-7.5 C
Alajärvi
tiistai 19.3.2024
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Maltilla maataloustyökoneen ohi

Loppukesä tuo tieliikenteeseen traktorit ja muut muuta liikennettä hitaammin kulkevat maataloustyökoneet. Vaikka nämä ajoneuvot kulkevat hitaasti, ne voivat käyttäytyä yllättävästi.

Liikenneturva muistuttaa, että vaikka edessä kulkeva traktori hetkellisesti hidastaa omaa menoa, tulee ohituksen turvallisuudesta varmistua ennen kaistanvaihtoa.

MAINOS

Muuta liikennettä hitaammin kulkevien maataloustyökoneiden ohitustilanteet saattavat aiheuttaa turhia riskinottoja. Vaaratilanteita syntyy erityisesti risteysalueilla, joissa työkone on kääntymässä vasemmalle.

Lisäksi traktori saattaa kääntyä suoraan pellolle tai metsään paikoissa, joissa ei ole selkeää risteystä.

– Maataloustyökoneen kuljettajan aikeita voi ennakoida seuraamalla ajoneuvon liikkeitä ja vilkkua. Etenkin ohitusta suunniteltaessa on varmistettava, ettei ajoneuvo ole kääntymässä, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara huomauttaa.

Traktorit on syytä ohittaa omaa vauhtia hiljentäen ja maltillisella nopeuserolla. Lievä hidastus ennen ohitusta antaa paremmin kaikille aikaa reagoida tilanteeseen.

– Esimerkiksi takapyörien päällä kääntyvien puimureiden tai kääntöauraa tai vastaavaa perässään kuljettavien traktorien peränylitys on mittava. Ne vievät oikeallekin kääntyessään yllättävän paljon tilaa myös vastaantulevan kaistalta. Jos perässä tullut on lähtenyt samanaikaisesti ohittamaan, hupenee ajotila kaistalla hyvinkin nopeasti, Elovaara sanoo.

Ohjaamosta käsin kuolleita kulmia on paljon

Eteen tai perään kiinnitettävät maatalouskoneet ja -laitteet ovat usein leveämpiä kuin itse traktori, mikä saattaa hankaloittaa traktorin vilkun näkymistä. Koneet saattavat lisäksi huonontaa traktorin peileistä näkemistä.

– Isoa työkonetta vetävän traktorin ohjaamosta katsoen kuolleita kulmia on paljon. Perässä ajavan kannattaakin valita ajolinjansa niin, että työkoneen kuljettaja voi havaita tämän peileistään, Elovaara vinkkaa.

Autoilijoiden tapaan myös traktoreiden ja muiden hitaiden ajoneuvojen kuljettajien on seurattava muuta, eritoten takaa tulevaa liikennettä. Kuljettajan on tärkeää myös varmistaa, että sekä traktorissa että sen perävaunussa on asianmukaiset, toimivat ja puhtaat valot.

– Takana tulevan liikenteen seuraaminen korostuu isoilla työkoneilla ajettaessa. Sopivan ja turvallisen paikan tullen takana tulevan liikenteen ohi päästäminen lisää liikenteen sujuvuutta, Elovaara muistuttaa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät