Eskon päivän hautausmaavaellus Lappajärven kirkossa ja hautausmaalla

Eskon päivän hautausmaavaelluksella muistetaan edesmenneitä kotiseututyön aktiiveja 12. kesäkuuta Lappajärven kirkossa ja hautausmaalla kello 18. Kuvassa Lappajärven vanhaa hautausmaata. Kuva: Tuija Ahola.
Mainos[adrotate banner="3"]

Lappajärvi-seura järjestää keskiviikkona 12.6. Lappajärven kirkossa ja hautausmaalla Eskon päivän hautausmaavaelluksen yhteistyössä Alajärven seurakunnan kanssa.

Tapahtuma on yksi Suomen Kotiseutuliiton 75-vuotisjuhlavuoden yhteisistä tapahtumista, jolloin muistetaan eri puolilla Suomea edesmenneitä kotiseututyön aktiiveja. Päiväksi on valittu Eskon päivä siksi, että sosiologian professori Esko Aaltosella oli suuri merkitys ja rooli Kotiseutuliiton perustamisessa.

MAINOS

Suomen Kotiseutuliitto perustettiin Tammelassa ensimmäisillä Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä 25. toukokuuta 1949, 75 vuotta sitten. Suomalainen kotiseutuliike on kuitenkin vielä vanhempi. Ensimmäinen kotiseutuyhdistys sai alkunsa Lohjalla vuonna 1894, siis 130 vuotta sitten.

Lappajärvi-seuran perustava kokous pidettiin 77 vuotta sitten Lappajärven kirkonkylän nuorisoseuran talolla 25.3.1947. Saapuvilla oli noin 100 asianharrastajaa. Perustavan kokouksen puheenjohtajana toimi opettaja Fredrik Päällysaho ja sihteerinä kauppias Armas J. Melleri. Kokouksessa paikalla oli myös Etelä-Pohjanmaan maakuntaliiton kotiseutusihteeri Väinö Tuomaala.

Eskon päivänä kokoonnutaan Lappajärven kirkkoon kello 18. Kirkossa Lappajärvi-seuran johtokunnan jäsenet kertovat Lappajärvi-seuran alkuvaiheista ja edesmenneistä kotiseutuaktiiveista. Seurakuntapastori Mari Heijari pitää hartaushetken ja yhdessä lauletaan tilaisuuteen valitut virret. Kirkosta jatketaan hautausmaalle, jossa kierrämme kotiseutuaktiivien haudat ja laskemme haudoille kukat ja sytytämme kynttilät.

Tilaisuus on kaikille avoin. Hautausmaavaelluksen aikana kotiseututyön alkuvaiheet ja Lappajärven kaunis hautausmaa tulevat tutuiksi uudella tavalla.

Tuija Ahola

MAINOS
Edellinen artikkeliMiia Koivulampi on matkalla kohti sarjakuvapiirtäjän ja kuvittajan ammattia
Seuraava artikkeliSoinin kesän 2024 vaivaisakka ojentaa kättään kirkon kupeessa