Deaktivoidut aseet ilmoitettava

Kaikki pysyvästi ampumakelvottomiksi tehdyt ampuma-aseet on ampuma-aselain mukaan ilmoitettava poliisille 15.7.2024 mennessä joko sähköisesti tai käymällä poliisilaitoksella. Kuvituskuva.
Mainos[adrotate banner="3"]

Kaikki pysyvästi ampumakelvottomiksi tehdyt ampuma-aseet on ampuma-aselain mukaan ilmoitettava poliisille 15.7.2024 mennessä. Ilmoitusvelvollisuus koskee yksityisiä henkilöitä, yhteisöjä, yrityksiä, säätiöitä ja kuolinpesiä. Ilmoitus kannattaa tehdä ajoissa, sillä ilmoittamaton ase voi johtaa sakkorangaistukseen. Ampumakelvottomia ja pysyvästi deaktivoituja aseita on usein kodeissa muistoesineinä ja perintöaseina.

Ilmoitus tehdään sähköisesti poliisin asiointisivulla tai poliisiasemalla. Sähköisesti tehtävän ilmoituksen lisätiedoissa kerrotaan, mistä ja milloin ase on hankittu. Liitteeksi tallennetaan kuva aseen deaktivoinnin yhteydessä saadusta deaktivointitodistuksesta ja kuvia aseesta. Ilmoitus pysyvästi ampumakelvottomaksi tehdystä deaktivoidusta ampuma-aseesta -lomake ohjeistaa tarpeellisten tietojen täyttämisessä. Poliisi kutsuu esittämään aseen vain, jos lomakkeella ei ole annettu tarpeeksi tietoja rekisteröintiä varten.

MAINOS

Ilmoitus onnistuu poliisiasemallakin

Jos ilmoitus halutaan tehdä poliisiasemalla, tulee sitä varten varata aika ajanvaraussivustolta. Mukaan otetaan kopio deaktivointitodistuksesta ja kuvia aseesta. Myös voimassa oleva henkilökortti tai passi tarvitaan henkilöllisyyden toteamiseksi Jos omistuksessa on tarpeettomia toimintakuntoisia tai deaktivoituja ampuma-aseita, ne voi luovuttaa poliisille. Aseen voi luovuttaa korvauksetta valtiolle tai huutokaupattavaksi.

Nykyiset aseet pitää olla ilmoitettuna 15.7.2024 mennessä. Tämän jälkeen ilmoittamattoman deaktivoidun ampuma-aseen hallussapito on rangaistavaa. Ilmoituksen voi tehdä ilman seuraamuksia myös määräajan päättymisen jälkeen, kunhan ilmoituksen tekee oma-aloitteisesti. Ilmoitus on tehtävä myös silloin, jos aseen omistaja vaihtuu.

Deaktivoitu ampuma-ase on määritelty ampuma-aselaissa ampuma-aseeksi, joten sitä koskevat ampuma-aseita koskevat vaatimukset. Pysyvästi ampumakelvottomaksi tehdyn tai deaktivoidun ampuma-aseen hankkimisesta ja luovuttamisesta tulee lain mukaan ilmoittaa poliisille. Dekoaseen luovuttamisen edellytyksenä on, että poliisi on hyväksynyt ampuma-aseen deaktivoinnin ja se vastaa voimassa olevan deaktivointiasetuksen vaatimuksia.

Kaikki pysyvästi ampumakelvottomiksi tehdyt ampuma-aseet on ampuma-aselain mukaan ilmoitettava poliisille 15.7.2024 mennessä joko sähköisesti tai käymällä poliisilaitoksella. Kuvituskuva.

MAINOS
Edellinen artikkeliVeto vei tasaisen taiston
Seuraava artikkeliPyöräilijä ohitetaan liian läheltä