3.9 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Kalkkitehtaan louhoksen sivukivi muuntuu nyt murskeeksi mitä erilaisimpiin käyttökohteisiin

Vimpelissä on perinteet jo ainakin 1800-luvulta alkaen kalkin kotitarvejalostukselle. Ryytimaan kalkkilouhos Vimpeliin tuli vuonna 1962 ja tehdas louhoksen kupeeseen vuonna 1966.

Nordkalkin Vimpelin tehtaan päätuote on koko sen olemassaolon ajan ollut maanparannuskalkki. Louhos on toimiva ja hyvä, ja sillä on vahva asema maanparannuskalkin tuottajana. Vimpelin louhoksesta niin sanottua sivukiveä tulee varsin vähän suhteessa kalkkikiveen ja kalkkia kaivoksessa riittänee ainakin sadaksi tulevaksi vuodeksi.

MAINOS

Yksikön päällikkö Mika Erkkilä ja tuotantopäällikkö Mikko Lumiaho kertovat, että kalkkitehtaalla Vimpelissä työskentelee tuotannossa kolme henkilöä. Lumiaho ja Erkkilä työskentelevät toimihenkilöpuolella vastaten myös kahdesta muusta Nordkalkin tehtaasta.

Etualalla näkyvä vaalea kivi on kalkkikiveä, kun taas taempi tummempi kivi on ns. sivukiveä, jota nyt on mahdollisuus hankkia erikokoisena murskeena.

Kalkki louhitaan pääasiassa kahdesti vuodessa talvella ja syksyllä. Louhittu kalkkikivi murskataan tämän jälkeen ja siirretään varastoon lähelle tehdasta. Tästä sen matka jatkuu tehtaaseen, jossa murskeesta tulee kalkkijauhetta.

Vimpelissä tuotettu maanparannuskalkki menee pääasiassa maatalouden tarpeisiin noin 150 kilometrin säteelle tehtaasta. Vaikka asiakas ostaa kalkin maatalouskaupasta, se toimitetaan asiakkaalle suoraan tehtaalta.

Varsinainen sesonki on alkuvuoden osalta juuri päättynyt. Sesonkiajat ovat helmi- ja maaliskuu sekä syys-lokakuu.

Sivukiveä tulee aina

Vaikka Vimpelin kaivoksella ei louhinnan yhteydessä tule sivukiveä niin paljon kuin joissain muissa louhoksissa, niin sitä tulee kuitenkin aina. Jossakin erässä voi sivukiveä olla jopa puolet, kun toisessa kohtaa sitä ei ole juuri lainkaan.

Tämä sivukivi on aikaisemmin varastoitu louhoksen lähistölle. Siitä on myös tehty jonkin verran mursketta, jota on myyty suoraan tehtaalta. Mitenkään aktiivisesti asiaan ei ole panostettu, koska kalkki on tehtaan päätuote.

Tässä murskataan kalkkikiveä, mutta samalla tavoin jauhautuu murskeeksi myös louhoksesta tuleva sivukivi.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja materiaalitehokkuuden vuoksi myös kalkinlouhinnan yhteydessä syntyvä sivukivi on syytä saada käyttöön.

Nordkalk ei itse ole lähtenyt murskeen myyjäksi, vaan se on ulkoistanut sivukiven myynnin. Vimpelissä kopin ajatuksesta otti kaivoksen alueella alihankkijan roolissa työskentelevä Toni Pyhälahti, joka tekee nyt kiviaineskauppaa Maansiirto Mika Pyhälahti Oy:n kautta.

Kauppa onkin lähtenyt hyvin liikkeelle, sillä vanhat sivukivikasat on jo myyty ja lisää tehdään. Tälle keväälle on mursketta myyty jo liki 20000 tonnia.

Pyhälahti kertoo, että kiveä voi hänen kauttaan ostaa niin kuluttajat kuin muutkin toimijat. Pienimmät hänen tähän mennessä toimittamansa erät ovat olleet vain pari kuutiota ja suurimmassa päässä on tulossa oleva Lakeaharjuntien peruskunnostus, johon tehdään täysin massanvaihto ja uusi kiviaines sinne toimitetaan Kalkkitehtaalta.

Kivi tutkitaan aina kalliota poratessa ja murskauksen yhteydessä. Tutkimukset vaaditaan muun muassa Ely:n avustamilla teillä, joissa käytettävälle kivelle pitää tehdä kovuusmittaukset ja ottaa seulontanäytteet.

Pyhälahti kertoo, että kiveä on hänen kauttaan mennyt myös talonrakennustyömaille ja se sopiikin niihin hyvin ehkä hieman edullisempana vaihtoehtona.

Sivukiveä saa murskattuna eri kokoihin hiekoitussoran koosta alkaen, joten vaihtoehtoja riittää.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät