Järviseudun intohimoisinta jalkapalloa

JPK P8 -joukkueen arvoja ovat rehti urheiluhenki, kaverin auttaminen, yhdessä tekeminen, yhteisöllisyys ja liikunnan ilo. Kuva: Tommi Joensuu.
Mainos[adrotate banner="3"]

Järviseudun Pallokerho eli JPK on viime vuosina tunnettu parhaiten jääkiekkojoukkueistaan, mutta kuluva kesä on tuonut myös JPK:n futisjuniorit rytinällä Etelä-Pohjanmaan kentille.

Oikeastaan voi sanoa, että vuosina 2015-2018 syntyneiden ikäluokassa eletään Alajärvellä nyt jalkapallobuumia, sillä Palloliiton alaista sarjaa pelataan kahden JPK P8-joukkueen voimin ja lisäksi rinnalla pyörii vielä vähemmän kilpailuhenkinen harrastekerho. Mukana on sekä poikia että tyttöjä.

MAINOS

Keskiviikkona 12. kesäkuuta vietetään kansallista jalkapallopäivää, jonka tarkoitus on kansallisesti kertoa suomalaisen jalkapallon voimasta, rohkaista ihmisiä pelaamaan, valmentamaan, huoltamaan ja kannustamaan jalkapalloa sekä vaalia jalkapalloperheen muodostamaa yhteisöllisyyttä.

Juuri viimeksi mainittuun eli yhteisöllisyyteen on hyvä tarttua myös Alajärvellä ja laajemmin Järviseudulla. JPK:n futisjunnujen toiminnan ympärillä on huomattu, että talkoina eli kökkänä lasten liikuntaharrastuksen eteen tehtävät hommat kasvattavat mukavasti yhteisöllisyyden tuntua.

Iivo, Allan ja Aarni ovat pelikentällä hyviä kavereita! Kuva: Elina Penninkangas.

Talkootyö on 2000-luvulla vähentynyt kaikkialla Suomessa, mutta Järviseudulla talkoot edelleen elävät.

P8-joukkueen valmentaja Mika Uusipaikka hoitaa tehtäväänsä vapaaehtoispohjalta, kuten kaikki muutkin joukkueen vetämisessä mukana olevat. Uusipaikka kertoo nauttivansa lasten valmentamisesta, koska asioita saadaan aikaan rennolla otteella.

– Meillä on loistava valmennusryhmä, rohkeita ja luovia ihmisiä ympärillä ja tahtotila on kaikilla hyvä, Uusipaikka sanoo. Nykyinen joukkue alkoi niin pelaajien kuin aikuisten puuhamiesten ja -naisten osalta hitsautua yhteen viime syksyn aikana.

– Useimmille lasten joukkueen vetäminen oli uusi asia, mutta löysimme kaikille sopivat roolit ja päätimme ottaa ensiaskeleet sarjatoimintaan. Myös JPK:n emoseuran puolelta olemme saaneet paljon hyvää ohjausta ja tukea etenkin Petri Koskenmäeltä ja Jussi Virtaselta.

Uusipaikan vuonna 2018 syntynyt poika Eemeli pelaa myös P8-joukkueessa.

– Eemelin mukaan parasta jalkapalloharrastuksessa ovat kaverit, kaverit ja kaverit. Hän tykkää myös yhteisistä pelireissuista sekä totta kai pelin jälkeisistä herkkuhetkistä kioskissa, Uusipaikka nauraa.

Joukkueessa pelaa myös joukkueenjohtaja Eveliina Joensuun poika Aati.

– Futis on niin kiva laji, kun siinä voi aina oppia lisää ja tulla paremmaksi. Yhdessä pelaaminen on hauskaa, Aati sanoo.

Joensuu kiittää Alajärven olosuhteita, eli kuplahallia ja Ankkurikentän nurmialuetta erinomaisiksi jalkapalloharrastukselle. Nyt, kun joukkuetoiminta on saatu hyvälle mallille, jalkapallon perässä ei Alajärveltä tarvitse enää lähteä esimerkiksi Soiniin tai Lappajärvelle.

Valmentaja Toni Ojajärvi kannustaa joukkuettaan! Kuva: Tommi Joensuu.

– Talven aikana ymmärsin, millainen motivaatio omilla pojilla on tätä lajia kohtaan, kun he kolasivat ja lapioivat pihalla futiskenttää tyhjäksi metrinkorkuisesta lumikerroksesta. Mielellään sitä vanhempana tekee osansa, että lapsilla olisi mahdollisuus harrastaa lempilajiaan Alajärvellä, Eveliina Joensuu sanoo.

Lasten sarjakauden aikana turnauksia pelataan Seinäjoella ja Alajärvellä. Kesäkuun viides päivä pelattu turnaus Alajärven Ankkurikentällä oli ensimmäinen JPK P8 isännöimä. Uusipaikalle ja Joensuulle turnaus jätti hyvän mielen, sillä lapset saivat roppakaupalla liikunnan iloa ja turnausjärjestelyt onnistuivat odotusten mukaan. Kehuja saivat pelaajien lisäksi kaikki pelinohjaajista kentän reunalla kannustaneisiin vanhempiin.

– Myös kioskivastaavat hoitivat hommansa todella mallikkaasti. On hyvä, että tulevaisuudessakin tehtäviä ja vastuuta on jakamassa mahdollisimman suuri joukko lasten vanhempia, joten todellakin tervetuloa mukaan kaikki vähänkin kiinnostuneet. Hommaa on tarjolla kaikille juuri sopiva määrä, Uusipaikka sanoo.

Alajärvellä pelattiin kesäkuun alussa turnaus, jossa JPK P8:n vastustajia olivat Alahärmän Kisa, Kauhavan Kanuunat ja VPS Vaasasta. Kuva: Tommi Joensuu.

Siinä missä P8-ikäluokan vetäjiä on löytynyt sopivasti, treenien vetäjiä kaivattaisiin kuitenkin vanhemmille ikäluokille, eli 10-vuotiaista ylöspäin. Jalkapallosta innostuneita lapsia löytyisi kyllä yli 10-vuotiaistakin, mutta sitoutuneita vetäjiä ei ole kesää kohti tultaessa enää löytynyt. Vetäjäksi kävisi kuka vain vastuullinen ja liikunnasta kiinnostunut aikuinen.

Jalkapallo herättää tunteita. Se on huomattu nyt useamman turnauksen kentän laidalla. Välillä pieni pelaaja saattaa tulla vaihtoon kyynel silmässä, mutta pienen tsempin jälkeen palaa jälleen kentälle. Ja kun siellä vielä tulee onnistuminen esimerkiksi maalin muodossa, se on upea tunne niin lapselle itselleen kuin lapsen vanhemmallekin.

Futiskenttien äärelle kannattaa tulla kokemaan tunteiden koko kirjo. Intohimo on taattu.

Seuraava JPK P8-joukkueen järjestämä turnaus pelataan Alajärven Ankkurikentällä keskiviikkona 26. kesäkuuta kello 18-20. Katsojilla on turnaukseen vapaa pääsy.

Jukka Vuorio

MAINOS
Edellinen artikkeliJesse Salmenautio ensi kertaa Le Mansin radalla – ”Tärkeintä on ajaa ehjä kisa”
Seuraava artikkeliAnkkurit Kempeleen Kirin vieraina