3.9 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Pelimannikonsertti kajahtaa Lehtimäellä viimeistä kertaa Marja Toivosen johdolla

Kansalaisopiston Lehtimäellä kokoontuvan pelimanniryhmän kauden päätöskonsertti kajahtaa Lehtimäen virastotalon auditoriossa sunnuntaina 21.4. kello 14.

Mukana konsertissa on 13 soittajaa, suurin osa hanuristeja ja lisäksi basso, huuliharppu sekä viulu.

MAINOS

Ryhmä on varsin poikkeuksellinen, sillä se on kokoontunut yhtäjaksoisesti kansalaisopiston piirinä jo vuosikymmenten ajan. Ryhmää vielä tämän kevään johtava Marja Toivonen on hänkin ohjannut ryhmää jo yli kolme vuosikymmentä.

Alun perin ryhmä kokoontui Lehtimäen Pelimannien nimen alla, mutta sittemmin siihen on tullut mukaan pelimanneja myös Alajärveltä ja Soinista. Niinpä nyt puhutaan Pelimanneista, sen tarkemmin paikkakuntaa määrittelemättä.

Tulevassa pelimannikonsertissa kuullaan perinteistä suomalaista harmonikkamusiikkia, osin moniäänisesti soitettuna. Konsertti on kestoltaan reilun tunnin mittainen ja sen juontaa Juhani Koivula, joka toimii myös konsertin solistina. Onpa luvassa yksi Juhanin soolokappalekin, Leo Siirilän Maailman kylässä, jonka säestää harmonikalla Jukka Turja.

Konsertin jälkeen Järvi-Pohjanmaan kansalaisopisto tarjoaa pullakahvit. Tilaisuus on maksuton kaikille. Pelimannit toivottavat kaikki harmonikkamusiikin ystävät mukaan keväiseen sunnuntai-iltapäivään!

Yhdessä soittamisen riemua

Ryhmän johtajana toiminut Marja Toivonen on jäämässä eläkkeelle tulevana syksynä luokanopettajan virasta 38 työvuoden jälkeen. Hän muuttaa pois Alajärveltä, mistä syystä pelimanniryhmä kaipaa nyt uutta vetäjää.

Marja aloitti työuransa Kankaanpäässä lukuvuonna 1986-87. Sen jälkeen työpaikka löytyi Soinin Hautakylältä, jossa aikaa vierähti vuoteen 2015 asti. Koulun lakkauttamisen jälkeen Maria sai siirron Alajärvelle Luoma-ahon koululle kolmeksi vuodeksi. Koulun ovien taas siellä suljettua löytyi paikka Paalijärven koululta, jossa hän on ollut viimeiset kuusi vuotta.

– Kansalaisopiston toimintaan tulin mukaan heti Soiniin tullessani. Silloinen Lehtimäen ja Soinin kansalaisopiston rehtori Unto Sikala pyysi minua harmonikkaryhmän vetäjäksi. Aloitin ryhmän Soinissa ja lisäksi tein myös jumpparyhmien vetämistä.

– Tarkalleen en muista, milloin aloitin pelimanniryhmän ohjaamisen Lehtimäellä, mutta 38 vuotta on vierähtänyt kansalaisopiston piirien ohjaamisessa joko Soinissa tai Lehtimäellä.

Marja kertoo, että pelimannipiirin vetämisessä Lehtimäellä parasta on ollut yhdessä soittamisen riemu iloisessa seurassa. – Aikuisten kanssa musisointi on ollut hyvää vastapainoa päivätyölle lasten kanssa.

Oman suolansa ovat antaneet ikimuistoiset esiintymiset, jollainen on nyt sunnuntaina luvassa Marjan johdolla viimeistä kertaa.

Tuula Jokiahosinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät