Paletille uusi omistaja

Valtateiden 13 ja 16 risteyksessä sijaitseva Kauppakeskus Paletti saa uudet omistajat. Kunnanvaltuusto siunasi kaupan maanantain kokouksessaan. Arkistokuva.
Mainos[adrotate banner="3"]

Maanantaina kokoontunut Kyyjärven kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti karstulalais-kyyjärveläisen yrittäjäkaksikko Miika Pohjosen ja Valtter Noposen tekemän ostotarjouksen, joka koskee Kyyjärven Paletti Oy:n koko velatonta osakekantaa. Perustettavan yrityksen nimissä tehty ostotarjous oli yhden euron suuruinen. Kauppakeskus Paletin omistavat tällä hetkellä Kyyjärven kunta 71,23 prosentin ja Osuuskauppa Keskimaa 28,77 prosentin osuuksillaan. Paletissa on kymmenkunta erikoisliikettä ja siellä sijaitsee myös Kyyjärven ainoa päivittäistavarakauppa.

Paletin tontti jää kunnan omistukseen. Suuruudeltaan noin 18 105 neliömetrin tontista tehdään 25-vuotinen vuokrasopimus kauppakeskuskiinteistön uuden omistajatahon kanssa. Vuonna 1999 valmistuneen kauppakeskuksen etupihalla oleva polttoaineen jakeluasema maa-alueineen siirtyy Osuuskauppa Keskimaan omistukseen. Jakeluasema maa-alueineen vuokrataan Paletin uudelle omistajalle.

MAINOS

Kunnalle helpotusta

Kauppakeskus Paletille on etsitty uutta omistajaa kesäkuusta 2020 lähtien. Kunnanjohtaja Tiina Pelkonen kertoo, että muutamia ostajaehdokkaita on käynyt katsomassa kiinteistöä, mutta Noposta ja Pohjosta ennen ei ollut päästy tarjouksiin asti. Kunnanvaltuusto katsoo, että kauppahintaa voidaan pitää hyväksyttävänä, sillä Kyyjärven Paletti Oy:llä on mittavat korjausvelat, jotka ovat taloudellinen riski kunnalle.

Koska yhtiö myydään velattomana, tulee Kyyjärven Paletti Oy:n jäljellä oleva kuntarahoituksen laina, 370 557 euroa, maksuun omistajille. Kunnan lainaosuus on 85 prosenttia eli kunnalle tulee maksuun 314 973,45 euroa ennen kauppakirjan allekirjoitusta. Laina maksetaan kotiuttamalla sijoitusvarallisuutta.

– Kunnan kannalta yrityskaupalla on aivan valtava merkitys. Se helpottaa jatkossa kunnan käyttötaloutta ja resursseja. Paletti on ollut raskas reki vedettäväksi, mutta samalla myös Kyyjärven kunnan sydän ja kuntalaisten olohuone – ja maamerkki, josta Kyyjärvi tunnetaan. Missään 1 200 asukkaan kunnassa ei ole samanlaisia palveluita kuin Kyyjärvellä. Kuntalaiset ovat huojentuneita, että päivittäistavarakauppa ja erikoisliikkeet säilyvät, toteaa Tiina Pelkonen.

Merkitystä elinvoimalle

Kyyjärven kunta on maksanut viime vuosina Paletista yhtiövastiketta enemmän kuin se on saanut vuokratuloa kiinteistöstä, joten toiminta on ollut kunnalle tappiollista.

Ostotarjouksen hyväksynnällä Kyyjärvellä taataan kauppakeskuksen palveluiden säilyminen ja turvataan alueen elinvoima ja kaupalliset palvelut sekä säilytetään työpaikat verotuloineen ja kerrannaisvaikutuksineen. Ostotarjouksen hyväksyminen mahdollistaa Keskimaan suunnitteleman investoinnin toteutumisen: suunnitelmissa on päivittäistavarakaupan ilmeen uudistaminen. Investointipäätös on odotettavissa lähiaikoina.

Vuosittain Paletissa vierailee noin 400 000 kävijää. Kauppakeskuksen tämän kesän tapahtumiin kuuluvat Kyyjärven markkinat lauantaina 27.7. ja mökkeily- ja veneilykauden päättävät Venetsialaiset elokuun viimeisenä viikonloppuna.

MAINOS
Edellinen artikkeliMLL:n leikkikenttäkerhoissa on kuhinaa Alajärvellä
Seuraava artikkeliMansikoiden paras satokausi alkaa juuri nyt