Reko-ruokarinki tarjoaa lähiruokaa kuluttajille ilman välikäsiä

Mainos[adrotate banner="3"]

 

Koskenvarren Highlander-tilan isäntä Marko ja hänen tyttärensä Anniina suosikkilehmä Minean kanssa.

Liityin hiljattain paikalliseen lähiruokarengas Rekoon, jonka tuotteiden tilaus ja markkinointi tapahtuvat suljetussa Facebook-ryhmässä. Ryhmässä on tällä hetkellä hieman yli 200 henkilöä, mutta lisää kaivataan, jotta toiminta saadaan kunnolla käyntiin. Lähdin Koskenvarrelle tapaamaan erästä ryhmään kuuluvaa lihantuottajaa, joka valaisi reko-ringin toimintaideaa enemmän.

-Periaatteena on, että saatetaan yhteen lähiruokaa haluavat ja sitä tuottavat –ilman turhia välikäsiä. Tarkoitus on, että ryhmään kuuluvat lähiruoan tuottajat ja ostajat tapaavat yhdessä sovittuna ajankohtana. Kohtaaminen kuluttajan kanssa on tärkeää, jotta ruoka saa ikään kuin kasvot ja kuluttaja saa vastauksia omiin kysymyksiinsä, ylämaankarjan kasvattaja Marko Viitasaari kertoo.

MAINOS

-Tuottajat kirjoittavat ryhmässä, mitä myyvät ja mihin hintaan. Kuluttaja kirjoittaa kommenttikenttään tilauksensa ilman jäsenmaksuja tai sitoumuksia jatkuvista ostoista, hän jatkaa.

Alajärvi-Soini-Ähtäri-ketjussa on nyt jo mahdollista saada ylämaankarjan lihan lisäksi ainakin tuoretta lampaan- ja karitsanlihaa, kananmunia, vihanneksia, kasviksia, maitoa ja juustoa. Osa näistä kuljetetaan kuluttajan halutessa kotiin asti. Myytävän on oltava omaa tuotantoa ja pientuottajat sekä kotileipurit ovat tervetulleita joukkoon.

Viitasaaren mailla laiduntaa tyytyväinen, runsas satapäinen ylämaankarjan lauma. Viime kesänä tilan emäntä Marja otti videon miehestään juoksemassa lauman edellä johdattaen niitä uudelle laitumelle, jakoi videon maaseudun tuottajien avoimeen kuvapäiväkirjaan Facebookissa ja sai hetkessä lähes 4000 tykkäystä. Suloiset karvalehmiksi kutsutut eläimet ihastuttavat ympäri Suomen.

Anniina Viitasaari ystävällisen Minea-lehmän selässä.
Anniina Viitasaari ystävällisen Minea-lehmän selässä.

-Nämä kaverit nauttivat rapsutuksista. Jos satun tulemaan aitaukseen harjan kanssa ja alan jonkun takkuja selvittämään, muodostuu tämän taakse pitkä jono muita kateellisia, Viitasaari nauraa. Hänen 8-vuotias tyttärensä Anniina on tottunut käsittelemään karjaa ja isänsä avustuksella kipuaa jopa yhden lehmän selkään.

Ylämaankarjan luonnonmukaiset elinolosuhteet ovat yksi syy, miksi lihan kysyntä on kasvanut.
Ylämaankarjan luonnonmukaiset elinolosuhteet on yksi syy siihen, miksi lihan kysyntä on kasvanut.

-Lähes kaikki, jotka ovat kerran maistaneet lihaamme, ovat halunneet sitä uudelleen. Varsinkin jauhelihan kohdalla on käynyt näin. Ylämaankarjanliha on vähärasvaista, tummaa ja sopii makunsa puolesta kaikkeen ruoanlaittoon, Viitasaari kertoo.

-Liha Trion pienlihateurastamo leikkaa lihat Saarijärvellä ja minä haen ne itse. Liha toimitetaan samana päivänä asiakkaalle. Juhannusta varten laitetaan kaksi sonnia lihoiksi, joten nyt kannattaa ottaa yhteyttä jos haluaa maistaa tuoretta ylämaankarjan lihaa grillivartaissa, Marko kehottaa.

Liity alueemme Reko ruokarinkiin: Reko-lähiruokarinki Soini-Alajärvi-Ähtäri

Koskenvarren Highlander-tilan Facebook-sivut: Koskenvarren Highlander

Roosa Linnanmäki

MAINOS
Edellinen artikkeliSoini-seuran näyttelyssä Mannerheim -aineistoa
Seuraava artikkeliYlistarossa sijaitseva Wanha Markki avasi ovensa jälleen kesävieraille