Harrastamisen Suomen malli antaa toimintaa sadoille lapsille Alajärvellä ja Vimpelissä

Vilma Penninkangas, Minda Suomela, Mihrimah Elverir ja Azre Elverir ovat tykänneet kuvataidekerhosta kovasti. Kerhoa vetää kuvataiteilija Elina Försti ja Harrastamisen Suomen malli -kerhohankkeen hankekoordinaattorina toimii Katja Kauttu.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven ja Vimpelin alueella toimii Harrastamisen Suomen malli -kerhohanke. Kyseessä on Alajärven sivistystoimen alainen hanke, jonka harrastuksissa ja kerhoissa on lukuvuoden aikana ollut mukana noin 400 lasta ja nuorta.

Hankekoordinaattori toimiva Katja Kauttu kertoo, että kerhot ovat avoimia kaikille, mutta erityisesti niillä halutaan tavoittaa niitä lapsia ja nuoria, joilla ei ole muita harrastuksia.

MAINOS

Hankkeessa käynnistyy syksyllä kolmas vuosi. Kaikki kerhot ovat maksuttomia ja niitä on tarjolla kaikilla Alajärven ja Vimpelin kouluilla ensimmäisestä yhdeksänteen luokkaan saakka. – Kerhot järjestetään koululla tai koulun lähellä olevissa tiloissa huomioiden kuljetusoppilaiden mahdollisuus osallistua, Katja kertoo.

Katja on toiminut hankkeen koordinaattorina nyt 1,5 vuoden ajan. Hänen työhönsä kuuluu varmistaa, että kerhoja on jokaisella koululla, hankkia niille ohjaajat ja ottaa vastaan ilmoittautumiset, hoitaa viestintää ja seurata rahoitusta.

Tällä hetkellä suunnitellaan tulevan syksyn kerhoja. Osa kerhoista ostetaan esimerkiksi 4H -yhdistykseltä, mutta paljon käytetään palkattuja ohjaajia, joita onneksi on löytynyt. – Yritän löytää ohjaajiksi aina ammattilaisia, mikä on joskus haastavaa koska tunnit sijoittuvat iltapäivään.

Kerhot pyritään järjestämään lukuvuoden mittaisina ja viikoittain kerhoissa on mukana 300-400 lasta ja nuorta. – Välillä meillä on ollut erilaisia tutustumisjaksoja ja kokeiluja kerhoissa, ja silloin kerhoihin tutustunut jopa 500 eri lasta lukuvuoden aikana.

Harrastusmahdollisuuksia jokaiselle!

Kouluja alueella on kaikkiaan yhdeksän ja niissä kerhoja on ollut kaikkiaan 25. Kerhoissa harrastetaan muun muassa taidetta ja liikuntaa. Paavolan koululla pyörii peräti seitsemän sählykerhoa, joista kaksi on yläasteikäisille. Yläkoululaisille on ollut myös padelkerhoa ja laskettelujaksoja, joissa mukana on ollut 60 nuorta.

Liikuntakerhoa on järjestetty myös eri lajeihin tutustumisena, ja kylistä esimerkiksi Taimelan koululla on ollut padel-, keila- ja frisbeegolf -kerhoa. Paalijärvellä taas on ollut uinti- ja frisbeegolfkerho.

Niissä kerhoissa, joihin on kuljetus harrastuspaikan ja koulun välillä, myös kuljetus on ilmainen. Samoin kaikki välineet.

Vimpelissä on toiminut suosittu heppakerho sekä eläin- ja luotokeho sekä yläkoululla lautapelikerho. Etänä on pyörinyt myös pelikerho, jossa on ollut etävalmentaja. Sirkusvoimistelua on kokeiltu Vimpelissä ja Alajärvellä.

– Ensi syksynä vanhat suositut kerhot saavat varmasti jatkoa, vaikka rahoitusta saimmekin vähän edellisvuotta vähemmän. Rahoitus kuitenkin kattaa edelleen perustoimintamme.

– Kerhoja suunniteltaessa kuunnellaan lasten ja nuorten toiveita ja ensi lukuvuonna tavoite on huomioida myös erityisryhmät entistä paremmin.

Katja kertoo, että yläkoululaisia on ollut vaikeampi saada kerhoihin mukaan kuin alakoululaisia, mutta tämäkin tilanne on pikkuhiljaa muuttunut, kun nykyiset yläkoululaiset ovat käyneet kerhoissa jo alakoulussa ollessaan.

– Entistä tärkeämpää on saada kerhoihin mukaan niitä nuoria ja lapsia, joilla ei ole muita harrastuksia.

Taidetta joka makuun

Paavolan koulun taidekerhoa vetävä kuvataiteilija Elina Försti on saanut hyvin positiivisen kokemuksen tämäntyyppisten taidekerhojen vetämisestä, mikä poikkeaa paljon kuvataidekoulun kerhoista.

– Kuvataidekoulussa on opetussuunnitelma, jota noudatetaan, kun taas täällä voidaan heittäytyä ja käyttää aikaa siihen, mikä lapsia kiinnostaa.

Lasten toiveisiin reagointia kuvaa hyvin tällä lukukaudella hitiksi nousseet paperinuket, joihin idea syntyi kun lapset halusivat piirtää ihmistä. Loppujen lopuksi ajatus vei mennessään niin, että lapset pääsivät tutustumaan paperinukkien maailmaan – asiaan, joka tälle sukupolvelle oli ennestään ihan tuntematon!

Lasten ja nuorten toiveita kuullaan myös siten, että Elina vetää ensi lukuvuonna yläkoululaisille katutaide -kerhoa. Tämä idea on tullut suoraan nuorilta itseltään ja kerholta onkin lupa odottaa paljon!

Paavolan koulun kuvataidekerholaiset, viidennen luokan oppilaat Vilma Penninkangas, Minda Suomela ja Azra Elverir sekä nelosluokkalainen Mihrimah Elverir ovat viihtyneet kuvataidekerhossa niin, että he aikovat ehdottomasti jatkaa kerhossa myös syksyllä.

Tytöt ovat tykänneet kerhossa aivan kaikesta, sillä siellä on taiteiltu monipuolisesti. Elina kertoo, että kerhossa treenataan monenlaisia taitoja, mutta se ei ole pääasia vaan enemmänkin luova ajattelu ja asioiden näkeminen eri näkökulmasta kuin tavallisesti.

Maalaamista kerhossa on ollut melko paljon, koska lapset sitä kovasti toivovat ja sitä on vaikeaa järjestää koulun oppitunneilla isoissa ryhmissä.

Kerhossa ryhmäkoot pidetään noin kymmenessä, joten erilaisia juttuja on helpompi kokeilla pienemmällä porukalla.

Ensi lukuvuoden kerhoihin ilmoittautuminen alkaa Wilman kautta elokuussa ja kerhot käynnistyvät syyskuussa, kunhan kerhojen ajat on saatu synkronoitua koulun kanssa oppituntien jälkeiseen aikaan.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliJymyJussit ottivat voiton Ankkureista
Seuraava artikkeliEtelä-Pohjanmaalla huhtikuun lopussa 6228 työtöntä työnhakijaa