3.9 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Järvi-Pohjanmaan Seniorit kurkistivat menneeseen katse tiukasti tulevassa

Järvi-Pohjanmaan Senioreiden 40-vuotisjuhlat saivat Punaisen Tuvan Viinitilan salin pullistelemaan paikalle kertyneestä juhlivasta yleisöstä. Yhdistyksen puheenjohtaja Maire Hämeenniemi saikin tervehdysasennoissaan kiitollisena todeta, miten hienoa on olla puheenjohtajana yhdistyksessä, joka saa väen näin hyvin liikkeelle!

Juhlan ohjelmassa palattiin menneeseen, hämmästeltiin sitä, miten paljon neljässä vuosikymmenessä onkaan tapahtunut, mutta katse pidettiin silti tiukasti tulevaisuudessa!

MAINOS

Juhlapuheen tilaisuudessa piti Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja, kirjailija Markku Mantila. Hän totesi 40 vuoden olevan sellainen matka, jossa ehtii sattua ja tapahtua. Vuonna 1984 kun yhdistys perustettiin, naapurimaanamme oli vielä Neuvostoliitto, Mauno Koivisto oli ensimmäisellä presidenttikaudellaan ja Dingo eli kulta-aikaansa.

Juhlapuheen piti Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja, kirjailija Markku Mantila.

Vaikka noista tapahtumista tuntuu olevan kauan, niin ajatuksissamme 20 vuoden takaiset tapahtumat sen sijaan tuntuvat olleen kuin eilen. – Sen sijaan jos miettii asioita 20 vuotta eteenpäin, siihen on todella pitkä aika, Mantila totesi.

Mantila oli kysynyt juhlapuheeseen valmistautuessaan tekoälyltä, miten hänen tulisi onnitella 40 vuotta täyttävää yhdistystä. Hän hauskutti yleisöä kertomalla tekoälyn vastauksia, joista valtaosa ei tuntunut oikein tilanteeseen sopivalta.

Tekoälyn vastauksista löytyi kuitenkin jotain, mitä kannatti pohtia tarkemmin. Vastauksessa nousi esiin hyvinvointi ja onnellisuus. – Hyvinvointi ja onnellisuus ovat mielestäni sitä, että saa jotain aikaan.

Katsauksen menneeseen juhlaan toi puheenjohtaja Maire Hämeenniemi käyden läpi yhdistyksen historian vaiheita. Hän totesi toimintaperiaatteiden olleen koko ajan samat. Sen ytimessä on Senioriliiton arvot kuten elämänmyönteisyys, suoraselkäisyys, rohkeus ja rehtiys. – Välitämme toisistamme ja arvostamme muita ja itseämme.

– Olemme samoin ajattelevia ja samat elämänarvot jakavia eläkeläisiä ja toivomme yhdistykseltä virkistäviä tilaisuuksia.

Eläkkeiden leikkaaminen on moniulotteinen asia

Juhlaan toi tervehdyksensä Kansallisen senioriliiton ja Pohjanmaan kansallisen senioripiirin puolesta piirin puheenjohtaja Erkki Honkala, joka tarttui tervehdyksessään viime aikoina esille nousseeseen ajatukseen eläkkeiden leikkaamisesta.

– Eläkkeiden leikkaaminen on moniulotteinen asia. Siihen liittyy monia näkökulmia ja tasapuolisuuden vaatimus on siinä keskeistä.

Honkala painotti, että seniorit eivät halua olla vapaamatkustajia, mutta on ongelmallista kun sanotaan, että etenkin isoista eläkkeistä voi leikata. – Niitä vain ei ole paljon ja ne eivät ole yhteiskunnan maksamia.

Järvi-Pohjanmaan Senioreiden 40-vuotisjuhlaan lähti väkeä läheltä ja kaukaa.

Honkalan mukaan eläkkeistä ei pitäisi leikata monestakaan eri syystä. Eläke on monelle ainoa tulonlähde ja eläkkeestä leikkaaminen voi aiheuttaa taloudellista hätää ja vaikuttaa elämänlaatuun.

Lisäksi eläkkeet perustuvat työntekijän ja yhteiskunnan väliseen sopimukseen ja eläkeläisellä on oikeus odottaa saavansa sovitun eläkkeen. Leikkaus myös vaikuttaa negatiivisesti talouteen, sillä monilla eläke menee suoraan kulutukseen.

Kun elinkustannukset vielä nousevat ajan myötä, voi eläkkeiden leikkaus johtaa siihen, ettei rahalla enää voi kattaa perustarpeitaan.

Alajärven kaupungin tervehdyksen toi kaupunginjohtaja Vesa Koivunen, jonka mukaan kaupungin näkökulmasta kolmannen sektorin toiminta on äärimmäisen tärkeää. Hän kehottikin senioreita painamaan jatkossakin jarrun sijasta kaasua!

Alajärven seurakunnan tervehdyksen toi kirkkoherra Ilkka Lehto miettien, milloin ihminen on sopivan ikäinen. Vastaus oli helppo: juuri nyt! Sama asia pätee myös yhdistykseen, se on sopivan ikäinen juuri nyt. 

Tervehdyksensä juhlaan olivat lähettäneet lisäksi useat muut yhdistykset ja eduskunnan ensimmäinen varapuhemies, kansanedustaja Paula Risikko.

Senioriliiton ansiomerkkejä juhlassa jaettiin neljälle henkilölle. Hopeiset ansiomerkittunnustuksena ansioista liiton toiminnassa luovutettiin Pertti Ala-Piirrolle ja Raija Nurmelalle. Kultaiset ansiomerkit saivat vastaanottaa Eeva ja Teuvo Kangas. Kiitossanat palkittujen puolesta lausui Teuvo Kangas.

Musiikkia juhlassa kuultiin Alajärvi-Kuorolta sekä viulunsoittoa Saija-Leena Ojutkankaalta. Lausuntaa esitti Ritva Leppäaho ja päätössanat lausui ohjelman juonnostakin vastannut Sauli Ahopelto.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät