yli-Sikkilä ja Veera Pienimäki sekä edessä istumassa Aune ja Uki Puumala.

Matkoja on tehty aikaisempina vuosina kauaksikin, Novgorodista Riikaan ja Raatteen tieltä Porvooseen ja Ahvenanmaalle. Eduskunnassa on vierailtu aikaisemmin Petri Salon ja myöhemmin Paula Risikon vieraana. Ja teatterissa on käyty vuosittain parikin kertaa ja avustusta näihin reissuihin on saatu paitsi kaupungilta, myös OmaSäästöpankilta.

Senioreiden eri liikuntakerhot ovat suosittuja ja pysyneet toiminnassa vuosien ajan. Edelleen käydään venyttelyjumpassa FitFactorylla, uimahallilla vesijumpassa ja pisimpään yhtäjaksoisesti toimineena on miesten keilakerho. Se kokoontuu kahdesti viikossa läpi vuoden.

Mirja Männikön nuket ovat olleet suosittuja arpajaispalkintoja.

Teuvo Kangas toimii keilaajien aktivoijana ja kun Järvi-Pohjanmaan Seniorit lähtevät piirin kisoihin, on tuloksena yleensä mitalisijoja. Seppo Selkee, Raimo Leppäaho ja Raimo Rajala voittivat muutama vuosi sitten jopa Senioriliiton Suomen mestaruuden!

Myös naiset ovat yrittäneet käynnistää omaa keilakerhoaan, mutta vielä ei ole asiassa päästy alkuun.

Aktiivista toimintaa

Maire Hämeenniemi kertoo, että senioreiden noin 120 jäsenestä tapahtumissa on useinkin paikalla noin 30, eli jäsenet ovat varsin aktiivisia.

Kuukausikokoontumiset ajankohtaisine aiheineen ovat suosittuja. Aiheet ovat ikäihmisiä koskettavia, toukokuussa aiheena tulee olemaan eläkeläisten asuntojen korjausavustukset.

Seniorit ovat esittäneet myös Tiernapoikia Tässä Kuningas Herodesta esitti Mauno Laakso, Murjaanien kuningasta Mirja Männikkö, Knihtiä Teuvo Kangas ja tähden pyörittäjänä Eeva Kangas.

Myös teatteriretket täyttyvät nopeasti, sillä hyvässä porukassa on teatteriin mukava lähteä. Lounastapaamiset eri ravintoloissa saavat jäsenet liikkeelle. Kaikissa liikuntaryhmissä on hyvin osallistujia ja erityismaininnan ansaitsee tässäkin kohtaa keilakerho, jossa käy paljon sellaisiakin miehiä, jotka eivät osallistu muuhun toimintaan.

Yksi harmin aihe Hämeenniemellä kuitenkin on. Ennen koronaa seniorit vierailivat eri hoivakodeissa, mutta koronan myötä vierailut jäivät ja sen jälkeen ne eivät ole käynnistyneet uudelleen. Varovaisuutta on puolin ja toisin, mikä on tietenkin myös hyvä asia, mutta toisaalta vierailut antoivat paljon niin vierailijoille kuin asukkaillekin.

Vaikka toimintamuodot ovat monilta osin varsin pysyviä, niin mukaan toivotaan aina uutta jäsenistöä uusine toiveineen ja ideoineen.

Tuula Jokiaho

Yksi ikimuistoisista kesäretkistä suuntautui Raatteen tielle vuonna 2011.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät