0.5 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Vimpelin vuoden 2014 tilinpäätös ennakoitua myönteisempi

Vimpelin 2014 tilinpäätös on valmistunut, kunnanhallitus käsitellyt sen ja lähettänyt tilintarkastajille sekä tarkastuslautakunnalle lausuntoja varten. Valtuustokäsittelyyn tilinpäätös tulee 15.6.

Tilinpäätöksen tiimoilta kunnanjohtaja Juhani Laasanen ja vs. hallinto- ja talousjohtaja Anita Paavola pitivät perinteisen tiedotustilaisuuden ja loivat sen valossa katsauksen Vimpelin kunnan jatkonäkymiin.

MAINOS

Tilikauden 2014 tulos on negatiivinen 221000 euroa kasvattaen taseen kokonaisalijäämän 3,6 miljoonaan euroon. Tulos on kuitenkin 165000 euroa vähemmän negatiivinen, kuin vielä arviointiryhmän tiedossa ollut tulosennakointi, sen antaessa ehdotuksensa erityisestä kuntajakoselvityksestä.

Kunnan johtoduon mukaan tämä on myönteinen signaali siitä, että kunnan talouskehitys on nyt kääntynyt kasvusuuntaan. Lisäksi perusturvan kokonaismenot olivat nyt ensimmäisen kerran pitkään aikaan pysyneet kurissa verrattaessa edelliseen vuoteen.

Perusturvamenojen huima kasvu on jo saatu tyrehtymään ja yhteistoiminta-alueen palvelurakenneuudistuksen säästötoimet alkavat täydellä teholla tuntua vasta kuluvan vuoden kustannuksissa.
Kunnan lainakanta oli vuoden 2014 lopussa 13,5 miljoonaa euroa eli 4352 euroa / asukas. Vastaavat luvut kunnan konsernilainojen osalta olivat 20,9 miljoonaa euroa ja 6734 euroa. Investointien kokonaiskustannusosuus oli 5,9 miljoonaa euroa. Merkittävin investointi tilivuodelle oli uuden Venla ja Väinö kodin rakentaminen osaksi palvelukeskusta ja eräiden palvelukeskuksen vanhojen tilojen saneeraaminen.

Laasanen ja Paavola pitävät palvelukeskuksen rakentamista erittäin järkevänä ratkaisuna, vaikka jotkut tahot kunnassa sitä alun perin vastustivatkin. Nyt uudet, ajanmukaiset tilat ovat jo käytössä ja tulevat säilymään täällä niille tarkoitetussa käytössä, vaikka mitä jatkossa sote- ja kuntarakennerintamilla tapahtuisikin.

Tahtotila kunnan säilyttämiseksi itsenäisenä on niin kuntalaisten kuin kunnanjohdonkin keskuudessa vahva ja itsenäisyyden säilyttämisen eteen on kunnassa tehty lujasti töitä. Tämän tunnustivat valtiovarainministeriön arviointiryhmän jäsenetkin.

Kunnanvaltuusto on antanut miniteriölle vastauksensa, jossa perustellusti esittää että ehdotettu erityinen kuntajakoselvitys ei ole tarpeellinen eikä tässä tilanteessa ajankohtainen.

Vaikka kuntajakoselvitys päätettäisiin käynnistää, ei se Laasasen mukaan merkitse vielä Vimpelin pakkoliitosta johonkin isompaan kokonaisuuteen. Se on vasta nimensä mukaisesti perusteellinen selvitys siitä, mikä on paras ratkaisutapa turvata tulevaisuudessa lain edellyttämät palvelut Vimpelin kunnan alueella asuvalle väestölle.

Juhani Huopana

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät