Alajärven 4H-yhdistys työllisti Taimiteossa viisi nuorta Soinin Porrassuolla

Taimiteko työllisti nuoria Soinin Porrassuolle vielä tänä kesänä istutustöihin, joita teki ahkerat, peruskoulunsa juuri päättäneet nuoret. Nyt alue on täyteen istutettu ja jatkossa nuoria työllistyy sinne taimikonhoitoon.
Mainos[adrotate banner="3"]

Paarmoja, paahdetta, hyttysiä ja sadetta – tätä kaikkea riitti, kun viisi yhdeksäsluokkalaista nuorta työllistyi metsänistutustöihin Soinin Porrassuolle Alajärven 4H-yhdistyksen kautta.

Vaikka metsänistutus ei ole työnä ihan keveimmästä päästä, eivät Oskari Huvila, Oskari Vuodenmaa, Antti Vuorenmaa, Pertti Hakomäki ja Eero Ala-Mattinen valittaneet. Töihin tultiin säntillisesti ajallaan ja 8000 taimen urakan alkaessa sovittiin yhdessä, että jokainen nuori mies tulee istuttamaan saman määrän taimia. Reilu peli.

MAINOS

Tänä kesänä kaikki metsänistutukseen työllistyneet nuoret olivat poikia, mutta aikaisempina kesinä työssä on ollut mukana tyttöjäkin. Työllistetyistä nuorista kaksi oli Soinista, yksi Alajärveltä ja kaksi Lehtimäeltä.

4H-järjestön Taimiteko-toiminnassa on käynnissä nyt kuudes vuosi ja Soinissa neljäs. Taimia istutettiin kaikkiaan 8020 kappaletta Porrassuon istutuskohteeseen.

Taimiteossa on kesän loppuun mennessä valtakunnallisesti istutettu noin 900000 taimea ja istutustöissä työllistynyt noin 750 nuorta. Kasvavat metsät toimivat hiilinieluina sekä lasten ja nuorten oppimisympäristöinä.

Alajärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Mari Kaunisto kertoo, että 4H:n Taimiteko-toiminnassa työllistetään nuoria sekä lisätään Suomen metsien hiilinieluja istuttamalla taimia alueille, jotka eivät ole olleet enää vuosikymmeniin aktiivisen metsä- tai maatalouden piirissä tai ovat poistuneet turvetuotannosta. Tärkeintä on nuorten työllistäminen ja siksi 4H liitto on aikanaan ostanut näitä alueita työllistääkseen nuoria niiden parissa.

Soinin Porrassuon istutuskohteelle kuusentaimia istutettiin tänä kesänä neljän hehtaarin alalle. Tämän jälkeen Porrassuon vanha turvetuotantoalue on istutettu täyteen ja jo tulevaksi syksyksi alueelle etsitään ensimmäisen kerran sopivaa 4H-yrittäjää tekemään taimikonhoitoa, lähinnä heinäystä.

Jatkossa alue työllistääkin nuoria edelleen taimikonhoidon parissa.

Taimiteko-kumppanit mahdollistavat toiminnan

Taimia lahjoittamalla yritykset ja muut yhteistyökumppanit voivat toteuttaa yhteiskuntavastuutaan konkreettisella tavalla. Kasvavat puut sitovat ilmasta hiilidioksidia ja hillitsevät näin ilmastonmuutosta.

Myös yksityishenkilöt voivat osallistua Taimitekoon lahjoittamalla puun taimia Taimikaupan kautta. 

Soinin Porrassuon istutuskohteeseen istutettavat taimet ovat lahjoittaneet Best Caravan Oy, Avance Asianajotoimisto Oy ja Logicor.

Valtakunnallisen nuorisojärjestö 4H:n Taimiteko-toiminnassa työllistetään alle 18-vuotiaita, pääasiassa peruskoulun päättäviä nuoria sekä lisätään Suomen metsien hiilinieluja.

Nuorten rekrytoinnista ja työn ohjaamisesta vastaavat paikalliset 4Hyhdistykset.

Tuula Jokiaho


MAINOS
Edellinen artikkeliEtelä-Pohjanmaan Yrittäjien Risikko eläkkeelle, Takamaa toimitusjohtajaksi
Seuraava artikkeliWanhat Wehkeet kesäteatterissa Karstulassa vahva edustus Järviseudulta