Jamin puutarhan kevät 2015 -messuilla ei räntäsadekaan haittaa

35
Mainos[adrotate banner="3"]

Jamin puutarhan kevät 2015 -messut käynnistyivät tänään torstaina melkoisen kurjaan kevätsäähän, mutta se ei onneksi messujärjestelyjä haitannut, sillä kasvihuoneissa lämpöä riittää ja kevät on jo pitkällä. Lisäksi puutarhalla on runsaasti muutakin suojaisaa tilaa, joten messuvipinä alkoi iltapäivää kohti vilkastua jo ihmeesti.
Messutapahtuma on avoinna tänään kello 18 saakka ja vielä huomenna kello 10-18.

Begoniat tuovat väriloistoa kevääseen.
Begoniat tuovat väriloistoa kevääseen.

Tapahtuma tarjoaa kaikille puutarhanhoidosta kiinnostuneille oivan tilaisuuden saada vinkkejä alan opettajilta ja opiskelijoilta sekä kysellä itseään kiinnostavista asioista. Vinkkejä on tarjolla eri pisteissä mm. pihan suunnitteluun ja viherrakentamiseen, on puutarhaneuvontaa, kukkasidontanäytöksiä ja opiskelijoiden tekemiä kauniita näyttelyosastoja.
Sidontanäytöksissä opitaan niin hää- kuin surusidontaakin.
Sidontanäytöksissä opitaan niin hää- kuin surusidontaakin.

Myynnissä on Jamin puutarhan omaa tuotantoa kukista aina linnunpönttöihin saakka. Puupuolen taidonnäytteistä löytyy mm. tukevia kukkalaatikoita köynnöstäville kasveille ja onpa myynnissä aito hirsilatokin eniten tarjoavalle.
Messuosastoilla kukkii jo! taustalla näkyvä hirsilato on myynnissä eniten tarjoavalle!
Messuosastoilla kukkii jo! taustalla näkyvä hirsilato on myynnissä eniten tarjoavalle!

Opastusta omenapuiden leikkaukseen saa molempina päivinä kello 12 ja 16. Ekonurkkauksen läheisyydessä saa myös kompostointineuvontaa.
Kaunista ja syötävää – esillä on myös tuoksuvia ja maistuvia yrttejä.
Kaunista ja syötävää – esillä on myös tuoksuvia ja maistuvia yrttejä.

Kasvihuoneisiin voi tutustua omatoimisesti, mutta tasatunnein on mahdollisuus päästä myös opastetulle kierrokselle. Tällaiselle mukaan lähteminen kannattaa, sillä opiskelijat kertovat laajasti ja mielenkiintoisesti kasvihuonetuotannosta.
Kesäkukat odottavat vielä kukkaan puhkeamista, mutta pelakuut loistavat jo amppeleissa.
Kesäkukat odottavat vielä kukkaan puhkeamista, mutta pelakuut loistavat jo amppeleissa.

Raahelainen puutarhuriopiskelija Simo Pokka kertoo, että Jamin kasvihuoneissa on kaikkiaan noin 30000 kasvia. Hän esittelee Jamin ruusuhuonetta, joka pian on maamme suurin ruusuviljelmä. Tämä tieto asettaa oikeaan valoon sen, miten vähiin ruusuviljely on Suomessa käynyt, sillä Jamillakaan ruusuhuone ei ole mitenkään valtava, vaikka toki kodin ruusupenkkiin verrattuna se on suuri.
Ruusujen lannoitus tapahtuu täsmällisesti jokaiseen kasvualustaan suoraan viedyn letkun kautta. Pikkupusseissa ruusujen joukossa on petopunkkeja, jotka hoitavat ekologista tuholaistorjuntaa.
Ruusujen lannoitus tapahtuu täsmällisesti jokaiseen kasvualustaan suoraan viedyn letkun kautta. Pikkupusseissa ruusujen joukossa on petopunkkeja, jotka hoitavat ekologista tuholaistorjuntaa.

– Ruusut kasvatetaan kivivillassa, joka on halvempaa kuin multa ja sen vaihtoväli on useita vuosia, Simo selvittää. – Ruusuja lannoitetaan automaattisesti jatkuvasti, tippa lannoitetta tulee ruusulle muutaman minuutin välein ja isompi kastelu parin tunnin välein.

Simo Pokka kertoo, että vaikka kasveja lannoitetaan ja kastellaan paljon, ei lannoitteita valu ympäristöön, koska kaikki ylijäämävesi kerätään ja kierrätetään uudelleen.

Paprikan ja munakoison takana kasvihuonekurkku on jo miltei valmista – ekat kurkut on jo maisteltukin!
Paprikan ja munakoison takana kasvihuonekurkku on jo miltei valmista – ekat kurkut on jo maisteltukin!

Ruusuilla on monia tuholaisia, joita Jamilla torjutaan ekologisin menetelmin. Ihastusta herättävätkin pienet ruusupenkkien päässä olevat pussit, joiden sisältä kasvihuoneen lämmössä ja kosteudessa herää petopunkkeja. Niiden avulla ruusujen tuholaisia torjutaan luonnollisin keinoin.
Opiskelijat ovat luoneet kauniita nurkkauksia messuosastoille.
Opiskelijat ovat luoneet kauniita nurkkauksia messuosastoille.

Tomaatit ja kurkut ovat kasvihuoneissa viittä vaille valmiita. Ensimmäiset kurkut on jo maisteltu ja tomaatit odottavat enää aurinkoista päivää. Munakoisoja ja paprikaa joudutaan odottamaan vähän pidempään, mutta kunhan kevät kunnolla käynnistyy, on Jamin kasvihuoneissa pian täysi kesä!

MAINOS

Teksti: Tuula Jokiaho
Kuvat: Samuli Rantakangas

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa