Voima- ja tasapainoharjoittelulla lisää kotivuosia – Karstula mukaan ohjelmaan

Mainos[adrotate banner="3"]

Voimaa vanhuuteen -iäkkäiden terveysliikuntaohjelmaan on valittu 18 uutta kuntaa.

Kunnat haluavat liikuntaneuvonnalla, säännöllisellä voima- ja tasapainoharjoittelulla sekä ulkoilulla tukea iäkkäiden itsenäistä asumista kotona mahdollisimman pitkään.

MAINOS

Terveysliikuntaohjelman kolmivuotiseen kehittämistyöhön valitut uudet kunnat ovat Akaan ja Urjalan yhteistoiminta-alue, Karstula, Kiuruvesi, Kolari, Kuopio, Leppävirta, Mikkeli, Närpiö, Petäjävesi, Pihtipudas, Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä (Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki), Saarijärvi, Salo, Suonenjoki ja Utajärvi.

Kunnat valittiin 41 hakemuksen joukosta. Runsas hakemusmäärä osoittaa, että kunnilla on kiinnostusta ja tarvetta ottaa käyttöön terveyttä ja toimintakykyä edistävä liikunta iäkkäiden kotona asumisen tueksi.

Ikäinstituutin mentoreiden tuella kunnissa sovelletaan hyviä terveysliikunnan toimintatapoja ja koulutetaan lisää ammattilaisia sekä vertaisohjaajia ikäihmisten terveysliikunnan osaajiksi.

Voimaa vanhuuteen -toimintatapa rakentuu yhteistyöhön kunnan eri hallintokuntien, paikallisten järjestöjen ja iäkkäiden kesken. Tuloksellinen kehittämistyö edellyttää kunnissa luottamus- ja virkamiesjohdon vankkumatonta tukea.

Kuntien rooli terveysliikunnan edistämisessä korostuu tulevina vuosina entisestään.

– Liikkuminen on iäkkäille mieluisa ja tehokas keino säilyttää tai parantaa toiminta- ja liikkumiskykyä vanhetessa. Vain muutama prosentti eläkeikäisistä liikkuu tällä hetkellä terveysliikuntasuositusten mukaisesti. Etenkin voima- ja tasapainoharjoittelu on liian vähäistä, kertoo ohjelmajohtaja Elina Karvinen Ikäinstituutista.

Tutkimusten mukaan säännöllisestä liikuntaharjoittelusta hyötyvät erityisesti iäkkäät, joilla on alkavia toimintakyvyn ongelmia. Vahvat jalat, virkeä mieli ja liikuntakaverit pitävät pystyssä ja kiinni elämässä.

Voimaa vanhuuteen -ohjelma edistää kotona asuvien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten (75+) yhdenvertaisia liikkumismahdollisuuksia, itsenäistä suoriutumista ja osallistumista ottamalla käyttöön hyviä toimintatapoja liikuntaneuvonnasta, ryhmäliikunnasta ja ulkoilusta.

Hyvien toimintatapojen käyttöönotto toteutetaan yhteistyössä järjestöjen, julkisen sektorin ja ikäihmisten kanssa. Ohjelmaa koordinoi Ikäinstituutti. Rahoituksesta vastaavat Raha-automaattiyhdistys ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

MAINOS
Edellinen artikkeliSaukon valttina monipuolisuus
Seuraava artikkeliKesäteatteria Kuortaneella