1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Lisää oppilaita Soinin yhtenäiskoululle

Ensi viikolla koululaiset palaavat koulun penkeille. Soinin yhtenäiskoulun rehtori Markku Puronhaara kertoo oppilasmäärän noususta koulun alkaessa.

– Taimelan koulun oppilaita tulee lisäyksenä meidän 7-9 -luokille yhteensä 41 oppilasta. Kun Hautakylän alakoululaiset tulevat kouluumme, niin yhtenäiskoulun oppilasmäärä on yhteensä 258 oppilasta.

MAINOS

– Määrä on hieman suurempi kuin muutama vuosi sitten, kun siirryttiin Soinin keskustassa samoihin koulutiloihin. Vuonna 2011 oppilaita oli yhteensä 241 samoissa tiloissa. Toki oppilasmäärä on ollut vajaat kymmenen vuotta sitten lähelle 300, mutta tuolloin oppia saatiin kahdessa koulurakennuksessa.

Oppilasmäärät jakaantuvat luokittain siten, että 1. luokalle tulee 18, 2. luokalle 24, 3. luokalle 18, 4. luokalle 21, 5. luokalle 26, 6. luokalle 20, 7. luokalle 37, 8. luokalle 46 ja 9. luokalle 46 oppilasta.

Taimelan oppilaiden tulon takia valinnaisaineryhmiä lisättiin tiettyihin aineisiin, missä oppilasmäärät eivät saa ylittää turvallisuusmääräyksistä johtuvia rajoja. Keskimääräinen perusryhmäkoko on laskelmien mukaan nyt 21 oppilasta.

Taimelan koulun oppilaat kuljetetaan Soiniin Lehtimäen matkahuollon pihasta aamuisin klo 8.30 ja klo 15 kuljetus on takaisin Lehtimäelle. Läänin tukemat linjat hoitavat Peura ja Pekkala. Välikyytejä keskellä päivää hoitaa myös Jousmäki.

Erasmus-hanke jatkaa kansainvälisyysteemaa

Soinin yhtenäiskoulu oli mukana kansainvälisessä Comenius -hankkeessa jo useamman vuoden. Keväällä hanke päättyi Soinin oppilasvierailuun.

Kaikkien neljän maan koulujen yhteispäätöksestä hankkeelle haettiin jatkoa Erasmus-hankkeen nimellä. Kesän aikana hankehakemuksesta tuli myönteinen päätös, joten kansainvälinen hanke jatkuu heti syksyllä.

– Viime vuonna koulumme vuosisuunnitelmassa oli teemana kansainvälisyys. Nyt teema jatkuu ja se soveltuu erittäin hyvin tulevan uuden opetussuunnitelman sisältöön. Kun opetussuunnitelmat tulevat käyttöön vuoden 2016 syksyllä, olemme ikäänkuin etuajassa ajatellen OPS:ia.

– Siinä korostetaan kansainvälisyyttä ja viestintätekniikkaa. Niitä molempia hyödynnetään kovasti Erasmus-hankkeessa, kertoo Puronhaara.

Taimelan oppilaat pääsevät mukaan osallistumaan tähän kolmen vuoden hankkeeseen soinilaisten tavoin. Saksan, Englannin, Espanjan ja Italian samat koulut ovat mukana hankkeessa. Soinissa 6-8 -luokkalaiset pääsevät tulevina vuosina mukaan arvontaan, josta eri maihin tutustuvat oppilaat valitaan.

Ensimmäinen oppilasvierailu on vielä tämän kalenterivuoden puolella. Puronhaaran mukaan edellisen hankkeen yhtenä havaintona voidaan pitää sitä, että vierailujen myötä opimme arvostamaan omaa kuntaamme ja huomaamaan, kuinka hyvin meillä koulupuolen asiat oikeasti ovat.

JOPO-opetusta jälleen

Joustavan perusopetuksen toimintaa, JOPO-opetusta toteutetaan jälleen vuoden tauon jälkeen Soinin yhtenäiskoululla. Muutama 8-9 -luokan oppilas on lähdössä mukaan toimintaan, jossa viikossa kaksi päivää ollaan töissä ja kolme päivää koulussa. Vanhainkoti on uutena työpaikkana näille nuorille.

Puronhaaran mukaan on hienoa, että näin saadaan nuorten ja vanhempien ikäluokkien välistä kanssakäyntiä lisättyä. Ulkoilutus voi olla yhtenä muotona tässä yhteistyössä. Muutama paikkakunnan yritys on jälleen mukana toiminnassa. Mukaan voi vielä lähteä uusiakin yrityksiä.

Soinin ja Taimelan yhtenäiskoululla on ollut yhteisiä opettajia vuosikymmenten ajan. Taimelan muutosten takia tilanne hieman muuttuu.

Liikuntatuntien opetus jaetaan tyttöjen osalta Elina Järvelän ja Minna Raitasen kesken. Poikien opetus järjestyy Marko Leppäkankaan, Rami Puron ja Pasi Huvilan kesken.

Musiikkiopiston opettaja Heikki Jokiaho opettaa musiikkia muutamia tunteja Soinin koululla ja kansalaisopiston tekstiiilityön opettaja Hanna Moisio-Latvala opettaa tekstiilityötä Soinissa. Uutena kotitalousopettajana aloittaa Anna Korpela.
Aamu-ja iltapäivätoimintaa järjestetään koulun viereisen Lokerotien rivitalon päätyhuoneistossa.

Näin pystytään hyödyntämään koulun hyvää piha-aluetta aamu-ja iltapäivisin. Eskarilaiset jatkavat Soini-talolla ja heidät saatetaan sinne koulunkäynninohjaajien toimesta.

Koulukuraattori Ritva Paarvala työskentelee koululla maanantaisin ja tiistaisin. Kouluterveydenhoitajan työpäivät koululla ovat torstai ja perjantai. Näin koulunkäynti voi alkaa keskiviikkona 12. elokuuta.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät