Soinin kesän 2024 vaivaisakka ojentaa kättään kirkon kupeessa

Taiteilija Pentti Peltokangas pohti pitkään ideaa Soinin tämän kesän Vaivaisakka-maalaukseen. Lopputuloksessa vaivaisakka on lähtenyt liikkeelle kirkon seinustalta, mutta kirkko näkyy edelleen hänen taustallaan.
Mainos[adrotate banner="3"]

Soinissa on jo muodostunut perinteeksi tilata vuosittain maalaus Soinin kuuluisasta vaivaisakasta, joka asetetaan kesän ajaksi nähtäville Kesäkioskin lähelle Kruunupuistoon.

Vaikka aihe on sama, niin taiteilijoiden näkemys kohteesta on vuosi toisensa jälkeen erilainen. Tänä kesänä maalauksen on maalannut alajärveläinen, itseoppinut taidemaalari Pentti Peltokangas, jonka tauluja löytyy lukuisista soinilaiskodeista ja joka käy perhesyiden vuoksi Soinissa lähes päivittäin.

MAINOS

Niinpä maalauksen aihe ja maisemat olivat taiteilijalle hyvin tuttuja.

Peltokangas on aloittanut päätoimisen taiteilijanuransa jo 80-luvulla ja hänet tunnetaan etenkin perinteisistä maalaismaisemaa kuvaavista tauluistaan.


Vaivaisakka katsoo taulusta suoraan katsojaan ja käsi on ojennettuna pyyntöön.

Peltokangas kutsuttiin kesän vaivaisakka -maalauksen tekijäksi maaliskuussa, jolloin hänellä oli näyttely Soinin kirjastossa. Tapansa mukaan Peltokangas lupautui tehtävään sen enempää pohtimatta, mutta kun hän alkoi asiaa tarkemmin miettiä, tehtävä osoittautui todella haastavaksi.

Peltokangas kertoo miettineensä pitkään ideaa tauluunsa ja vierailleensa myös Soinin kunnantalolla katsomassa aikaisempia maalauksia. Haastetta aiheutti taulun pohja, puulevy, joka imi väriä itseensä yllättävän paljon. Toinen haaste olivat vaivaisakan kasvot, joihin mallia ei ollut olemassa.

Peltokangas oli yrittänyt kunnantalolla vieraillessaan kysellä paikalta kasvomallia, mutta yhtään vaivaista ei ollut löytynyt!

Kevät kuluikin Peltokankaan pohtiessa aihettaan ja varmistellessa, milloin maalauksen tulisi olla valmis. Lopulta idea syntyi ja lopputulos on nyt kaikkien nähtävillä Kruunupuistossa.

Peltokankaan vaivaisakan taustalla näkyy Soinin kirkko ja taulun nainen katsoo katsojaansa suoraan silmiin, käsi ojennettuna rahaa tai avustusta anoen. – Risti taustalla näkyvän kirkon katolla muistuttaa siitä, mitä Jeesus teki Golgatalla keskimmäisellä ristillä, Peltokangas sanoi muistuttaen, että me kaikki olemme vaivaisia. Toisilla se näkyy ulospäin, toisilla ei.

Tuula Jokiaho
MAINOS
Edellinen artikkeliEskon päivän hautausmaavaellus Lappajärven kirkossa ja hautausmaalla
Seuraava artikkeliÄänestysinto jäi laimeaksi alueellamme