-2 C
Alajärvi
torstai 22.2.2024
MAINOS

Ajankohtaista kasvintuotannosta

Sadonkorjuu on viimeinkin päässyt Etelä-Pohjanmaalla kunnolla alkuun. Sadekuurot ovat välillä keskeyttäneet puinteja. Puinnit alkoivat ohralla sekä syysrukiilla ja -rapsilla.

Kauran puinti on aivan alussa. Etelä-Pohjanmaalla sadosta on korjattu noin kymmenen prosenttia. Puintikosteudet ovat olleet pystyssä viljassa 20 prosentin molemmin puolin. Paikoin jopa yli 25 prosenttia kosteuksia on mitattu eli kuivauskustannukset ovat melko korkeat.

MAINOS

Tällä hetkellä ollaan noin kaksi viikkoa jäljessä viimevuosien puinneista. Tämä johtuu viileästä ja sateisesta kesästä. Elokuussa säätyyppi muuttui. Luke Ylistarossa satoi vain 59 mm, mikä on 8 mm tavanomaista vähemmän.

Sateista 50 mm kertyi kahtena päivänä. Lämpösummakertymä oli 2.9. mennessä 988 astepäivää. Pitkäaikaisesta keskiarvosta ollaan jäljessä kymmenen päivää.

Viljat, rypsi ja nurmi

Syyskuussa riskit kasvavat koko ajan. Monin paikoin vehnä- ja kaurakasvustot ovat vielä vihreitä. Multavien maiden kauravainioiden tuleentuminen voi jäädä yllättävän myöhään. On olemassa riski, että myöhäisimmät kylvöt eivät ehdi valmistua, koska keskimäärin syyskuussa kertyy enää 130 astetta lämpösummaa.

Nyt tarvittaisiin lämpimiä ja aurinkoisia päiviä. Pohjoisten ilmavirtausten myötä yöhallat voivat olla vahingollisia tuleentumattomille kasvustoille.

Ohran ja kauran laatu on ollut hyvä. Vehnän puinti ei ole vielä alkanut. Hehtolitrapainoissa on ollut suurta vaihtelua, koska kasvustot ovat paikoin kärsineet kesän olosuhteista. Valkuainen on ennakkotietojen mukaan melko matala. Hometoksiinien esiintymisestä ei ole vielä tietoa, koska puinnit ovat vielä alkutekijöissään.

Sateita ei enää tarvittaisi, sillä tuleentuneiden kasvustojen laatu lähtee sateiden myötä laskemaan nopeasti ja pellot vettyvät puimureita kantamattomiksi, koska haihduntaa ei enää tapahdu. Viljan päätuotantoalueella satopotentiaali on edelleen hyvä. Sekä hehtaarisadot että laatu ovat olleet lähellä normaaleja. Tautien vaivaamilla ja lakoisilla lohkoilla tilanne on ollut heikompi.

Rypsi ja rapsi ovat pystyneet hyödyntämään kesän olosuhteet viljoja paremmin ja kasvustot näyttävät hyviltä, jos lakoutumista ei ole tapahtunut ja pahkahome on torjuttu. Ajoissa kylvetyt lohkot valmistuvat puitaviksi syyskuun lopussa. Myöhäisten kylvöjen puinti menee lokakuulle.

Syysviljojen kylvöt ovat jääneet kylvöaikomuksia vähäisemmiksi, koska kevätviljojen puinnit ovat menneet näin myöhään. Tämän viikon puintien eteneminen tulee ratkaisemaan suurelta osin syysviljojen määrän.

Kolmannen säilörehusadon korjuu on alkamassa. Kolmannen sadon korjaajia on tänä vuonna tavanomaista vähemmän ja satoa korjataan tilakohtaisen rehutarpeen mukaan.

Peruna

Tärkkelysperunan nosto on alkanut. Satovaihtelut ovat tänä vuonna perunallakin erittäin suuria. Ruttopaine on kova ja ruttoa näkyy kasvustoissa, jos ruiskutusväli on vähänkin venynyt. Tyvimätää ja lehtipoltetta taas on viimevuosia vähemmän. Kokonaisuutena sato-odotukset ovat perunalla keskimääräistä matalammat.

Tärkkiperunalla tärkkipitoisuudet ovat tavallisella tasolla ajankohtaan nähden. Tärkkelysperunan vastaanotto alkoi 7.9.. Ensimmäisten erien tärkkelysprosentti on ollut 19,8. Mukulaluku on hieman tavanomaista pienempi. Hallat eivät ole vielä merkanneet perunakasvustoja.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät