-0.1 C
Alajärvi
lauantai 02.3.2024
MAINOS

Lakiksella on jo lauantaina tarpeeksi lunta lasketteluun

Lakeaharjun laskettelurinteet ovat saaneet peitokseen pian riittävästi lunta laskettelukauden aloittamiseksi. Rinteet on tarkoitus avata lauantaina 16.1. kello 11.

Rinnepäällikkö Kullervo Katajan mukaan päärinne näyttää siltä, että se ja sen hissilinja voidaan avata. Lastenrinne ja muut rinteet avataan sitä mukaa kun lunta tehdään, tavoitteena avauspäivästä seuraava viikonvaihde.

MAINOS

– On ollut erittäin hyvät lumetuskelit. Kataja kertoo, että 10–20 asteen pakkaset ovat ihanteelliset keinolumen luontiin.

– Huippupakkasilla lumetus jouduttiin keskeyttämään pariksi päiväksi. Liian kylmällä ilmalla tykit eivät tuota kunnollista lunta.

Lakeaharjun päärinteessä on pian riittävästi lunta laskemista varten.
Lakeaharjun päärinteessä on pian riittävästi lunta laskemista varten.

Tykkilumen valmistaminen onkin hiihtokeskuksen suurin ja kallein yksittäinen työ. Katajan mukaan rinteiden lumetus kestää säiden suosiessa kaikkiaan kahdesta kolmeen viikkoa.

Aivan ohuella lumikerroksella ei laskettelurinne synny. Lappajärven vedestä valmistettavaa tekolunta tarvitaan keskimäärin puolesta metristä metriin rinteen joka kolkkaan. Tekolumi on myös välttämätön pohjuste rinteeseen, jotta lumi kestäisi myös kevätkaudelle.

Jos haluaisi päästä laskettelemaan pelkällä luonnonlumella, sitä tarvittaisiin lähes metrin paksuinen kerros jotta se kantaisi rinnekoneen. Muuten tuloksena on vain multaista ja kuoppaista rinnettä telaketjujen jäljiltä.

Kaksi sesonkia vuodessa

Hiihtokeskuksella on kaksi sesonkikautta, joululomat ja hiihtolomat. Lakiksella on nyt kolmas talvi peräkkäin, kun rinteiden avaaminen venyy tammikuulle. Tavallisesti rinteet on saatu avatuksi jo jouluksi.

– Aina tietysti toivotaan, että rinne saataisiin jouluksi auki, jottei menetetä toista pääsesonkikautta.

Hiihtokeskus vetää puoleensa asiakkaita suurin piirtein 150 kilometrin säteeltä. Sesonkiaikoina ja viikonloppuisin Lakiksen asiakkaat ovat pääasiassa perheitä, joista monet tulevat rannikkoseudulta. Kataja kertoo, että noihin aikoihin suomenruotsia kuulee puhuttavan runsaasti. Viikonloppuisin asiakaskunta muodostuu etupäässä nuorista.

Lakiksen palveluihin kuuluvat laskettelun lisäksi myös SF-Caravan Järviseutu ry:n karavaanialue, jota on hiljattain kunnostettu. Sieltä löytyy tällä hetkellä 40 paikkaa asuntovaunuille ja -autoille.

– Rinteestä löytyy 40 mökkiä, joista kymmenisen kappaletta vuokrattavissa, vinkkaa Kullervo Kataja.

Jos nälkä pääsee kesken laskun yllättämään, rinteestä löytyy kota jossa voi syödä omia eväitä taikka paistaa makkaraa.


Joona Rannisto

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät