3.1 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Vimpelissä puhetta kiinteistökaupasta ja virkamatkoista

Vimpelin kunnan keskustaan nousevan kirjastorakennuksen naapurissa olevan kiinteistön osto ja kunnan hallintosäännön muutos nousivat valtuutettuja puhuttaneiksi aiheiksi kunnanvaltuuston maanantaisessa kokouksessa.

Valtuusto hyväksyi muiden muassa vapaa-aikalautakunnan ja teknisen lautakunnan viimevuoden talousarvion ylitykset ja alitukset. Valtuusto sai myös tiedoksi kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden talousarvion toteuman.

MAINOS

Tuloslaskelma osoittaa vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden tulojen kertymäksi 24 prosenttia. Menot ovat toteutuneet 23,4-prosenttisesti. Verotulojen kertymä on 24,5 prosenttia ja tuloslaskelmaan kirjattavan valtionosuuden toteutuma 24,4 prosenttia. Tilikauden tulos vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden osalta on 44 180,27 euroa, lisäystä kuluvan vuoden talousarvioon verrattuna 4260 euroa.

Valtuusto hyväksyi myös kunnan omistuksessa olleiden seitsemän Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun osakkeen myymisen Evijärven kunnalle 1139,27 euron kappalehintaan. Vastaisuudessa Vimpelillä on 21 JPYP:n osaketta ja 11,81 prosentin omistusosuus yhtiön osakkeista.

Kiinteistökauppa toteutuu

Valtuusto hyväksyi kirjastohankkeeseen liittyvän Levari-nimisen kiinteistön oston 44500 euron hintaan. Kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli perusteli kiinteistökauppaa sillä, että sillä saadaan tulevan kirjaston aluetta ja kunnan keskustaa järkevämmäksi.

Kunta suunnittelee tontilla olevan rakennuksen purkamista, josta aiheutuu 10000–20000 euron purkukustannukset. Mikäli Levari-kiinteistöä ei purettaisi, sen seinän ja kirjastorakennuksen seinän välinen matka olisi neljä metriä ja aiheuttaisi paloturvallisuuteen liittyvän haasteen.

Perussuomalaisten Jukka-Pekka Uusitupa ei ollut valmis hyväksymään kauppaa, sillä hänen mielestään hinta- ja laatusuhde eivät kohtaa. Matti Latvala (Avoimuuden aika) ei ollut valmis hyväksymään Uusituvan vastaesitystä, mutta esitti, että kiinteistöstä maksettaisiin 24500 euroa.

– Kaupassa on kahdesta osapuolesta kyse. Tässä kohdassa vaihtoehtoina ovat asian palauttaminen valmisteluun tai hyväksytään kauppa, valotti talous- ja hallintojohtaja Seija Kinnunen.

Kiinteistökaupan neuvotteluihin osallistunut Jarmo Arpala (Haloo Vimpeli) totesi, että jos kauppaa ei hyväksytä esitettyyn hintaan, voidaan kauppa unohtaa. Latvala veti lopulta esityksensä pois ja kiinteistökauppa hyväksyttiin kunnanhallituksen esityksen mukaisesti.

Hallintosääntö ennallaan

Illan toinen pitkä keskustelu käytiin hallintosäännön päivittämisestä. Jukka-Pekka Uusitupa esitti hallintosääntöön kirjausta, jonka mukaan kunnanhallitus hyväksyisi kunnanjohtajan tekemät, enintään neljä vuorokautta kestävät, ulkomaille suuntautuvat virkamatkat.

Vähintään viiden vuorokauden mittaisista ulkomaille suuntautuvista virkamatkoista päättäisi kunnanvaltuusto. Uusitupa ja Pasi Sova (Haloo) olivat tehneet tästä asiasta valtuustoaloitteen viime vuoden lokakuussa. Kunnanhallituksessa asiaa pidettiin Uusituvan mukaan mahdottomana lisäyksenä,

– Hallintosääntö ja johtajasopimus eivät ole kivitauluja, vaan paperia, johon voidaan kirjata mitä vain. Lisäksi hallintosääntöä ei laadita yhtä henkilöä ja intressiä varten, vaan sitä sovelletaan mahdollisesti kaukana tulevaisuudessa. Johtajasopimusta voidaan tarkistaa molempien osapuolten yhteisymmärryksessä.

Uusitupa kertoo kunnanhallituksen hyväksyneen kunnanjohtajan viime lokakuussa Kraatterijärven Geopark -hankkeeseen liittyvän kolmen viikon mittaisen virkamatkan Kaukoitään.

– Samassa kokouksessa käsiteltiin talouden tasapainottamisohjelmaa, joka sisälsi muiden muassa mojovat korotukset kuntalaisten vesimaksuihin.

Seija Kinnunen muistutti, että valtuusto on hyväksynyt kunnanjohtajasopimuksen.

– Kunnanjohtajasopimus on yksi asia, hallintosääntö on toinen. Kunnanjohtajasopimukseen ei tule muutosta, vaikka hallintosääntöön tulisikin.

Susanna Moskajärvi (Haloo) totesi, että Vimpelillä on kerrankin kunnanjohtaja, joka haluaa kehittää kuntaa ja joka haluaa nähdä kauemmaksi kuin lääninrajan toiselle puolelle.

– Nyt pitäisi luottaa kunnanhallitukseen ja kunnanjohtajaan siinä, että hän osaa katsoa, mitkä matkat ovat tarpeellisia ja mitkä eivät ole. Jokainen myös tietää, mitä voimassa oleva työsopimus tarkoittaa.

Lopulta valtuusto äänesti hallintosäännön päivittämisestä. Kunnanhallituksen esitys sai taakseen 18 ja Jukka-Pekka Uusituvan vastaesitys kolme ääntä.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät