Vuoden kotiseututeokseksi ehdolla 64 julkaisua

Mainos[adrotate banner="3"]

Paikallinen historia, kotiseudun tapahtumat ja kehitys sekä paikallisten asukkaiden muistot kiinnostavat. Kotiseututeos – tietokirja, romaani tai vaikka puuhakirja – tarjoaa näitä sopivassa paketissa.

Suomen Kotiseutuliitto jakaa Vuoden kotiseututeos -palkinnon, joka kannustaa kotiseutukirjojen tekijöitä ja tuo näkyvyyttä hyvälle kotiseutukirjallisuudelle.

MAINOS

Tänä vuonna Vuoden kotiseututeoksen titteliä tavoittelee peräti 64 julkaisua eri puolilta Suomea.

Suomessa julkaistaan vuosittain lukuisia kotiseutukirjoja, joiden lähtökohtana on tyypillisesti paikkakunta, kaupunginosa tai kylä. Ne esittelevät seudun historiaa ja kulttuuriympäristöä sekä kertovat sukujen tarinoita.

Kotiseutukirjallisuudessa on tärkeää luotettavuus, paneutuminen ja informatiivisuus sekä paikallisten näkökulmien mukaan ottaminen. Hyvä kotiseututeos antaa tietoa niin entisille, nykyisille kuin uusille asukkaille.

Suomen Kotiseutuliitto on jakanut vuodesta 2009 Vuoden kotiseututeos -palkinnon. Tänä vuonna kilpailuun tuli määräaikaan 31. toukokuuta mennessä 64 ehdokasta. Kilpailuun voi osallistua kirja, joka on julkaistu palkitsemisvuonna tai sitä edeltävänä vuonna.

Päivi Salonen valitsee voittajateoksen

Kotiseutuliito nimeää vuosittain Vuoden kotiseututeos -raadin, joka valitsee ehdolla olevien teosten joukosta kilpailun finalistit. Lopullisen palkinnonsaajan päättää Kotiseutuliiton nimeämä valitsija.

Tänä vuonna valitsijana toimii opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen. Palkintoraatiin kuuluvat tietokirjailija Harri Turunen, kotiseutututkija Jouko Hannu, ministeri Raimo Sailas ja toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo, joka toimii myös raadin puheenjohtajana.

Finalistit valikoidaan vertailemalla ehdolla olevien teosten ulkoasua, kuvatarjontaa, taittoa, viimeistelyä, tekstien loogisuutta sekä miten sisältöaines on valittu ja toimitettu. Valintaan vaikuttaa myös tarjotun tiedon yleistettävyys sekä se, miten sisältö sijoitetaan laajempiin kokonaisuuksiin.

Vuoden kotiseututeos julkistetaan Turun kansainvälisillä Kirjamessuilla 1. lokakuuta. Julkistamistilaisuus pidetään Kuisti-lavalla kello 14–14.30.

Viime vuonna Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä valitsi Vuoden kotiseututeokseksi Tytti Isohookana-Asunmaan toimittaman Kello merelle soi – Kellon kylän historiaa -teoksen.

Vuonna 2014 valitsijana toimi kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen ja Vuoden kotiseututeos oli Päivi Maggan ja Eija Ojanlatvan toimittama Ealli biras – Elävä ympäristö – Saamelainen kulttuuriympäristöohjelma.

Vuoden kotiseututeos 2016 -ehdokkaina ovat mm. seuraavat teokset:

• Lassila, Mirja, Aho, Aila et al 2014: Sääksjärvi – Hallapuro -kyläkirja. Historiaa, perinnettä ja kotiseututietoa Vimpelin Sääksjärven ja Hallapuron kylistä.

• Ranta-Maunus, Alpo (toim.) 2016: Piiskoomännyn juurelta – Kuortaneen Salmen kyläkirja.

• Timoharju, Sauli ym. 2015: Söyringin kylän talot ja ihmiset ennen vanhaan.

• Työryhmä 2015: Lappajärvi 1865–2015 – 150.

• Viitaniemi, Maiju: Hoisko-sarja – 3 kirjaa.

MAINOS
Edellinen artikkeliTiikerit palkitsi kauden pelaajiaan
Seuraava artikkeliSkeittaajat saivat hienot harrastuspuitteet Ankkurikentän viereen