Työttömyys ei hellitä otettaan

Mainos[adrotate banner="3"]

Etelä-Pohjanmaalla oli elokuun lopussa 9203 työtöntä työnhakijaa. Määrä laski edellisen kuukauden lopusta 707 hengellä (-7,1 %). Vuoden takaisesta tilanteesta työttömien työnhakijoiden määrä nousi kuitenkin 998 hengellä (12,2 %).

Lomautettuna oli 795 henkilöä. Lomautettujen määrä laski 16 henkilöllä (-2 %) viime vuodesta. Lyhennetyllä työviikolla oli puolestaan 791 henkilöä. Määrä kasvoi viime vuodesta 32 hengellä (4,2 %).

MAINOS

Työttömien työnhakijoiden osuus Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusalueentyövoimasta oli 10,4 prosenttia. Manner-Suomessa ainoastaan Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli alhaisempi.

Koko maassa työttömiä työnhakijoita oli 346714 henkilöä. Lukumäärä nousi 27281 henkilöllä (8,5 %) viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 13,2 prosenttia.

Työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat ammattiryhmittäin

Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna työttömien työnhakijoiden lukumäärät kasvoivat kaikissa pääammatti-ryhmissä. Kasvu oli suhteellisesti voimakkainta johtajien (31 %), palvelu- ja myyntityöntekijöiden (18,5 %) sekä asiantuntijoiden (16,1 %) ammattiryhmissä.

Etelä-Pohjanmaan TE-toimistossa oli kuukauden aikana yhteensä 1351 avointa työpaikkaa, joista kuukauden aikana avoimeksi ilmoitettuja uusia työpaikkoja oli 758 kappaletta. Avoimien työpaikkojen kokonaismäärä nousi 69 paikalla (5,4 %) viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Avoinna olleista työpaikoista kestoltaan jatkuvia (kesto yli 3kk) oli 1112 kpl. Väliaikaisia ja tilapäisiä paikkoja oli yhteensä 239.

Työvoiman kysyntä lisääntyi johtajien, erityisasiantuntijoiden, palvelu- ja myyntityöntekijöiden, maanviljelijöiden ja metsätyöntekijöiden sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmissä. Avoimet työpaikat vähenivät suhteellisesti eniten prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden ammattiryhmässä.

Kuntien ja seutukuntien tilanne

Kuusiokunnissa työttömyys oli elokuussa laskusuunnassa. Työttömyyden kasvu oli voimakkainta Seinäjoen seutu-kunnassa. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli korkein Suupohjan seutukunnassa.

Työttömien työnhakijoiden määrä laski viime vuodesta Karijoella, Kuortaneella, Teuvalla ja Ähtärissä. Muissa kunnissa tilanne kehittyi heikompaan suuntaan. Tilanne heikkeni suhteellisesti eniten Lappajärvellä, Jalasjärvellä, Soinissa ja Vimpelissä.

Maakunnan alimmat työttömien työnhakijoiden osuudet olivat Kuortaneella, Evijärvellä, Lappajärvellä ja Kauhavalla. Korkeimmat osuudet olivat puolestaan Soinissa, Kauhajoella, Kurikassa ja Seinäjoella.

Alajärvellä työttömyysaste on nyt 10,7 prosenttia, Evijärvellä seitsemän, Lappajärvellä 7,3, Soinissa 13,4 ja Vimpelissä 10,5 prosenttia.

MAINOS
Edellinen artikkeliInvestointituet antavat menestyksen eväitä maatiloille ja yrityksille
Seuraava artikkeliAlajärven Seppälässä tapahtuu – tule sovittamaan ja kerro mielipiteesi!