0.9 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Joel Simeon Hyyppä juoksee lujaa isänsä innostamana

Vimpelissä syntyneen, kasvaneen ja hyvin viihtyneen Joel Simeon Hyypän nimi on vilahtanut juoksukilpailujen tuloksien kärkipäässä useammin kuin kerran. Tämä lienee osaltaan seurausta urheilun läsnäolosta hänen elämässään jo aivan pienestä pitäen.

Joel Simeon Hyypällä pysyy juoksukengät jaloissa.
Joel Simeon Hyypällä pysyy juoksukengät jaloissa.

Pienenä poikana tuntumaa haettiin juoksu- ja hiihtokilpailuista. Tuolloin Hyypällä ei vielä ollut suurta innostusta määrätietoiseen harjoitteluun, mutta sekin tuli mukaan kuvioihin Mestarisuksittelija-kampanjan myötä hänen ollessaan noin 12 vuoden ikäinen. Myöhemmin juoksukengät alkoivat tuntua jaloissa monoja mukavammilta.

MAINOS

– Juoksu valikoitui päälajikseni lähinnä siksi, että menestyin siinä paremmin kuin hiihdossa, Hyyppä toteaa.

Juoksun ja hiihdon lisäksi Hyyppä kilpailee toisinaan myös suunnistuksessa, kilpakävelyssä ja estejuoksussa.

Valmennusta ja motivointia perheeltä

Hyypän perheessä on urheilemiseen suhtauduttu myönteisesti. Joel Simeonin isä, Esko Hyyppä on ollut ja on edelleenkin kova juoksemaan ja hiihtämään ja hän myös kilpailee. Äiti Saija Hyyppä on tukenut urheilumyönteisyydellään ja Joelin mukaan erityisesti myös moitteettomalla ruokahuollollaan.

Joelin kaksi veljeä, Samuel ja Benjamin ovat myös perehtyneet juoksuun sekä hiihtoon. Lisäksi Joelin sedät ovat urheiluhenkisiä.

Hyyppien urheilijoista muodostuu yksi Jukolan viestin sukujoukkueista, 007Hyyppä. Siinä ovat mukana Joelin lisäksi hänen Samuel veljensä, heidän isänsä, toinen Joelin sedistä, sekä kolme Joelin serkkua. Tällä sukujoukkueella Hyypät ovat kilpailleet viestissä jo seitsemän kertaa.

– Tärkein syy sille, että aloin urheilla, on isäni esimerkki, Joel kertoo.
Hän sanoo myös, että hänestä tuskin olisi tullut juoksijaa jos isä ei olisi siihen innostanut. Isältään hän on myös saanut valmennuksen.

– Isän opeilla on tähän asti selvitty. Hän on myös kuljettanut aikoinaan kilpailuihin, kertoo Joel.

Kestävyysjuoksun kiehtovuus

Juoksumatkoista Joel Simeon kilpailee kestävyysmatkoilla 800 metristä ylöspäin.
– Moni voi ihmetellä miksi lajini on juuri kestävyysjuoksu kun nykypäivänä vaihtoehtojakin riittää, selvittää Hyyppä. Hän kertoo pitävänsä kestävyysjuoksusta lajin selkeyden ja perinteisyyden vuoksi.

– Siinä ei juurikaan jää tulkinnanvaraa. Voittaja on se, joka tulee ensimmäisenä maaliin. Juuri lajin raakuus on sen hienous. Siinä pitää viedä itsensä äärirajoille ja välillä tuntuu aika pahalta, kuvailee Hyyppä. Juoksija arvostaa myös perinteisen urheiluaatteen toteutumista juoksulajeissa; ilman terveitä elämäntapoja lajissa on vaikea menestyä.

– Juoksupiireissä epäterveelliset lieveilmiöt ovatkin harvinaisempia kuin useissa joukkuelajeissa, Joel summaa.

Kysyttäessä mikä motivoi Joelia, hän kertoo syyksi halun olla parempi ja menestyä kilpailuissa. Joel mainitsee myös selkeät terveysvaikutukset, jotka urheiluharrastuksesta seuraavat.

Terveysvaikutuksien ja kovan kunnon lisäksi harrastus on hyödyttänyt häntä myös muilla tavoin. Kisareissut ovat vieneet ympäri Suomea ja siinä sivussa on tavannut paljon ihmisiä. Hölkkä- ja hiihtokilpailut ovat erityisesti tuoneet Joelille paljon eri-ikäisiä ystäviä.

– Hölkissä käynti on eri sukupolvia yhdistävä harrastus, sillä hölkkääjät ovat aika samanhenkistä porukkaa, Joel kertoo.

Tulevaisuudensuunnitelmat

Tällä hetkellä 22-vuotias Hyyppä opiskelee isommissa pitäjissä. Hän perehtyi fysiikkaan yhden vuoden Jyväskylässä ja parhaillaan opiskelee Tampereella toista vuotta lääketiedettä. Valmistumiseen kuluu aikaa vielä vähintään neljä vuotta.

– Opiskelut hieman häiritsevät harrastuksia, mutta harva elää juoksulla, joten opintojakin on syytä tehdä, Hyyppä selittää.

Hän toivoo voivansa jatkaa juoksuharjoitteluja nousujohteisesti ja menestyä entistä paremmin kilpailuissa. Vaikka Hyyppä toivookin menestystä harrastuksissaan, hän ei lähde etukäteen uhoamaan saavansa joskus tulevaisuudessa suuria meriittejä.

– Urheilua on tarkoitus jatkaa, vaikka tulokset eivät välttämättä miellyttäisikään. Urheilu on kuitenkin terveellinen elämäntapa, jota kannattaa jatkaa niin pitkään kuin pystyy.

Joel Simeon Hyyppä toteaa lopuksi että vaikka Vimpeli ei ole välttämättä paras paikka kestävyysjuoksun harrastamiseen, on Vimpelin edustaminen hänelle sydämenasia.

– Toivoisin että voisin jatkossakin edustaa kotikuntaani urheilukisoissa.

Joona Rannisto

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät