Liikunta on lääke tyypin 2 diabetekseen

Mainos[adrotate banner="3"]

Liikunnalla on tärkeä merkitys tyypin 2 diabeteksen hoidossa, toteavat Seinäjoen ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijat Annika Korkea-aho ja Susanna Keski-Sikkilä tuoreessa opinnäytetyössään.

Jo yksikin liikuntasuoritus vaikuttaa esimerkiksi insuliiniherkkyyteen ja verensokeritasapainoon myönteisesti, mutta pysyviä vaikutuksia saavutetaan vain säännöllisellä liikunnalla. Korkea-ahon ja Keski-Sikkilän mukaan diabeetikot eivät aina osaa hyödyntää fysioterapeuttien osaamista terveytensä edistämiseksi.

MAINOS

Diabetekseen liittyvät poikkeavuudet korjaantuvat suuressa määrin liikunnan aiheuttamien aineenvaihduntamuutosten seurauksena. Liikunta lisää sokerin käyttöä lihaskudoksessa sekä vaikuttaa elimistön glukoosi- ja rasva-aineenvaihduntaan.

Nämä vaikutukset näkyvät jo yhden liikuntasuorituksen aikana, mutta vaikutus kestää vain 2–72 tuntia. Liikunnan tuleekin olla toistuvaa, jotta saavutetaan pysyviä vaikutuksia.

Säännöllisellä liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia muun muassa kehon koostumukseen, insuliiniherkkyyteen, verensokeritasapainoon, veren rasva-arvoihin sekä sydän- ja verisuonitaudin riskiin.

Useiden tutkimusten mukaan paras hyöty liikunnan myönteisistä vaikutuksista saadaan yhdistetyllä aerobisella kestävyysliikunnalla ja lihasvoimaharjoittelulla. Yhdessä ne parantavat muun muassa verensokeritasoa, veren rasva-arvoja, verenpainetta sekä pienentävät vyötärönympärysmittaa.

Tyypin 2 diabeetikon liikuntaan liittyvät kuitenkin tietyt riskit, jotka on hyvä huomioida liikkuessa. Diabeetikon on tärkeää tietää, minkälaista liikuntaa olisi hyvä harrastaa ja miten riskejä voidaan välttää.

Suomessa on noin 300 000 todettua diabeetikkoa, joista on 250 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta. Diabetekseen sairastuneiden määrä voi ennusteen mukaan jopa kaksinkertaistua seuraavien 10–15 vuoden aikana.

Suhteutettuna Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin asukasmäärään tyypin 2 diabetesta sairastavien määrä on suuri. Liikunta on tärkeä osa tyypin 2 diabeetikon hoitoa, mutta diabeetikot eivät saa tarpeeksi tietoa heille soveltuvasta liikunnasta. He eivät myöskään välttämättä osaa hyödyntää fysioterapeuttien ammattitaitoa terveytensä edistämiseksi.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijat Annika Korkea-aho ja Susanna Keski-Sikkilä ovat opinnäytetyössään ja sen pohjalta laaditussa oppaassa tuoneet esiin tyypin 2 diabeetikolle tärkeitä asioita liikunnasta ja sen terveyttä edistävistä vaikutuksista.

Oppaan avulla pyritään kannustamaan diabeetikkoja liikkumaan monipuolisesti, mutta samalla turvallisesti. Korkea-aho ja Keski-Sikkilä kertovat haluavansa tuoda esiin myös fysioterapeuttien osaamista liikuntaneuvonnassa sekä tyypin 2 diabeteksen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

MAINOS
Edellinen artikkeliLappajärven Veikkojen nuorille yleisurheilijoille kaksi SM-hopeaa
Seuraava artikkeliAvainlippu-tunnuksen käyttöoikeus karstulalaiselle eläinklinikalle