0.8 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Maailman munuaispäivä tänään: Munuainen on elimistön unohdettu supersankari

Maailman munuaispäivää vietetään tänään torstaina 12.3. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että munuaisten hyvinvointia kannattaa miettiä jo ennen kuin on myöhäistä. Munuaisten suojelu on loppujen lopuksi aika yksinkertaista. Terveillä elintavoilla pääsee jo pitkälle: liiku, vähennä suolaa, älä tupakoi.

Varmaan jo jokainen uskoo, että tupakointi on epäterveellistä, mutta moniko tietää, miten haitallista se on munuaisille. Tunnustetaan, että ylipaino kuormittaa kehoa, mutta harvempi tuntee tosiasian, että se on haitaksi myös munuaisille.

MAINOS

Eipä taida moni ajatella suolapurkkiin tarttuessaan tekevänsä pahaa myös munuaisilleen. Ei ole epäilystäkään, ettei runsas alkoholin käyttö vaurioittaisi maksaa, mutta vahingoittaa se munuaisiakin.

Munuainen on elimistön unohdettu supersankari. Se hoitaa hommansa mukisematta ja kestää paljon. Toisen munuaisensa voi jopa luovuttaa läheiselleen. Sen olemassaolon huomaa, vasta kun munuaiset eivät enää toimi. Supersankarikaan ei pärjää yksin – se tarvitsee apua voittaakseen vastustajat.

Munuais- ja maksaliiton kampanjassa munuaisilla on monia supervoimia. Munuaiset poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta. Munuaiset ohjaavat punasolujen muodostumista ja tuottavat D-vitamiinia. Matkallaan supersankarimunuaisella on 6 vastustajaa: ylipaino, korkea verenpaine, suola, tupakka ja alkoholi, diabetes, perinnölliset munuaissairaudet.

– Munuaisterveyttä kaikille, Supersankari huudahtaa netissä www.supersankarimunuainen.fi, videoilla ja somessa.

Venpaine ja diabetes vahingoittavat munuaisia

Kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine. Yhä useampi on ylipainoinen. Diabetesta sairastavia on puoli miljoonaa, joista lähes kolmasosalla voi kehittyä muutoksia munuaisiin. Suomalaisten munuaiset eivät voi hyvin: kymmenesosalla on merkkejä munuaissairaudesta, joka viidellä prosentilla johtaa munuaisten vajaatoimintaan. Ilman toimivia munuaisia ihminen menehtyy.

– Kohonnut verenpaine vahingoittaa munuaisia ja vaikuttaa haitallisesti koko sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan. Yleisimmin korkean verenpaineen taustalla ovat huonot elintavat, mutta myös munuaissairaus altistaa verenpaineen nousulle, kertoo HYKS:n nefrologian klinikan ylilääkäri dosentti Eero Honkanen.

Verenpainetta kohottavat vyötärölihavuus, liiallinen suolan käyttö, runsas alkoholi, tupakointi ja vähäinen liikunta. Liikunta auttaa painonhallinnassa, laskee verenpainetta ja korjaa veren rasva-arvoja. Erityisesti se vähentää vyötärölihavuutta, vaikka painonpudotus ei olisikaan suuri.

– Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes on merkittävä riski saada myös munuaissairaus. Ylipaino, korkea kolesteroli ja tupakointi yhdistettynä diabetekseen lisäävät sairastumisriskiä entisestään.

Diabetesta sairastavan kannattaa tuijottaa omaan napaansa, sillä ylipaino ja etenkin vyötärölihavuus on pahasta. Jo puolen tunnin päivittäinen liikunta vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Munuaisten suojelu on siis aika yksinkertaista. Muista terveet elintavat: liiku, vähennä suolaa, älä tupakoi.

Oman elimistönsä supersankari

Munuaisilla on monia elintärkeitä tehtäviä. Ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta. Munuaiset ohjaavat punasolujen muodostumista ja tuottavat D-vitamiinia.

Piirretyssä kampanjassa urhea Supersankarimunuainen kulkee seikkailusta toiseen. Selvitäkseen niistä, se tarvitsee sinun apuasi. Supersankarilla on 6 vastustajaa: ylipaino, korkea verenpaine, suola, tupakka ja alkoholi, diabetes, perinnölliset munuaissairaudet.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät