-11.3 C
Alajärvi
torstai 30.11.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Metsäjäljellä koira päättää

Sunnuntaina herätyskello pirisi monissa kodeissa jo ennen kukonlaulua ja autoon pakattiin niin valjasta, liinaa kuin koirakin. Suunnaksi auton navigaattoreihin asetettiin Perhon Palokangas.

Kello seitsemältä tusina koiria omistajineen olivat jo virkkuina Perhon Erämiesten puuhaamalla jälkipaikalla kuulemassa ylituomari Kari Hyytiäisen puhuttelua.

Kylmänkalseaan aamuun koiraihmiset lähtivät mejä -kokeen perässä. Perholaiset aktiivit olivat edellisenä päivänä puurtaneet alueen maastoihin 12 mejä- eli verijälkeä, joita avoimen ja voittajaluokan koirat seuraavana päivänä parhaan taitonsa mukaan jäljittäisivät.

MAINOS
Perho Erämiesten Anitta Uussalo ja kokeen tuomari Aila Hauskamaa sekä ylituomari Kari Hyytiäinen valmistautuvat iltapäivällä kokeen tulosten julkistamiseen.
Perho Erämiesten Anitta Uussalo ja kokeen tuomari Aila Hauskamaa sekä ylituomari Kari Hyytiäinen valmistautuvat iltapäivällä kokeen tulosten julkistamiseen.

Kokeen tarkoitus on jäljitellä haavoittuneen riistaeläimen jäljestämistä. Taito, joka on varsin käyttökelpoinen ja tärkeä esimerkiksi silloin, jos hirvi loukkaantuu autokolarissa, mutta jatkaa matkaansa metsään.

Sunnuntaina koepäivä sitten koitti – vaikka jälkikokeita järjestetään kautta Suomen, viikonloppuisin lukuisia kokeita samanaikaisestikin, niin koepaikan saaminen on aina kiven alla ja se joka koepaikan saa, ei sitä varasijalle jääneelle luovuta kuin pätevästä syystä.

Perhon Erämiesten toimesta jälkikoe pidettiin nyt kuudetta kertaa. Ylituomari Hyytiäisen lisäksi tuomarina toimi Aila Hauskamaa ja molemmat tuomarit arvioivat niin avoimen, kuin voittajaluokankin koirien toimintaa.

Kisaan saapui varsin erirotuisia koiria noutajista viiriäiskoiraan, amerikanakitaan, terrieriin, mäyräkoiraan, hirvikoiraan ja spanieleihin. Koe on kaikille roduille avoin, mutta tyypillisimmin sitä koetasolla harrastetaan metsästyskoirien kanssa. Koiria kokeeseen tuotiin mm. Alajärveltä, Vimpelistä, Vaasasta, Kuopiosta ja jopa Espoosta saakka.

Ylituomarin kerrottua päivän kulusta kaikki koirakot siirtyivät maastoon. Omistajat jättivät koiransa kytkettyinä odottamaan, jonka jälkeen kokeen ensimmäinen osa oli yhteinen, laukauksen sietokyky.

Koemaastot koirille jaettiin arpomalla. Avoimen luokan koirat, toisin sanoen koirat, jotka ovat vasta aloittamassa harrastustaan eivätkä ole vielä voittaneet kahdesti luokan ykköspalkintoa, jäljestävät vajaan kilometrin mittaisen jäljen, joka sisältää kaksi 90 asteen kulmaa.

Tuomarit arvostelevat kokeessa koiran työskentelyä jäljellä, kulmilla sekä loppukaadolla monipuolisesti. Koira saa kokeesta tuloksen 1-3 tai nollan, esimerkiksi mikäli koira lopettaa jäljestyksen tai lähtee omille teilleen kolmasti.

Voittajaluokassa kisaavat koirat, jotka ovat kahdesti jäljestäneet AVO1 tuloksen. Jälkeen tulee voittajaluokassa lisää pituutta ja siihen tulee myös osia, joissa jälkeä ei ole lainkaan veretetty, ja koiran pitää selvittää missä matka jatkuu. Kolmen voittajaluokan ykköstuloksen jälkeen koirasta tulee jälkivalio.

Metsässä koira työskentelee täysin itsenäisesti, päättäen itse mihin menee. Ohjaajan on pysyteltävä perässä, olipa koiran mielestä oikea suunta ryteikkö tai kallion kieleke. Koiraa ja sen ohjaajaa seuraavat tuomari ja jäljen verettänyt opas, jonka tehtävänä on pysytellä kokoajan siinä, missä jälki kulkee. Koira sen sijaan tekee matkan varrella usein tarkastuskierroksia selvittääkseen, onko se oikealla reitillä.

Lajin mielenkiinto onkin siinä, että metsässä koira on se joka sanelee mitä tehdään. Ohjaaja voi kuusimetrisen liinan päässä pysytellessään vain toivoa, että se tietää, mitä tekee.

Perhon kokeessa mukana oli koiria, jotka tiesivät. 12 osallistuneesta koirasta peräti kymmenen suoritti oman kokeensa ykköstuloksella. Kokeessa leivottiin myös neljä uutta jälkivaliota, sillä kaikki ykköstulokseen yltäneet neljä koirakkoa saavuttivat samalla jälkivalion arvon. Myös avoimessa luokassa useampi ensikertalainen kokeeseen osallistuja lähti kotiin ykköstuloksen kanssa.

Perhon koe oli kaiken kaikkiaan mainiosti järjestetty. Jäljet maastossa olivat hyvin tehtyjä ja oppaat hoitivat hommansa esimerkillisesti. Erityismaininnan ansaitsee kokeen puuhanaisena häärinyt Anitta Uussalo, joka ehti hoitamaan niin opastusta, ruuanlaittoa kuin tulosten kirjaamistakin.

AVO1 tulokset:
Kauko Aspimaa, Stolparöds Geri, 44 pist., Tuula Jokiaho Snowstory´s Chrity Sharma, 45, Tapani Hyytinen Hilma, 46, Henna Kivinummi Rusmosan Tino, 46, Marjo Männistö- Kangasluoma Do Day´s Oceanna, 46, Heidi Kirvesmäki Novamian Jesper, 48.

VOI1 tulokset (kaikki uusia jälkivalioita):
Britt-Viol ja Jarl Stenman Darwin, 41 pist., Elina Ala-Könni Ruutilan Walko Wuokko, 42, Britt-Viol ja Jarl Stenman Merkaleen´s Eetu, 46, Heli Oja ja Irma Oja Allway´s Shot Of Love, 48.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät