Kaupinkartanon E -rakennus vaatii toimenpiteitä ennen käyttöönottoa

Mainos[adrotate banner="3"]

Terveystarkastajiin on otettu yhteyttä Alajärvelle Kaupinkartanon E -rakennukseen perustettavan kehitysvammaisten ryhmämuotoisen tuetun ja ohjatun asumispalveluyksikön rakennuksen kunnon takia.

Terveystarkastajat ovat pyytäneet kaikki kiinteistön kuntoon liittyvät asiakirjat ja tarkastuskäynti kohteeseen on tehty 19.7. Mukana tarkastuksella on ollut rakennusmestari Juuso Pikkukangas. Terveystarkastajina ovat toimineet Eeva-Leena Sillanpää ja Päivi Turunen.

MAINOS

Terveystarkastajien lausunnossa todetaan, että huoneistoon sisälle mentäessä oli tarkastuksen aikana aistittavissa selkeä, voimakas mikrobivaurioon viittaava haju. Haju tuntui koko rakennuksessa.

Huoneen E52 seinärakenteissa oli silminnähtäviä, kosteuden aiheuttamia vaurioita. Pikkukankaan mukaan ne ovat aiheutuneet vuosien mittaan huopakatteen vuodosta räystäsalueella.

Rakennuksessa on riskirakenne, valesokkeli. Rakennuksen ulkopuolella maat viettävät pääosin rakennukseen päin. Etupuolella rakennusta rännivedet on johdettu rännikaivoihin, muilla alastuloilla ei ole rännikaivoja. Salaojituksen toimivuudesta ei ole tietoa. Sokkelin pinnoitteet ovat irtoilleet, pahimmin rakennuksen pääsisäänkäynnin puolella. Häkkivaraston lattiarakenteet ovat silminnähden märät.

Väestönsuojan ovea avattaessa lausunnon mukaan lehahti voimakas, epämiellyttävä haju. Tuulikaapin lattiassa oli irroitettavia vanerilevyjä, joiden alta paljastui viiden sentin vesikerros. Syystä ei ole tietoa.

Rakennekatsastus Kuoppalan vuonna 2012 tekemän vesikattojen kuntoarvion mukaan todetaan, että kaikkien rakennusten vesikatot ovat uusimisen tarpeessa. E -talon osalta todetaan, että katossa on useita reikiä, vuotokohtia, halkeamia ja pullistumia sekä kattoluukkujen reunat rikki.

Pikkukankaan mukaan on syytä epäillä, että välikaton tuuletus on puutteellinen, koska vanhan lasivillakerroksen päälle on lisätty puhallusvillaa.

Jo lyhyen tarkastuksen aikana kiinteistössä molemmat tarkastajat alkoivat oireilla.

Lausunnon mukaan rakennuksen sisätiloissa on siis selvästi havaittava mikrobivaurioon viittaava haju ja siinä tiedetään olleen useiden vuosien ajan kattovuotoja sekä on silminnähtäviä kosteusvaurioita, väestönsuojan lattiarakenteissa paksu kerros vettä, rakennuksessa on valesokkeli ja maat viettävät rakennukseen päin lisäten rakennuksen kosteusrasitusta.

Tähän perustuen terveystarkastajat velvoittavat toiminnanharjoittajan ennen kiinteistön käyttöönottoa teettämään ulkopuolisella asiantuntijalla kosteusmittaukset syvemmältä rakenteista sekä varmistamaan materiaalinäytteenotoin rakenteiden kunto.

Lisäksi kaikki joskus kosteuden vaurioittamat rakenteet tulee poistaa ja uusia, vaikka ne rakenteiden avaushetkellä olisivatkin kuivia.

Peruspalvelujohtaja Tanja Penninkangas Alajärven kaupungilta toteaa, että saatuun selvitykseen on reagoitu ja jo ensi viikolla tullaan järjestämään palaveri, jossa eri osapuolet miettivät miten tilanteessa edetään. Palaverissa sovitaan jatkotoimenpiteistä.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliYhdistysrekisteristä poistaminen uhkaa lukuisia alueemme yhdistyksiä
Seuraava artikkeliPistä video tulemaan kyläelokuvakilpailuun!