Miia Koivulampi on matkalla kohti sarjakuvapiirtäjän ja kuvittajan ammattia

Lehtimäkeläinen Miia Koivulampi ei ole tyytynyt tulevaisuuden uravalinnoissaan tavanomaiseen. Taiteesta on kasvanut viimeisen vuoden aikana entistä paljon suurempi osa elämää, kun sitä on hengittänyt ja elänyt tiiviisti.
Mainos[adrotate banner="3"]

Lehtimäkeläinen 20-vuotias Miia Koivulampi ei ole tyytynyt tulevaisuuden uravalinnoissaan tavanomaiseen, vaan tämä nuori nainen on matkalla kohti sarjakuvapiirtäjän ja kuvittajan ammattia.

Miia aloitti piirtämisen jo ihan pienenä. Hän käytti paperia aina kun sitä oli tarjolla, ja sitä olikin onneksi aina. Oikeana harrastuksena Miia ei piirtämistä edes osannut pitää, se oli vain asia, jota hänen tuli tehtyä.

MAINOS

– Selvä muutos tuli, kun innostuin hevosista ja aloin piirtää niitä. Sen jälkeen alkoi tulla myös vuosittaisia sijoituksia Osuuspankin kuvataidekilpailuissa. Käytän edelleen niistä kilpailuista palkintona saamiani välineitä!

Miiasta tuli 4H-yrittäjä keväällä 2019 kasiluokan lopussa. – Perustin silloin yritykseni Art from Miian, joka on toiminnassa edelleen. Unelma sarjakuvapiirtäjän ja kuvittajan ammatista oli syntynyt jo ala-asteella ja halusin konkreettisen tavan päästä kohti näitä haaveita.

– Yritys lähti käyntiin Lehtimäen markkinoilla korttien ja kirjanmerkkien myymisestä sekä tilaustöiden teosta. Viime kesänä painatin ensimmäisen omakustannesarjakuvani “Katoavat kertomukset” ja olen muutenkin tähtäämässä enemmän sarjakuvayleisön pariin. Liikeidea siis tiivistetysti: sarjakuvia, kuvituksia ja muita taidetuotteita.

Koska tähtäin tulevaisuuteen oli selvä, niin taidealan koulutukseen hakeutuminen oli Miialle itsestään selvä vaihtoehto. Hän löysi Limingan taidekoulun ja sen tunnetun sarjakuvalinjan.

– Minulla on nyt takana ensimmäinen vuosi Limingan taidekoulussa sarjakuva- ja animaatiolinjalla. Kyseisestä kansanopistosta ei varsinaisesti valmistu mihinkään titteliin, mutta sarjakuvanteon perusteet on nyt opiskeltu ja jään tänne vielä toiseksi vuodeksi toteuttamaan omia projektejani.

– Kävin linjaopiskelun lisäksi kuvataiteen perusopinnot avoimessa yliopistossa. Se yhdessä taidekoulun ympäristön, yhteisön ja joka perjantaisen croquis-piirtämisen kanssa, on kehittänyt taiteellista tekemistä runsaasti. Taiteesta on kasvanut paljon suurempi osa elämää nyt, kun sitä on hengittänyt ja elänyt niin tiiviisti.

Mukana useissa julkaisuissa

Sarjakuvalinjan opetukseen kuuluu vuosijulkaisun, eli yhteisen sarjakuva-albumin teko.

– Se on lähes kahdenkymmenen vuoden ajan ottanut monenlaisia muotoja niin journalistisesta sarjakuvasta teemallisiin antologeihin sekä, kuten meidän tapauksessa, monen tekijän piirtämään yhteiseen tarinaan.

– Tänä vuonna saimme kunnian toteuttaa teoksen elokuvaohjaajan Katariina Lillqvistin animaatiokäsikirjoituksesta yhteistyössä Romanikulttuurin museon kanssa. Tämä “Kuninkaan kaupungissa” on ensimmäinen Suomen romaneista kertova täyspitkä sarjakuvateos, joka kertoo romanien muuttoliikkeestä 70-luvun Juuasta Tukholman lähiöön.

– Kerronnan tapana on maaginen realismi, eli tosielämää fantasiaelementeillä, kuten matriarkan taikapiiskalla. Tein teokseen seitsemän sivua sarjakuvaa sekä suunnittelin ja toteutin yhdessä työryhmän kanssa kannet. Samasta käsikirjoituksesta julkaistaan nukkeanimaatioelokuva ja -sarja vuonna 2026 Ylen rahoittamana.

Kulunut vuosi onkin ollut Miialle kiireinen, sillä hän kuvitti myös 4H-yrityksensä kautta Eeva Eerolan kirjoittaman lastenkirjan “Sylitarinoita: Liisan ja Jussin seikkailut”, jonka julkaisee Herättäjä-Yhdistys.

– Kyseessä oli toinen kuvittamani lastenkirja. Edellinen oli Satusilta-hankkeen kautta julkaistu “Satujen silta: lyhyitä tarinoita pienille lukijoille” (2021). Yhteistyöprojekti Herättäjä-Yhdistyksen kanssa opetti paljon uutta, ja se monipuolisti tekemistä, sillä kuvitin sen digitaalisesti, kun taas vuosijulkaisun teimme käsin piirtäen ja maalaten sävypapereille.

Erilaiset taideprojektit ja julkaisut kiinnostavat

Tulevaisuudessa Miia haluaisi päästä opiskelemaan graafista suunnittelua korkeakouluun. Hän tavoittelee sarjakuvapiirtäjän ja kuvittajan ammattia ja muuta siihen liittyvää.  – Lisää tällaisia projekteja, kiitos!

– En tiedä vielä sen tarkemmin jatkanko yrittäjänä, freelancerina, sivutoimisena vai miten, mutta toivottavasti monien ja erilaisten taideprojektien ja julkaisujen parissa, sillä siihen minulla on suurin palo.

Tulossa onkin monenlaista, sillä kesän ajan Pyhäjoen romanimuseolla on nähtävillä “Kuninkaan kaupungissa” -sarjakuvaoriginaalien näyttely.

Kesällä Miian tapaa myyntipöydän kanssa mm. Ränkipäivillä ja Rysköillä. Tilaustyökyselyitä, esim. muotokuvapiirroksia tai maisemamaalauksia hän ottaa vastaan sähköpostiin artfrommiia@gmail.com.

Vaasan Herättäjäjuhlilla 6.7. Miia on mukana kirjailijahaastattelussa “Sylitarinoita” -teokseen liittyen.

Hänen sarjakuvasivujaan nähdään osana “Raskasta pitsiä” -näyttelyä, joka kertoo Suomen romaneiden historiasta, elokuussa Prahassa ja myöhemmin Budapestissä.

“Kuninkaan kaupungissa” saa käännökset myös mm. tsekiksi, Euroopan yleisromaniksi ja Suomen romaniksi. Käännöstä varten Suomen romaninkieleen tulee keksiä uusia sanoja.

Tuula JokiahoMAINOS
Edellinen artikkeliJoensuu haki pisteet
Seuraava artikkeliEskon päivän hautausmaavaellus Lappajärven kirkossa ja hautausmaalla