-0.1 C
Alajärvi
lauantai 02.3.2024
MAINOS

Kukka ja Hautaustoimisto Laukkonen on kulkenut asiakkaiden iloissa ja suruissa jo 70 vuoden ajan

Kukka ja Hautaustoimisto Laukkosella juodaan tulevana perjantaina 30.10. kello 9-17 täytekakkukahvit 70 menneen vuoden kunniaksi, sillä Aili ja Voitto Laukkonen perustivat liikkeen vuonna 1945. Vain muutama vuosi myöhemmin, 1948, valmistui liikekiinteistö, jossa liike toimii edelleen.

Aika on muuttunut sitten perustamispäivien moneen kertaan ja myös liikekiinteistöä on laajennettu ja peruskorjattu aina tarpeen tullen niin, että tänä päivänä jokainen neliö on tehokkaassa hyötykäytössä.

MAINOS

Vuodesta 1991 alkaen yrittäjäksi ryhtyi Ailin ja Voitton tytär Marja-Riitta Ketonen puolisonsa Leon kanssa. Ahkeran yrittäjäperheen kolme lasta ovat varttuneet aikuisiksi ja nyt myös kaikki lapset ovat mukana yrityksen toiminnassa.

– Ja aivan niin kuin minä aikoinani, nyt lapset avaavat silmiämme uusille tuulille ja ideoille. He huolehtivat siitä, ettemme voi jämähtää menneisiin vuosikymmeniin, Marja-Riitta ja Leo kertovat kiitollisina.

Marja-Riitta kertoo, että viimeinen suurempi remontti liikekiinteistöön tehtiin kuusi vuotta sitten, kun tytär Karoliina tuli mukaan työhön täysipainoisesti. Taiteellisen Karoliinan ideoiden toteutuksen myötä liikkeen ilme muuttui valoisaksi ja avaraksi. Pari vuotta tämän jälkeen kiinteistössä ollut vuokrayksiö otettiin yrityksen käyttöön kukkienkäsittelyhuoneeksi sekä henkilökunnan sosiaalitiloiksi.

– Nyt jokainen neliö on hyötykäytössä kellaria myöten. Kellarissa meillä on mm. isot kylmiötilat, joita tarvitaan etenkin sesonkiaikoina.

Oma kiinteistö on valtava etu ja se, että oma koti on talon yläkerrassa, tekee siitä entistä toimivamman. – Työpaikalle on lyhyt matka, mikä on tärkeää etenkin tällaisella alalla, joka painottuu viikonloppuihin, Marja-Riitta kertoo ja sanoo kuitenkin myös osaavansa levätä. Etenkin sunnuntait ovat hänelle tärkeitä levon päiviä. Silloin asiakkaita palvellaan itsepalvelun kautta.

Vaikka liikkeellä on pitkä historia ja luotettava maine, eivät kaikki menneet ajat aina ole olleet helppoja. – Kun paikkakunnalla oli kolme hautaustoimistoa, niin aika oli tiukkaa. Silloin aloimme kehitellä lisätyötä ja yli 15 vuotta sitten avasimme Alavudelle hautauspalvelupisteen sikäläisen kukkakaupan yhteyteen. 12 vuotta sitten vastaava piste avattiin Töysään.

Tärkeä lisätyö on ollut myös yli 15 vuotta sitten solmittu yhteistyökuvio Alajärven ja Vimpelin S -Markettien kanssa. Laukkonen hoitaa näiden liikkeiden kukkapisteet, mikä on molemminpuolinen etu.

Marja-Riitta kertoo, että kaikessa hänen toimissaan puoliso Leo on tärkeä tukipilari. Leo kantaa päävastuun hautauskuljetuksista ja niihin liittyvistä asioista.

Lapsista Markus opiskelee ja hoitaa ohella yrityksen kirjanpidon, kotisivut ja kuvakirjat. Karoliina vastaa paitsi sidonnasta ja asiakaspalvelusta, myös yrityksen Facebook -sivuista. Samalla kehitetään liikkeen verkkokauppaa. Se on jo käytössä, mutta täyteen volyymiin se saadaan joulukauppaan mennessä.

Perheen kuopus Heidi valmistui keväällä kaupalliselle puolelle ja on nyt helpottamassa äidin työmäärää kaikissa kaupan askareissa. Heidi ehtii myös isänsä avuksi hautauskuljetuksiin.

Tämän lisäksi yrityksessä työskentelee kaksi vakituista ja luotettavaa ammattilaista, Tanja Cusnir ja nyt äitiyslomalla oleva Arina Filippovich.

Marja-Riitta on siitä onnellisessa asemassa, että hän on saanut jakaa töitään myös muille ja huomata, että osaavat muutkin tehdä kuin vain itse. – Oma aikani menee nyt pitkälle asiakkaiden kohtaamisessa, sillä tällä alalla nähdään ihmisen elämän koko kirjo, niin ilot kuin surutkin. Motivaatiota työhön antaa se, että perheen nuoret ovat mukana työssä ja ajavat meitä tähän päivään.

Hautauspalveluja haudan hoitoon saakka

Leo Ketonen keskittyy työssään hautajaiskuljetuksiin. Lisäksi Leo mm. kuvaa hautajaiset tarvittaessa, jolloin omaiset saavat keskittyä tilaisuuteen.

Hautauspuolella hyvä palvelu korostuu voimakkaasti, sillä surun kohdatessa läheiset ovat usein shokissa ja useimmilla ei myöskään ole tietoa käytännön järjestelyistä. Hautaustoimistossa heille kerrotaan siitä avusta, mitä on saatavilla.

– Monille ei esimerkiksi tule mieleen, että havut haudalle voidaan taittaa siitä omasta kotikuusesta. Meillä tällaisista asioista kerrotaan, Leo sanoo.
Laukkosen kautta saa myös hautakivet, joiden suunnittelu voi sekin olla tänä päivänä iso prosessi. Valinnanvaraa riittää ja hautakivestä saa miltei millaisen tahansa.

Aivan uutta on se, että hautakiveen on mahdollista saada myös ns. qr -koodi, jonka kautta älypuhelimella pääsee tutustumaan tietoihin, joita omaiset ovat vainajasta halunneet tallentaa. Tiedot voivat olla kirjoitetun tekstin lisäksi myös kuvia ja vaikkapa musiikkia. Koodi on Sami Kahilakosken ideoima, pieni siisti merkki hautakiven reunassa.

Myös uurna-asiat ovat Alajärvellä yleistymässä. Alajärvellä on uurnalehto, jonne vainajan tuhkat voidaan laskea. Tavallisempaa tuhkauksien kohdalla yleensä kuitenkin edelleen on uurnan laskeminen merkittyyn hautaan.

Hautauspuolella yrityksen palveluihin kuuluvat myös kattavat haudanhoitosopimukset keväästä joulun kynttilöihin saakka. Näitä sopimuksia yrityksellä on useita kymmeniä ja ne takaavat hyvin hoidetun haudan kaikkina vuodenaikoina.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät