3.1 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Soinineule kertoo kotiseudun kulttuurista ja luonnosta

Soinin kunnan alkuvuodesta julistama Soinineule -neulesuunnittelukilpailu tuotti huikaisevan tasokkaan vastaanoton.

Kilpailun tavoitteena oli suunnitella ja toteuttaa Soinin nimikkovillapaidan neulemalli. Neuleen tuli olla tiheydeltään 18s ja 23 kierrosta sekä kuvastaa Soinin kuntaa ja soinilaisuutta.

MAINOS

Neulemallin tuli myös olla tekijänsä oma ja ainutlaatuinen, eikä siis muualla käytössä.

Kilpailun raati sai arvioitavakseen kuusi todella tasokasta työtä ja raadin tehtävä olikin todella vaikea. Raatiin kuuluivat Soinin kunnan johtoryhmän lisäksi Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston tekstiilityönopettaja Minna Kulmala. Neuleet esiteltiin raadille ilman tekijöiden nimiä.

Kilpailun raati oli iloinen ja vaikuttunut kilpailuun osallistuneiden neuleiden korkeasta tasosta. Kaikki kilpailuun tulleet työt oli suunniteltu ajatuksella ja taidokkaasti. – Neuleita innoitti selvästi osallistujien rakkaus Soinin luontoon, perinteisiin ja soinilaisiin ihmisiin, raati totesi. – Jokainen kilpailutyö oli kaunis kuvaus soinilaisuudesta ja raadille oli suuri kunnia saada tutustua sekä neuleisiin että tarinoihin niiden takana.

Kilpailun voittajaksi ja Soinineuleeksi nousi soininilaissyntyisen Satu Alatalon suunnittelema ja toteuttama neulepaita. Voittajaneule valloitti raadin tasapainoisella kokonaisuudella, tarkasti mietityllä ja monipuolisesti Soinia esille tuovilla yksityiskohdilla sekä taidokkaalla toteutuksella.

Voittajaneule jää Soinin kunnan omaan markkinointikäyttöön ja sen ohjeet löytyvät kunnan kotisivuilta niin, että kuka tahansa voi toteuttaa oman Soinineuleensa ohjeiden pohjalta! Soinineuleen toivotaan näkyvän jatkossa niin Soinin kyläkuvassa kuin muuallakin maailmalla ja sosiaalisessa mediassa!

Soinilaisille helposti avautuvia yksityiskohtia

Satu Alatalo kertoo neuleen olevan perinteinen ja suoralinjainen raglanpaita, joka on pääosin yksivärinen, mutta helmaa ja hihansuuta koristaa kirjoneule.

Soinineuleen lukuisat yksityiskohdat avautuvat jokaiselle soinilaiselle hetken tutkimisen jälkeen.

Helman ja hihansuiden kuviointi alkaa toistuvalla kaarimuodolla, joka on lainattu vaivaisakan essun helmasta. Helman ja hihansuiden musta väri on vaivaisakan hameen lisäksi nyökkäys tervanpolton suuntaan.

Kirkon ja kellotapulin seinistä ja räystäiden alta löytynyt koristekuviointi jatkaa kuviota vaaleanpuneisena geometrisenä kuviona.

Seuraavan osion kuviossa muodostaa aaltoileva ruskea raita, jonka muotokieli on alun perin peräisin Soinin naisen kansallispuun taskun kokasta. Kokan, ja siten myös raidan, muodossa on myös hienoista yhteneväisyyttä Soinin nimikkokukan, maariankämmekän, kukkaan, vaikka värimaailma siitä eroaakin.

Aaltoilevaan ruskeaan raitaan yhdistyy myös Soinin polveileva maasto. Aaltoviivaan sisältyvät harmaan kuviot edustavat suolla patinoituneita pitkospuita. Aaltoviivasta nousevat puut kuvaavat Soinin metsiä. Puiden taustan vaaleansininen viittaa Soinin vesistöihin ja Suomenselän vedenjakaja-alueeseen. Sinisen alueen yläreuna kuvaa kruunua ja siten viittaa suoraan Soinin kunnan nykyiseen logoon ja vaakunan kruunuun. Onpa kuvioon hienosti saatu kätkettyä myös Soinin kartta!

Vaikka Soinineuleessa on monta Soiniin viittaavaa yksityiskohtaa, ne eivät pomppaa silmille suoraan, mutta varmasti jokainen soinilainen tunnistaa niistä heti ainakin osan.

Nykyisin Kanta-Hämeessä asuva Alatalo kertoo, että kuvion monet merkitykset loksahtelivat hyvin kohdalleen neuletta suunniteltaessa ja kuviosta muodostui selkeä. – Pyrin laittamaan neuleeseen paljon Soinia ilman, ettei siihen kuitenkaan tulisi liikaa kaikkea.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät