1 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Tänään on vuoden pimein päivä – näin kiinnität heijastimen oikein

Tänään on talvipäivänseisaus, joten nyt jos koskaan heijastimen käyttäminen on tärkeää. Merkityksellistä on myös osata kiinnittää heijastin sellaiseen paikkaan, johon auton ajovalot osuvat helposti.

Yksi heijastin ei välttämättä riitä, jos se roikkuu sellaisessa kohdassa, johon auton valot eivät osu. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi selkä tai vartalon etupuoli, erityisesti silloin, kun auto tulee juuri vastakkaisesta suunnasta kuin mihin heijastin on kiinnitetty.

MAINOS

– Tällöin kulkija on pahimmassa tapauksessa lähes näkymätön siihen pisteeseen asti, kun autoilija ei ehdi enää jarruttaa tarpeeksi. Lähivaloilla ajaessa heijastinta käyttävän huomaa jo noin 130 metrin päästä, kun taas ilman heijastinta liikenteessä olevan huomaa vasta parikymmenen metrin päästä, Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.

– Heijastin kannattaa sijoittaa melko alas, jopa aikuisen polven tienoille, jotta auton valot heijastuvat siitä parhaiten. Heijastimien määrä tuo myös lisäturvaa: useammalla heijastimella tulee nähdyksi paremmin kuin yhdellä, Koskela jatkaa.

Vaatteiden lisäksi heijastin kannattaa kiinnittää muun muassa lastenvaunuihin ja esimerkiksi koiran talutushihnaan.

– Aikuisten esimerkki toimii tässäkin tapauksessa ohjenuorana lapsille. Miten voimme kuvitella lastemme oppivan käyttävän heijastinta, jos emme itse koskaan käytä, Koskela pohtii.

Heijastinspray ja Loistavaa-asusteet ovat erilainen tapa näkyä pimeässä

Tavallisten heijastimien lisäksi tarjolla on nykyään muitakin vaihtoehtoja loistaa pimeässä. Muun muassa heijastinspray, jota voi suihkuttaa suoraan vaatteelle tai vaikka pyöräilykypärään, on hauska lisä heijastimien kylkeen.

Myös heijastavista materiaaleista valmistettuja asusteita on saatavilla valtava valikoima. Muun muassa suunnittelija Laura Juslin loi Ifille Loistavaa-asusteita, jotka heijastavat pimeässä.

– Tutkimuksemme mukaan monien suomalaisten mielestä heijastimet ovat rumia ja noloja*. Halusimme vastata tähän tarpeeseen luomalla asustemalliston, joka heijastaa pimeässä, Koskela toteaa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät