-5.8 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Comenius -vieraat nauttivat luonnosta

Soinissa koettiin toissa viikolla kansainvälistä toimintaa. Vajaat kaksi vuotta kestäneen EU-rahoitteisen Comenius -hankkeen päätösmatka järjestettiin paikkakunnalle.

Tiistaista lauantaihin koululla ja ympäristössä nähtiin nuoria ja aikuisia Englannista, Espanjasta, Italiasta ja Saksasta. Mukana Soinin tapaamisessa oli vieraita yhteensä 35, joista 10 opettajaa.

MAINOS

Hanke alkoi vajaat kaksi vuotta sitten yhdysopettajien suunnittelumatkalla Italiaan. Ensimmäinen oppilasvierailu järjestettiin Saksaan joulukuussa 2013. Sen jälkeen matkat on järjestetty Englantiin, Italiaan ja Espanjaan.

Oppilaat majoittuivat isäntäperheisiin. Suurin osa perheistä oli niitä, joiden lapset ovat olleet mukana jossakin vierailumaissa. Opettajat majoittuivat Elämyskeskukseen Vuorenmaahan.

Ryhmä saapui Soiniin tiistai-iltana. Majoittumisen jälkeen ensimmäisenä päivänä tutustuttiin toisiin oppilaisiin tutustumisleikeillä ja oppitunneilla tuntien seuraamiseen. Kahtena iltana nuopparilla kaikki Soinin 6-9 -luokkalaiset ja vanhemmat pääsivät tutustumaan vieraisiin.

Keskiviikkoiltana opettajavieraat olivat mukana Soinin Opy:n isännöimässä Kuortaneen matkalla. Urheiluopiston liikuntapuitteet esiteltiin ja sauna sekä uinti viileässä vedessä Kuharannassa olivat uusia kokemuksia monelle eteläeurooppalaiselle.

Torstaina vieraat ja isäntäperheiden oppilaat suuntasivat patikoimaan Kokko-Valkeiselle. Ihmettelemistä riitti Suomen kauniissa ja rauhallisessa luonnossa. Pitkospuut ja kirkasvetiset lammet ja järvet ihastuttivat etenkin suurissa kaupungeissa asuvia vieraita.

Torstai-iltana opettajat kokoontuivat Elämyskeskukseen, jossa kunnanjohtaja Stefan Sundberg esitteli kuntaa. Ryhmä ihasteli maisemia Vuorenmaan rinteen päältä ennen maittavaa ruokailua.

Kevätjuhlassa kansainvälisyys yhdisti eurooppalaisia nuoria.
Kevätjuhlassa kansainvälisyys yhdisti eurooppalaisia nuoria.

Perjantai-iltana koululla järjestettiin yhteinen kevät- ja äitienpäiväjuhla. Kansainväliset vieraat osallistuivat nuorten mukana yhteisohjelmassa. Soinin nuoret näyttivät englannin kielen osaamista kaksikielisessä juhlassa. Juhlan jälkeen kaikille äideille jaettiin ruusut ja nautittiin kahvit.

Oppilaat osallistuivat yhteiseen illanviettoon ja opettajat maistelivat paikallisia maistiaisia rieskasta mustikkapiirakkaan. Opettajat pääsivät tutustumaan myös kansainvälisiin tanssiaskeleihin flamencon ja letkajenkan tahdissa.

Soinissa päävastuun hankkeen etenemisestä on kantanut Anne Degerlund, jota huomioitiin kevätjuhlassa. Anne kiitti isäntäperheitä, vieraita ja oman koulun opettajia viikon onnistumisesta.

Lauantaiaamun lähdön hetkellä monelle nuorelle ja aikuisellekin vierähti kyynel silmälle. Jälleennäkeminen on varmasti monella mielessä. Yhdessäolo sosiaalisen median kautta on kestänyt monella jo pitkään ja jatkuu varmasti entistä vahvempana tästä eteenpäin.

Comenius -hankkeelle on haettu kaikkien viiden koulun voimin jatkoa E-Rasmus -hankeen nimellä. Se, toteutuuko hanke viiden koulun kesken, ratkeaa kesällä. Soinin vierailun jälkeen vaikuttaa siltä, että entistä useampi on innolla mukana kansainvälisessä toiminnassa jatkossakin.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät