0.5 C
Alajärvi
maanantai 04.3.2024
MAINOS

Ylistarossa sijaitseva Wanha Markki avasi ovensa jälleen kesävieraille

Ylistarossa Lapuantien varrella sijaitsee idyllinen, vanha maalaiskartano, jonka emäntänä ja isäntänä toimivat Liisa ja Heikki Laaksonen. Taiteilijapariskunta muutti tilalle 22 vuotta sitten ja on siitä asti työstänyt paikkaa oman näköisekseen persoonallisin ottein. Wanhasta Markista onkin muodostunut yksi Etelä-Pohjanmaan maaseutumatkailun helmistä.

-Kun lähinaapureiden miehillä oli puimurit ja meidän Heikillä ei, ei tosin peltoakaan, niin Heikki hankki myös itselleen puimurin. Eikös se ole Pohjanmaalla vähän tapana, että jos naapurilla on, niin itsellekin hommataan? Siitä sitten mietintämyssy päähän, että mitä sillä puimurilla voisi tehdä. Siitä tuli pehmispuimuri, Liisa kertoo nauraen vihreän Claas Cosmos –puimurin tarinaa, josta saa kesäisellä säällä ostettua pehmistä.

MAINOS

IMG_9402

Wanha Markki on tullut tunnetuksi Suomen ainoana eläinten vanhainkotina. Se on toiminut lopetusuhan alla olevien eläinten pelastuspaikkana jo vuodesta 1999. Eläimet voivat tulla viettämään eläkepäiviään rakkauden ja rapsutusten merkeissä.

Pihapiirissä minua vastaan löntystelee jo julkkikseksi noussut 38-vuotias Nolli-shetlanninponi, joka ei tarvitse edes aitausta pysyäkseen omalla tontillaan. Karsinassa markin elämää tutkailee viisaan näköinen aasivanhus, joka ei jaksa turhaan hötkyillä.

Xavier-Aasi tutkailee markin menoa omasta karsinastaan.
Xavier-Aasi tutkailee markin menoa omasta karsinastaan.

Kuusi vuotias siitossika aiheuttaa ihmetystä vierailijoissa. On tilalla muitakin sikoja ja porsaita, mutta tämä yksilö painaa lähes 300 kiloa.

Eloa Wanhalla Markilla tasapainottaa muutaman viikon ikäiset riehakkaat karitsat, jotka vasta opettelevat talon tavoille. Niiden sosiaalistamiseksi tehdään lujasti töitä, jotta ne eivät säiky väenpaljoutta, joka kesävieraiden tullessa odottaa.

IMG_9609

 

Wanha Markki on loistava koko perheen pysähdyspaikka. Vanhempien hörppiessä terassikahveja saavat pienemmät lapset jo kotileikit aikaan. Pojat nauttivat polkuautoista, joilla päästetään mäkeä alas niin hurjaa vauhtia, että sivusta katsojan ottaa mahasta.

 

 

Nämä ja monet muut tuotteet löydät Wanhan Markin lahjatavaramyymälästä.
Nämä ja monet muut tuotteet löydät Wanhan Markin lahjatavaramyymälästä.

Miltä tuoksuu meri tai saaristo? Siihen vastaus löytyy Wanhan Markin lahjatavaramyymälässä erilaisia saippuatuotteita tuoksutellen. Hyllyissä komeilee useita erilaisia saunatuoksuja ja –saippuoita, koriste-esineitä ja keramiikkaa, taidetta ja postikortteja.

Omien tuotteiden lisäksi myymälässä voi tehdä vaateostoksia. Liisa kertoo, että talviaikaan pariskunta lähtee ulkomaille hankintamatkalle ja tuovat mukanaan mitä upeampia kesäisiä vaateluomuksia. Hinnatkaan eivät kipua turhan korkealle, kun vaatteet tuodaan henkilökohtaisesti Suomeen.

Hameväelle järjestetään ajoittain omia naisteniltoja, jolloin sovitellaan vaatteita, höpötellään ja nautitaan hyvät kahvit. Illat ovat olleet todella suosittuja ja niihin on lähdetty jopa Tampereelta asti.

Wanha Markki palvelee tiistaista sunnuntaihin kello 11-18. Muina aikoina sopimuksen mukaan. Varaa käyntiin tunti tai useampi ja nauti kiireettömästä maalaiselämästä eläinten hauskoja tempauksia seuraten.

Nolli-poni saa päivittäin osakseen runsaan määrän rapsutuksia.
Nolli-poni saa päivittäin osakseen runsaan määrän rapsutuksia.

Roosa Linnanmäki

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät