24.3 C
Alajärvi
tiistai 28.5.2024
MAINOS
MAINOS

Verohallinnon tilastot Tilastokeskukselle – entistä kattavampia verotilastoja

Verohallinto ja Tilastokeskus ovat allekirjoittaneet sopimuksen Verohallinnon tilastotuotannon siirtymisestä Tilastokeskukselle. Verotilastot siirtyvät Tilastokeskukselle vaiheittain vuosien 2015 ja 2016 aikana. Ensimmäisenä Tilastokeskus ryhtyy tuottamaan kuukausittain julkaistavaa tilastoa verotulojen kehityksestä.

Verohallinto ja Tilastokeskus ryhtyvät yhteistyöhön parempien verotilastojen tuottamiseksi. Näin voidaan taata tilastojen laaja-alaisempi kattavuus sekä palvella paremmin tilastotietoa tarvitsevia sidosryhmiä, kuten esimerkiksi mediaa, veronsaajia, tutkimuslaitoksia tai erilaisia etujärjestöjä. Muutosten myötä tilastojen käytettävyys ja laatu paranee sekä aineisto laajenee.

MAINOS

Verotilastoista hyödyllistä tietoa yhteiskunnan erilaisiin tarpeisiin

Hallitusohjelma edellyttää julkisen hallinnon tietovarantojen avaamista avoimeen käyttöön. Tilastokeskuksen palvelujen avulla Verohallinto voi tuoda helpommin saataville aiemmin pääosin vain sisäisessä käytössä olleet verotuksen tilastotiedot.

Tilastotuotanto tulee olemaan myös kustannustehokkaampaa, kun hyödynnetään Tilastokeskuksen erityisosaamista ja tarkoitukseen sopivia tehokkaita työkaluja. Verohallinto vastaa edelleen tilastojen tietosisällöstä ja julkaisusta.

Tilastoilla on paljon yhteiskunnallista merkitystä, sillä aiempaa avoimempi ja laajemmin tarjolla oleva tieto palvelee muun muassa päätöksentekoa, tiedettä, tutkimusta, yritystoimintaa sekä kansalaisia.

Ensimmäiset tilastot julki lähikuukausina – syksyllä tulossa laajempi tuloveropaketti

Ensimmäisenä verotilastonaan Tilastokeskus ryhtyy tuottamaan kuukausittaista verotulojen kehitystilastoa. Verotilastojen tuotanto laajenee loppusyksystä henkilöasiakkaiden tuloverotilastoihin, jotka julkaistaan marraskuussa verotuksen valmistumisen jälkeen.

Vuonna 2016 Tilastokeskuksen tuotantoon siirtyvät lisäksi kiinteistöverotilastot, tulokehitystilastot, elinkeinoverotilastot sekä myös muita tilastoja. Verotilastot julkaistaan ainoastaan verovuodesta 2014 tai 2015 lähtien, joten laajempaa historiatietoon perustuvaa tilastovertailua ei ole pääsääntöisesti saatavissa Tilastokeskuksen kautta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät