Suuri ulkoilijoiden kansanjuhla tulossa Alajärvelle!

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärvellä jatketaan Vappujuhlaa suurella ulkoilijoiden kansanjuhlalla lauantaina, toukokuun toisena päivänä! Alajärven Juntu 2015 – Ulkoilutapahtuma kokoaa tuolloin keskustan kuntoradalle niin luonnossa liikkujat kuin kaikki aiheesta kiinnostuneet!

– Tarkoitus on innostaa ihmisiä retkeilemään ja liikkumaan luonnossa. Se on hyvä ja lähes ilmainen harrastus, kertoo Alajärven Ladun tapahtuman puuhamies Petteri Karvinen.

MAINOS

– Toukokuu on mahtavaa aikaa luonnossa liikkumiselle. Maasto on jo kuivaa, mutta ei ole liian kuuma eikä hyttysiäkään vielä ole!

Alajärven Juntu 2015 -tapahtuma on suunnattu niin luonnossa liikkujille kuin siitä kiinnostuneillekin. Aktiivit pääsevät päiväksi metsään kaksihenkisin joukkuein. Retkikilpailu käynnistyy aamulla kello 9 lähtörastin tapahtumilla, jonka jälkeen joukkueet säntäävät metsään 3-9 tunnin mittaiselle retkelleen.

– Jotkut varmasti juoksevat radan läpi ja pysähtyvät vain rasteille suorittamaan niissä olevia tehtäviä. Osa taas kävelee maisemia ihastellen, sillä tältä reitiltä löytyy paljon hienoja paikkoja, joihin uskomme retkeilijöiden varmasti palaavan uudelleenkin, kun ne tämän avulla kerran löytyvät!

Sillä, miten nopeasti tai hitaasti reitin taivaltaa läpi, ei ole merkitystä kilpailusuorituksen kannalta, sillä aikaa ei oteta. Sijoitukset ratkeavat sen perusteella, miten tarkkaan rastit ovat maastosta löytyneet ja miten hyvin tehtävistä on selvitty.

– Kilpailuun osallistutaan kaksihenkisin joukkuein. Alaikäraja on 13 vuotta ja alle 18 -vuotiaan kaverina pitää olla yli 18 -vuotias. Joukkueet tarvitsevat kompassin tai gps-laitteen, jossa on maastokartta ja omaa laitettaan pitää osata käyttää.

Karvinen kertoo, että perussuunnistustaidot pitää olla hanskassa ainakin toisella joukkueen jäsenellä. Jos et osaa suunnistaa mutta tahdot mukaan tapahtumaan, niin vaihtoehtoja on kaksi: joko opettelet kompassin käytön, mihin aikaa on vielä mainiosti, tai hankit suunnistustaitoisen kaverin reissuun mukaan!

Kompassin lisäksi mukaan kannattaa pakata reilusti evästä. Urheilukentän pukeutumistilat ovat kilpailijoiden käytössä.

Kisassa suunnistetaan peruskartan avulla rastilta toiselle ja viidellä rastilla odottaa tehtävä, jotka liittyvät mm. metsään, luontoon ja ensiapuun. Kilpailijat saavat peruskartan järjestäjiltä.

Paitsi suunnistustaitoa, osanottajat tarvitsevat kohtuullisen peruskunnon. Urheilija ei tarvitse olla, mutta jos kunto on vähän hakusassa talven jäljiltä, niin nyt kannattaa ottaa ohjelmaan muutaman kerran viikossa vaikka reipas kävelylenkki, niin kunto kohoaa vielä riittävästi!

Retkikilpailussa on valittavissa kaksi reittiä, jotka ovat 16 ja 24 kilometrin pituiset. Tapahtuma on kaikille avoin ja mukaan voidaan ottaa 40 joukkuetta, joten kannattaa ilmoittautua pikaisesti! Osallistumismaksu kilpailuun on kulut kattava 30 euroa joukkueelta ja ilmoittautuminen on viimeistään 15.4. mennessä osoitteeseen petteri@luontotaito.fi.

Kilpailijoiden tulee olla pelipaikalla kello 8-8.30 välillä, sillä yleisöäkin varmasti kiinnostava lähtötehtävä on heti kello 9-9.30.

Alue, jossa tapahtuma järjestetään, on turvallinen. Sitä ympäröivät tiet joka suunnasta. Kaikilta osanottajilta otetaan myös puhelinnumerot ja puhelin on oltava reissussa mukana, eli jos joku eksyisi, häntä lähdetään heti etsimään.
– Tämä kilpailualue on todella hieno. Kyse ei ole pelkästä liikunnasta vaan myös luontoelämyksestä, Karvinen lupaa.

Niille, jotka eivät itse lähde metsään, on kisakeskuksessa luvassa monenmoista mukavaa. Siellä on mm. suunnistuksen harjoitusrata, jossa voi opetella kompassin käyttöä.

Ulkoiluesittelyt ovat avoinna kello 9-14. Lajiesittelyinä tarjolla on mm. jousiammunta, laserammunta, maastopyöräily, retkeily, melonta jne. Paikalla on myös retkeily- ym. tarvikkeiden esittelyä, luontotietoutta sekä kuumaa keittoa, makkaranpaistoa, nuotiokahvit ja mukavaa keväistä yhdessäoloa!

Tapahtuman järjestäjänä toimii Alajärven Latu ry. Mukana ovat myös Suomen Punaisen ristin Alajärven osasto, Alajärven metsänhoitoyhdistys, Alajärven 4H-yhdistys, Alajärven riistanhoitoyhdistys, Alajärven Ankkurit suunnistusjaosto, ympäristöyhdistys Kotikontu ja Nelimartat.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliEtelä-Pohjanmaan liiton tilinpäätös hyväksyttiin
Seuraava artikkeli32 nuorta kesätöihin Alajärven kaupungille